Erik Brecelj o Golobovem prevzemu reforme: “Drugi premierji niso tako nori”

N1 Studio 28. Mar 202319:55 7 komentarjev
Erik Brecelj
N1

Kako gre vladi z zdravstveno reformo, kdo vse jo pripravlja in kje se zatika? V oddaji N1 STUDIO je odgovarjal predsednik strateškega sveta za zdravstvo, kirurg Erik Brecelj. Pojasnil je tudi, zakaj na seje sveta ni več vabljena iniciativa Glas ljudstva in kako vidi odmevni primer nevrokirurga Romana Bošnjaka.

Premier Robert Golob je po začetnih zapletih pripravo zdravstvene reforme naposled prevzel v svoje roke, vodenje strateškega sveta za zdravstvo pa je zaupal uglednemu kirurgu Eriku Breclju.

Na vprašanje, kako poteka usklajevanje z ministrstvom za zdravje, je Brecelj dejal, da bo njihove predloge minister Danijel Bešič Loredan izkoristil, če je pameten. Dodal je, da strateški svet odgovarja predsedniku vlade.

Golobovo odločitev, da bo nad pripravo zdravstvene reforme bdel sam, je Brecelj označil za “norost, ki sta si jo do zdaj na svoja pleča naložila le dva premierja v Evropski uniji”.

“Golob si je s tem dal veliko bremena na svoja pleča. Drugi predsedniki vlad niso tako nori, da bi to delali pod sabo, ampak je to v pristojnosti ministrov za zdravstvo, ki potem tudi nosijo posledice,” je dejal Brecelj.

Odgovoril je tudi, kako je razumel grožnjo Bešiča Loredana, ki je po informacijah N1 prek državnih sekretarjev Tjaše Vidic in Tadeja Osterca sporočil, da bo ob neuspešnem zbližanju stališč o strukturni prenovi Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) odstopil. Pojasnil je svoj pogled na preobrazbo ZZZS, ki je nekoliko drugačen od ministrovega. Izpostavlja, da si želi takšnega ZZZS, ki bo ponudil vse, kar za zdravljenje potrebujejo pacienti.

“Vprašanje je, ali ima dovolj denarja in ali bi lahko deloval boljše. Za vse člane strateškega sveta je ZZZS jedro zdravstvenega sistema in tisti deležnik, ki bo vodil in krojil zdravstveni sistem. Naš cilj je, da ponudi vse, kar bolnik potrebuje,” je odvrnil.

Digitalizacija v zdravstvu: “Ljudje so motivirani, smo pa malo štorasti”

Ob zakonu o ZZZS ministrstvo zaključuje še zakon o digitalizaciji, ki sta del reforme zdravstva. Po Brecljevem mnenju je digitalizacija v zdravstvu koristna.

“Ljudje so motivirani, smo pa malo štorasti. Marsikaj govorimo, nimamo pa podatkov, ne znamo upravljati na podlagi podatkov. Podatke potrebujemo, prav tako obdelavo podatkov in nato ukrepe na podlagi teh podatkov. To smo začeli spreminjati,” je v oddaji pojasnil Brecelj.

Ob vprašanju o najbolj akutni težavi v zdravstvu se je Brecelj zasmejal in odvrnil: “Kaj ni.” “Veliko se ukvarjamo s primarnim zdravstvom. Vodja za primarno zdravstvo je Egon Stopar, direktor ZD Ajdovščina. Pripravili so 70 predlogov. Izhajajo iz praktičnih izkušenj. Predsedniku vlade jih bomo nesli sedem, za katere bomo prosili, da jih realizirajo,” je odgovoril.

Zakaj Glas ljudstva ni več vabljen na seje?

Precej prahu je dvignila odločitev Breclja, da na seje sveta ne bo več vabil predstavnice iniciative Glas ljudstva Katarine Rotar. V iniciativi so poudarili, da je bila Rotar neenako obravnavana in da je bila raven komunikacije Breclja nestrokovna. Kaj točno se je zgodilo?

“Nič nimam proti njej osebno, sploh ne vem, kaj ta gospa počne v življenju. Ogromno ljudi si želi, da bi se ukvarjal z njimi, pa nimam časa,” je odvrnil Brecelj. Nadaljeval je, da bo po oddaji odšel domov in se pripravljal na večerni sestanek strateškega sveta na daljavo, nato pa bo jutri spet odšel v službo. “Zaradi mojega dela ne bo odpadla nobena operacija. S profesorjem Dušanom Kebrom se nimam časa ukvarjati,” je dodal.

Brecelj je še pohvalil odziv vodstva UKC Ljubljana ob nedavni aferi z nevrokirurgom Romanom Bošnjakom, ki je prejel 6.000 evrov zasebnega honorarja na račun v Hongkongu. Po njegovem mnenju so marsikatere bolnišnice slabo vodene.

Celotno oddajo N1 STUDIO si lahko ogledate v spodnjem posnetku.

Podkast: oddajo lahko tudi poslušate

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje