Komisarka Dunja Mijatović: Nadlegovanje aktivistov v Sloveniji se mora končati

Slovenija 25. Maj 202213:00 > 14:04 13 komentarjev
Dunja Mijatović
PROFIMEDIA

Dunja Mijatović, komisarka za človekove pravice Sveta Evrope, je ostro kritizirala pregon protivladnih aktivistov v Sloveniji. Rešitev vidi v odpravi tožbenih zahtevkov za povračilo stroškov dela policije ter glob, ki so jih prejeli protestniki za udeležbo na mirnih demonstracijah.

Komisarka za človekove pravice Sveta Evrope Dunja Mijatović je sporočila, da bi se moralo v Sloveniji “nemudoma prenehati finančno in administrativno nadlegovanje aktivistov civilne družbe”. Kot je dejala, so zahteve, da mirni protestniki plačujejo stroške dela policistov na neprijavljenih javnih shodih, neskladni s slovensko in mednarodno zakonodajo, ki ureja pravice do mirnega zbiranja in javnih zborovanj. Kot je spomnila, slovenska zakonodaja ločuje med organiziranimi dogodki in javnimi zborovanji.

Po besedah Mijatović še posebej izstopa primer aktivista Jaše Jenulla. Pred kratkim je državno odvetništvo na zahtevo ministrstva za notranje zadeve spisalo tretji tožbeni zahtevek zoper njega. Zadnja tožba policije in ministrstva za notranje zadeve se nanaša na Jenullovo domnevno organizacijo protesta pred parlamentom junija 2020, ko so na Trgu republike državljani sedeli na tleh in glasno brali ustavo. Tretji tožbeni zahtevek terja 34.000 evrov, pred tem pa je že prejel zahtevka za plačilo 2.255 evrov stroškov policijskega varovanja shoda 2. oktobra 2020 ter 3.778 evrov za stroške, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protesta 4. septembra 2020.

“V lani objavljenem Memorandumu sem izrazila resno zaskrbljenost zaradi poskusov nekaterih vladnih uradnikov, da bi ustrahovali aktiviste civilne družbe v Sloveniji, in negativnih vplivov, ki jih je to imelo na njihovo svobodo izražanja,” je še sporočila Mijatović. Dodala je, da jo skrbijo tudi nesorazmerne omejitve svobode mirnega zbiranja v državi. Komisarka rešitev vidi v odpravi tožbenih zahtevkov za povračilo stroškov dela policije ter glob, ki so jih prejeli protestniki za udeležbo na mirnih demonstracijah.

Kot smo že pisali, nameravajo v stranki Gibanje Svoboda, ki je zbrala največ glasov na aprilskih državnozborskih volitvah, narediti konec zastraševanju protestnikov. V začetku maja so napovedali, da bo nova vlada, če bo njeno vodenje prevzel predsednik Gibanja Svoboda Robert Golob, “zahtevala umik zahtevkov za plačilo stroškov, ki so bili izdani v zvezi z neprijavljenimi shodi”. Da “mora država opustiti vse prekrškovne in kazenske postopke v zvezi z javnim izražanjem mnenja in javnim zborovanjem,” pa so stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica zapisale tudi v programskem besedilu koalicijske pogodbe.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje