Volitve: kako glasovati na domu, če boste zboleli?

Slovenija 31. Mar 202216:03 0 komentarjev
Karantena
PROFIMEDIA

Volivci, ki zaradi bolezni 24. aprila ne bodo mogli oddati glasu na volišču, bodo za glasovanje na domu potrebovali zdravniško potrdilo. To je lahko pisna potrditev zdravnika, da se volivec ne more osebno zglasiti na volišču, v primeru okužbe s koronavirusom pa potrdilo o okužbi oz. odrejeni izolaciji, so sporočili z Državne volilne komisije (DVK).

Na DVK so na današnji seji obravnavali dopise Zdravniške zbornice Slovenije, katedre za družinsko medicino na ljubljanski medicinski fakulteti in ministrstva za zdravje glede sklepa DVK, da morajo volivci vlogi za glasovanje na domu priložiti ustrezno zdravniško potrdilo.

Kot so odločili, se za zdravniško potrdilo v tem primeru upošteva vsaka pisna potrditev zdravnika, tudi elektronska pošta, iz katere izhaja, da se volivec zaradi bolezni ne more osebno zglasiti na volišču. Potrdilo o bolezni lahko izda katerikoli zdravnik, ki izpolnjuje pogoje za opravljanje zdravniške službe, ne le osebni zdravnik, je v sporočilu za javnost sporočila DVK.

Ob tem so zapisali, da volilne komisije in volilni odbori niso pristojni za ugotavljanje zdravniškega stanja volivcev.

V izogib zlorabam glasovanja na domu

“Če se želimo izogniti morebitnim zlorabam instituta glasovanja na domu, je zato neizogibno, da volivec vlogi za to obliko glasovanja priloži tudi zdravniško potrdilo. Še zlasti zato, ker zaradi okužb s koronavirusom lahko na aprilskih državnozborskih volitvah pričakujemo večje število tovrstnih vlog kot običajno,” so ocenili člani DVK.

Na referendumu o noveli zakona o vodah je vlogo za glasovanje na domu oddalo približno 860 volivcev, od tega okrog 660 stanovalcev domov za starostnike. Na predčasnih volitvah v državni zbor leta 2018 pa je bilo 1031 vlog za glasovanje na domu, so spomnili. Po zadnjih podatkih je v Sloveniji okrog 1460 družinskih zdravnikov, so še navedli na DVK.

DVK meni, da bi moralo biti zdravniško potrdilo v primeru, ko zanj zaprosijo volivci, ki želijo glasovati na domu, brezplačno, čeprav Zdravniška zbornica Slovenije temu predlogu nasprotuje.

Glasovanje na domu je namenjeno volivcem, ki se zaradi bolezni ne morejo zglasiti na volišču. Če želijo glasovati na domu, morajo najpozneje tri dni pred dnem glasovanja oddati vlogo za glasovanje na domu. Tej vlogi morajo priložiti tudi ustrezno zdravniško potrdilo. Tudi tisti volivci, ki bodo v času volitev v izolaciji zaradi okužbe s koronavirusom, bodo lahko glasovali na domu, če bodo okrajni volilni komisiji to sporočili najpozneje 20. aprila do 24. ure, pri čemer bodo morali priložiti tudi ustrezno potrdilo o izolaciji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!