Državni zbor potrdil: Marjan Šarec bo kmalu zapustil ministrski stolček

Slovenija 10. Jul 202417:52 1 komentar
Marjan Šarec
Foto: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

V državnem zboru so potrdili prenehanje ministrske funkcije obrambnemu ministru Marjanu Šarcu. Z ministrskega mesta bo stopil z začetkom ustanovne seje novoizvoljenega Evropskega parlamenta. Obrambni resor bo začasno prevzel premier Robert Golob.

DZ je na predlog vlade z 72 glasovi za in dvema glasovoma proti sprejel sklep o prenehanju funkcije obrambnemu ministru Marjanu Šarcu.

Šarcu so volivci na evropskih volitvah v začetku junija s preferenčnimi glasovi namenili mandat evropskega poslanca v prihodnjem petletnem sklicu Evropskega parlamenta. Z ustanovno sejo 16. julija bo nastopil mandat evropskega poslanca, funkcija obrambnega ministra pa mu bo prenehala.

DZ je sicer v ponedeljek potrdil izvolitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament, vlada pa je še isti dan na dopisni seji določila besedilo predloga sklepa o nezdružljivosti funkcije ministra za obrambo s funkcijo poslanca v Evropskem parlamentu in zato predlagala DZ, da ugotovi prenehanje Šarčeve funkcije ministra za obrambo z dnem nastopa funkcije evropskega poslanca.

Premierju Golobu se z iskanjem novega ministra ne mudi

Predsednik vlade Robert Golob je o tem, da bo sam začasno prevzel vodenje obrambnega resorja, v torek obvestil DZ.

Da se mu z iskanjem Šarčevega naslednika še ne mudi, je sicer premier Golob dal vedeti že minuli teden. Kot je tedaj dejal, ministra Šarca na obrambnem resorju čakajo še nekatere naloge, med katerimi je izpostavil vrh Nata v Washingtonu, na katerem se te dni mudi slovenska delegacija na čelu s premierjem.

Tako si bo, kot kaže, Golob vzel še nekaj tednov časa za pogovore s potencialnimi ministrski kandidati. Ob Šarčevi izvolitvi je sicer Golob dejal, da bo kandidata za vodenje resorja obrambe iskal znotraj obstoječe ekipe. Iz slednje sicer odhaja tudi državni sekretar Rudi Medved, ki se bo s 14. julijem upokojil. Izmed obstoječe ekipe tako na ministrstvu ostaja državni sekretar Damir Črnčec, ki pa bi kot ministrski kandidat pri podpori lahko naletel na zadržke koalicijskih partnerjev, predvsem Levice.

Kot bolj sprejemljivega možnega kandidata se je v zadnjih tednih omenjalo poslanca Svobode in predsednika odbora DZ za obrambo Martina Premka.

Pričakovati je, da bo nov obrambni minister v DZ zaprisegel jeseni, ko se bodo poslanci vrnili s parlamentarnih počitnic, s katerimi začenjajo v prihodnjem tednu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje