Eksplozije se vrstijo: “Če bo tako še nekaj dni, bomo šli s številkami v 100”

Slovenija 21. Jul 202217:23 0 komentarjev

Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS), ki je na terenu na Krasu že od petka, je orisal, kako zahtevna in nepredvidljiva je situacija na terenu.

Poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Darko Zonjič je za N1 povedal, da eksplozij danes niti več ne štejejo.

“Najbolj pomembno je, da so gasilci na veliki varnostni razdalji oziroma se držijo zaklona. To je edina rešitev v tem trenutku, da sploh še lahko gasijo,” je nadaljeval.

“Naj vam povem en primer. Danes smo prejeli klic gasilcev o dveh že pregretih granatah na Debeli griži. Takoj smo jim svetovali, naj se umaknejo na varnostno razdaljo, dali so dobre podatke, tako da smo takoj naredili 200-metrski pas. Danes smo jih odstranili že osem, včeraj 18, en dan prej 48 … Če se bo ta stvar nadaljevala še par dni, bomo šli s številkami v 100,” je opisal situacijo na terenu, kjer stvari niso tako nadzorovane kot na poligonu in se odvijajo praktično same od sebe.

Pripadniki državne enote za varstvo pred NUS sicer nikoli ne vstopajo na območje požara, je še pojasnil Zonjič.

“Tisti, ki se bo gibal po teh hribih – naj pokliče na številko 112, naša enota bo aktivirana in bo NUS odstranila,” je še svetoval, kako ravnati v primeru najdbe NUS.

Celoten pogovor si lahko ogledate v zgornjem videu. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!