DZ potrdil zakon, ki določa prednostna območja za postavitev sočnih elektrarn

Slovenija 06. Jul 202321:55 2 komentarja
solarni panel
PROFIMEDIA

Poslanci so na današnjem glasovanju z 48 glasovi za in 31 glasovi proti sprejeli zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE), ki bo med drugim podlaga za določitev potencialnih prednostih območij za sončne in vetrne elektrarne. Zakon so podprli v koaliciji, medtem ko mu je opozicija nasprotovala.

Zakon za hitrejše uvajanje OVE bo med drugim podlaga za določitev potencialnih prednostih območij za sončne in vetrne elektrarne ter določena tudi predpisana prednostna območja za postavitev sončnih elektrarn, npr. večje strehe, zaprta odlagališča, energetska in prometna infrastruktura.

Zakon bo omogočal postavitev sončnih in vetrnih elektrarn na območjih z neizkoriščenim potencialom. Tako bo predvidoma dovoljeval sončne elektrarne na protihrupnih ograjah avtocest, plavajoče sončne elektrarne na premogovniških jezerih v savinjsko-šaleški regiji ter sončne in vetrne elektrarne na najširših vodovarstvenih območjih, a le po pod pogojem vodnega soglasja. Zakon naj bi omogočil tudi postavitev sončnih elektrarn na travnikih najslabše bonitete in na kmetijskih zemljiščih v zaraščanju.

Kot je v današnji tretji obravnavi predloga zakona na seji DZ pojasnil državni sekretar na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Uroš Vajgl, se Slovenija nahaja na repu držav EU kar se tiče izrabe sončne in vetrne energije.

“Zakon, ki je pred nami, je le eden od korakov, ki jih moramo narediti za spremembo razvojne paradigme naše države, ki na področju razogljičenja lovi sapo. Začela je prepozno, s tem pa izgublja na konkurenčnosti in predvsem na priložnosti, da ustrezno odgovori na izzive sodobnega časa,” je takrat dejala poslancem.

Nekatere prepovedi se odpravljajo

Glede očitkov, da se z zakonom posega v druge zakone, je Vajgl pojasnil, da se z zakonom odpravlja nekatere od obstoječih absolutnih prepovedi in ovir, ohranja pa se prostorske naravovarstvene, okoljevarstvene, kulturno varstvene in druge standarde.

V opozicijskih poslanskih skupinah SDS in NSi so zakonskemu predlogu nasprotovali, saj menijo, da se preveč osredotoča na sončno in vetrno energijo, premalo pa je poudarka na geotermalni energiji in hidroenergiji. Spomnili so tudi na številne pripombe, ki jih je med obravnavo zakona izrazila zakonodajno-pravna služba DZ. Koalicijske skupine so s številnimi dopolnili naslovile nekatere pripombe, a ne vseh.

Opozicijski poslanci so bili obenem kritični, da gre za lobistični zakon, naklonjen skupini Gen, ter da se bo s tem zakonom povozilo številne druge, kot so zakon o varstvu okolja, o urejanju prostora in gradbeni zakon.

Državna sekretarka na okoljskem ministrstvu Tina Seršen je pretekli teden na seji DZ glede očitkov o lobističnem zakonu ocenila, da lovke teh lobistov očitno res globoko sežejo, “če se cel svet obrača v to smer in cel svet prepoznava potrebo po zelenem prehodu”.

V koaliciji so poudarjali, da se že tako zamuja z ukrepanjem za omejitev segrevanja ozračja in da je treba pospešiti postopke. Prav tako so izpostavili, da je sprejetje tega zakona predpogoj za črpanje sredstev iz evropskega sklada za okrevanje in odpornost, saj je država dolžna na tem področju skrajšati postopke za postavitev naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje