DVK s pristojnimi organi o glasovanju volivcev v izolaciji ali karanteni

Slovenija 27. Jan 202219:06 0 komentarjev
DVK: volitve, 24. april
BOBO

Člani Državne volilne komisije (DVK) so se sestali s predstavniki NIJZ, ministrstev za zdravje in javno upravo ter strokovne skupine za covid-19. Odprli so vprašanje možnih načinov glasovanja volivcev, ki bodo v času volitev v DZ v karanteni ali izolaciji, ter se dogovorili, da pristojne institucije DVK posredujejo vse potrebne informacije.

Kot so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK), je bil glavni poudarek sestanka namenjen pogojem, ki jih bodo morali izpolnjevati volivci v karanteni ali izolaciji za posebne oblike glasovanja. Dotaknili so se tudi vprašanja, kakšne ukrepe bo morala zagotoviti DVK na voliščih in kakšna bo zaščita članov volilnih organov, še posebej volilnih odborov.

Dogovorili so se, da bodo pristojni organi pregledali ukrepe, ki jih je za preprečevanje okužbe s koronavirusom sprejela DVK za izvedbo zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah, ter jih po potrebi dopolnili. Volilni komisiji bodo posredovali tudi druge informacije, kot so različni protokoli ravnanja, ki jih komisija potrebuje za svoje nadaljnje odločitve. Dogovorili se se tudi za nadaljnje sodelovanje.

Na sestanku so poleg nekaterih članov DVK sodelovali Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), strokovne skupine za covid-19, ministrstva za zdravje in ministrstva za javno upravo.

DVK je razpravo o možnih oblikah glasovanja volivcev v karanteni ali izolaciji odprla minuli teden na seji na Brdu pri Kranju. Dokončno bo o teh vprašanjih odločala pozneje, predvidoma pa preden bodo začeli teči roki za volilna opravila.

Predsednik republike Borut Pahor je DVK sicer minuli teden uradno obvestil o svoji odločitvi, da bo 9. februarja podpisal odlok o razpisu rednih volitev v DZ. V njem bo kot datum začetka volilnih opravil določen 14. februar, dan izvedbe volitev v DZ pa 24. april.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!