DVK opozarja, da bo v nedeljo na voliščih OMNIA verjetno gneča

Slovenija 22. Apr 202214:23 > 15:08 0 komentarjev
N1

Na letošnjih državnozborskih volitvah je v splošnem volilnem imeniku vpisanih 1.695.766 volilnih upravičencev, od tega jih ima 1.589.013 stalno prebivališče prijavljeno v Sloveniji, 106.753 pa jih prebiva v tujini.

Poleg splošnega glasovanja, ki bo potekalo v nedeljo, 24. aprila, so lahko volilke in volilci svoj glas že oddali tudi na druge načine. Od torka, 19. aprila, do četrtka, 21. aprila, je tako denimo potekalo predčasno glasovanje. Kot so sporočili z Državne volilne komisije (DVK) je na predčasnem glasovanju svoj glas oddalo skupaj 130.151 volilk in volilcev oziroma 7,67 odstotka volilnih upravičencev. Gre za najvišjo udeležbo na predčasnem glasovanju do zdaj. Visoka udeležba na predčasnem glasovanju nakazuje, da bi lahko tudi v nedeljo volilo precej več ljudi kot pred štirimi leti. Več v članku Kaj lahko sklepamo iz volilne udeležbe.

Na domu bosta po zadnjih podatkih Državne volilne komisije predvidoma glasovala 902 volilca, ki zaradi bolezni ali okužbe s koronavirusom ne moreta na volišče, vlogo za glasovanje izven kraja stalnega prebivališča, na t. i. volišču OMNIA, je uspešno oddalo 11.251 volilcev, poleg tega bo na voliščih OMNIA glasovalo tudi 1.026 izseljencev. Vlogo za glasovanje po pošti v Sloveniji je uspešno oddalo 1.977 volilcev, po pošti bo glasovalo tudi 106 volilcev invalidov. Za glasovanje na diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini je vlogo uspešno oddalo 997 volilk in volilcev s stalnim prebivališčem v Sloveniji, vlogo za glasovanje po pošti iz tujine pa je pravočasno oddalo tudi 2.467 zdomcev, je še sporočil DVK.

Zaradi velikega števila vlog za glasovanje na voliščih OMNIA je na teh voliščih mogoče pričakovati gnečo. Ker morajo volilni odbori posameznega volilca iskati glede na njegov kraj stalnega prebivališča in najti ustrezno glasovnico, to terja več časa kot na rednih voliščih. Kot so še sporočili z Državne volilne komisije, zato volilke in volilce naprošajo za razumevanje in potrpežljivost. Kot so sicer sporočili že v četrtek, so na dopisni seji sklenili, da se bo lokacija volišča OMNIA z Linhartove ulice 13 preselila na Gospodarsko razstavišče. Za ta korak so se odločili prav zaradi izjemno velikega števila pravočasno oddanih vlog za glasovanje.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!