Bobnar in Lindav sta se opravičila, seji preiskovalne komisije bosta odpadli

Slovenija 06. Jul 202320:40 8 komentarjev
Tatjana Bobnar in Boštjan Lindav. (Foto: Luka Dakskobler/BOBO)

Parlamentarna komisija, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih pristojnih državnih organov s področja davkov in preprečevanja pranja denarja, naj bi v petek in v ponedeljek zaslišala kar devet prič. Ugotavljala naj bi, ali držijo očitki, da so premier Robert Golob in nekateri njegovi bližnji sodelavci izvajali politični pritisk na policijo. Vendar pa bosta obe seji odpadli.

Pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki jo vodi poslanec Gibanja Svoboda Miha Lamut, naj bi v petek stopile prve priče, v ponedeljek pa naj bi se zaslišanja nadaljevala. Najprej naj bi komisija zaslišala nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in nekdanjega vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava, ki sta premierju Robertu Golobu in nekaterim njegovim najožjim sodelavcem očitala, da so izvajali politični pritisk na kadrovanje v policiji. Prav tako naj bi komisija v petek zaslišala namestnika generalnega direktorja policije Igorja Ciperla, ki je bil že namestnik Boštjana Lindava, nato pa bi se zvrstile priče iz vrst sedanje vlade, ki so zanikale očitke o pritiskih aktualnih vladajočih na policijo. V petek bi tako pred komisijo stopili ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik, ki je po odhodu Tatjane Bobnar krajši čas vodila notranji resor, in državna sekretarka na MNZ Tina Heferle, v ponedeljek pa bi prišli na vrsto sedanji notranji minister Boštjan Poklukar, pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl in premier Robert Golob.

Vendar pa so Bobnar, Lindav in Ciperle sporočili, da jih na petkovo sejo ne bo, nato pa je predsednik komisije člane obvestil, da bosta obe seji odpadli. Zaslišanja naj bi bila tako preložena na jesen.

Nekatere člane komisije je odpoved sej presenetila. Kot pravijo, bi lahko zaslišanje trojice prič, ki se je opravičila, prestavili na jesen, ostale pa zaslišali že sedaj. V Gibanju Svoboda pa očitno razmišljajo drugače – kot razlog za odpoved sej navajajo, da gre za povezano zgodbo in da je treba zaslišanja omenjene deveterice opraviti v paketu.

Kot je poročalo Delo, je formalni razlog za petkovo odsotnost Tatjane Bobnar zadržanost njenega zastopnika – tako ona kot Lindav sta se namreč odločila, da bosta pred preiskovalno komisijo prišla v spremstvu odvetnika. Bobnar je izbrala Luko Švaba, ki je za Delo dejal, da ga je nekdanja notranja ministrica za zastopanje v primeru pričanja pred preiskovalno komisijo pooblastila, “da bi zaščitila svoje pravice in interes, v prvi vrsti do resnice in do lastnega dobrega imena pred potencialno neupravičeno diskreditacijo, ki se ji napoveduje, glede na dosedanje razpoložljive informacije o delu te komisije”.

Zaslišanje Bobnar in Lindava je sicer predlagala opozicijska Nova Slovenija. To so v stranki utemeljili z besedami, da želijo s primerjavo navedb ene in druge strani ugotoviti, ali očitki nekdanje notranje ministrice in nekdanjega prvega moža policije o nedopustnem vmešavanju vladajočih v policijo držijo. Prav tako je NSi predlagala zaslišanje Kolenko Helbl, generalne sekretarke Gibanja Svoboda Vesne Vuković, ki ji je Bobnar v pismu Golobu očitala pritiske na policijo, in Miloša Njegoslava Milovića. Kot je znano, je imel Milović kot neformalni Golobov svetovalec osrednjo vlogo pri snovanju posebne skupine za premierjevo varovanje in ga je v svojem poročilu o vpletanju politike v delo policije Boštjan Lindav večkrat izpostavil. Vendar pa niti Vuković niti Miloviča ni bilo na seznamu prič, ki jih je komisija nameravala zaslišati na petkovi in ponedeljkovi seji.

Po naših informacijah pa je preiskovalna komisija na torkovi zaprti seji med priče uvrstila še nekdanjega državnega sekretarja na notranjem ministrstvu Branka Lobnikarja. Njegovo zaslišanje sta skupaj predlagali SDS in NSi, ker je šlo za predlog tretjine članov, pa ga je morala komisija brez glasovanja uvrstiti na seznam prič. Lobnikar, ki ga je Lamutova preiskovalna komisija izbrala za svojega strokovnega sodelavca, tako pri delu komisije sedaj ne sme sodelovati. Ob tem je sicer mogoče slišati, da sta mu bila sodelovanje in dostop do dokumentov, ki so povezani z delovanjem sedanje vlade, prepovedana že s sklepom komisije na njeni prvi seji, saj da bi šlo zaradi njegove nekdanje funkcije državnega sekretarja v tem mandatu za konflikt interesov. Tako bi lahko po tem sklepu Lobnikar pri delu komisije kot strokovni sodelavec sodeloval šele, ko bo ta preiskovala politično vmešavanje tretje Janševe vlade v delo policije in drugih pristojnih državnih organov s področja davkov ter preprečevanja pranja denarja.

Kot smo poročali, je Tatjana Bobnar zaradi domnevnih političnih pritiskov in zahtev po kadrovskih zamenjavah v policiji podala prijavo pristojnim organom. A očitno ti dela še niso zaključili. Kot so nam povedali na komisiji za preprečevanje korupcije, “na komisiji še vodimo predhodni preizkus, v okviru katerega sodelujemo tudi z drugimi pristojnimi organi”. Na policijski upravi Ljubljana pa so nam dejali, da “zaradi interesa preiskave in skladno z določili zakona o varstvu osebnih podatkov, ki se nanašajo na konkretne in določljive fizične osebe, lahko potrdimo le, da smo prijavo prejeli in trenutno poteka predkazenski postopek”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje