Dušana Vučka bo na vrhu službe DVK zamenjal Igor Zorčič

Slovenija 07. Dec 202308:10 > 16:06 9 komentarjev
Igor Zorčič
Foto: Uroš Kokol/N1

Državna volilna komisija je za novega direktorja Službe Državne volilne komisije (DVK) soglasno imenovala Igorja Zorčiča. Petletni mandat bo nastopil 1. februarja 2024, ko se bo po več kot 12 letih s tega položaja poslovil Dušan Vučko, so sporočili z DVK.

Članice in člani DVK so danes opravili pogovore s tremi kandidati, ki so se uvrstili v ožji izbor za direktorja službe DVK, nato pa soglasno odločili, da bo Dušana Vučka na vrhu DVK zamenjal Igor Zorčič.

Že prejšnji teden smo sicer na N1 poročali, da naj bi imel nekdanji predsednik državnega zbora med vsemi kandidati največ možnosti, da nasledi Vučka.

“DVK je ugotovila, da Igor Zorčič izpolnjuje vse pogoje za imenovanje direktorja službe, predpisane na javnem natečaju. Na podlagi njegove prijave in pogovora z njim se je odločila, da je najprimernejši kandidat za imenovanje na položaj direktorja Službe DVK,” pa so danes na DVK utemeljili končno odločitev.

Mandat bo Zorčič nastopil s 1. februarjem, med njegovimi prvimi nalogami pa bo izvedba evropskih volitev.

Eden izmed kandidatov danes ni prišel na razgovor

Na razpis za novega direktorja službe DVK je sicer prispelo sedem prijav, vendar pa eden od prijavljenih ni izpolnjeval natečajnih pogojev. Natečajna komisija je v ožji izbor uvrstila tri kandidate, DVK pa jim je dodala še enega. Na današnji razgovor nato eden izmed kandidatov ni prišel.

Po naših informacijah so bili ostali kandidati v ožjem izboru poleg Zorčiča še Dušan Štrus, ki je bil sekretar državnega sveta v času, ko je bil njegov predsednik Alojz Kovšca, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje v času prve Janševe vlade Robert Marolt in četrta kandidatka, katere imena nismo uspeli izvedeti, naj bi pa bila javnosti manj znana.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje