Glas ljudstva ostro nad vodjo sveta za zdravstvo Breclja. Kaj jim ta odgovarja?

Slovenija 24. Mar 202318:37 16 komentarjev
Seja strateškega sveta za zdravstvo
Borut Živulović/BOBO

Iniciativa Glas ljudstva je ostro kritizirala vodjo strateškega sveta za zdravstvo Erika Breclja. Očitajo mu izločitev njihove članice s sej strateškega sveta ter, med drugim, "nestrokoven" nivo komunikacije. Brecelj njihove očitke zavrača – kako jih komentira?

Iniciativa Glas ljudstva, ki vodi kampanjo Ustavimo rušenje javnega zdravstva, vodji strateškega sveta za zdravstvo in kirurgu Eriku Breclju očita “samovoljno odločitev, da na seje ne bo več vabil predstavnice iniciative”.

Iniciativo Glas ljudstva je, kot so zatrdili v sporočilu za javnost, k sodelovanju v svetu, ki pripravlja reformo zdravstvenega sistema, povabil premier Robert Golob. “Vendar pa je bila članica iniciative Glas ljudstva Katarina Rotar na seje vabljena zgolj kot gostja. In to kljub več ustnim zagotovilom, da bomo v svet vključeni kot polnopravni člani,” so zapisali. Dodali so, da naj bi bila Rotar prav tako “neenako obravnavana”: “ni mogla polno sodelovati v delovnih telesih sveta, ni prejemala obravnavanih dokumentov oz. je te prejemala z zamudo”. Po njihovih navedbah je “kljub temu sodelovala na vseh sejah in se trudila konstruktivno prispevati k razpravam”.

Sodelovanje Katarine Rotar na sejah strateškega sveta pa se je, tako Glas ljudstva, končalo s 5. sejo, ki je potekala 23. februarja. Da je bila Rotar prisotna na prvih petih sejah strateškega sveta, na šesti in sedmi pa ne, je razvidno tudi iz zapisnikov, ki so dostopni na spletni strani vlade.

Borut Živulović/BOBO

Kaj se je zgodilo na peti seji strateškega sveta?

V zapisniku pete seje je pod zadnjo točko brati, da so “člani strateškega sveta razpravljali o zapisu na Facebook strani vidnega predstavnika mreže Glas ljudstva, iz katerega je mogoče razbrati, da ne želijo sprememb na [Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije] ZZZS, digitalizacija zdravstva se jim ne zdi potrebna in da nasprotujejo naslavljanju problema korupcije v zdravstvu. Predsednik strateškega sveta je zato povedal, da se mu udeležba predstavnice mreže Glas ljudstva na sejah strateškega sveta ne zdi primerna, čemur nihče od prisotnih na seji ni nasprotoval.”

In kako so dogajanje v sklepnem delu seje razumeli v iniciativi? Eriku Breclju očitajo, da se je “odločil za verbalni obračun”. Objava na Facebooku, ki jo je omenjal, je po njihovih navedbah “več kot mesec dni stara objava Igorja Kadunca“, ki pa da nikoli ni bil niti član nisi sodelavec iniciative.

Kot so dodali v iniciativi, je “dr. Brecelj zatrjeval tudi, da za našo civilno iniciativo stojijo drugi interesi, ki da tudi plačujejo nekatere vidne člane, ter da je edina naloga članice Glasa ljudstva na sejah sveta, da prenaša informacije dr. Dušanu Kebru“. V luči tega so Breclja obtožili, da se je spustil na “nizkoten in nestrokoven nivo” ter ocenili, da jih želi diskreditirati.

Katarina Rotar, ki se je sej strateškega sveta udeleževala v imenu iniciative Glas ljudstva, je vodja prostovoljskega programa na Onkološkem inštitutu in koordinatorka prostovoljstva v bolnišnicah.

Kako na očitke odgovarja Brecelj?

Brecelj je v pogovoru za N1 očitke iniciative zavrnil in poudaril, da njihovo sodelovanje ni bilo konstruktivno. “V svet smo imenovani, da opravimo svoje, medtem ko oni niso. Obravnavali smo teme, pri katerih so nekateri člani sveta prosili, da so – zaradi morebitnih sankcij v službah – zaprte za javnost. Tudi drugi [gostje] niso bili povabljeni, ne le Glas ljudstva,” je povedal in poudaril, da je zanj zelo pomembna zaščita članov sveta, ki bi jim odtekanje informacij lahko škodovalo.

Izpostavil je še, da želi, da so na sejah člani, ki nosijo odgovornost, pri čemer je komentiral, da je iniciativa tega ni bila zmožna. O očitkih, je poudaril, se je vselej pripravljen pogovarjati tudi javno.

Odziv Igorja Kadunca

Na navedbe se je po objavi našega članka odzval tudi Igor Kadunc. V odzivu je navedel, da so člani strateškega sveta iz njegovega zapisa “razbrali stvari, ki jih tam notri zagotovo ni”. Poudaril je, da ni član iniciative Glas ljudstva ter da z njenimi predstavniki nima stikov.

Demantiral je navedbe, da je na Facebooku sporočil, da si ne želi sprememb na ZZZS. Kot pravi, je zavod v svojem zapisu omenil zgolj trikrat – dvakrat v kontekstu dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kjer gre po njegovih besedah za politično vprašanje, enkrat pa v kontekstu transparentnosti. Kot pravi, je zapisal, da “transparentnost ZZZS ne bo prinesla prihranka, ker se že sedaj ve, kam ‘odteka denar'”.

“Seveda so ideje, da naj bi zavod deloval drugače, da naj bi bil voden in upravljan drugače, da naj bi opravljal dodatne funkcije, povsem legitimne. Do tega se niti opredeljeval nisem, ker ‘vem, da ne vem’. Kot dolgoletni vodilni pa še kako dobro vem, da so spremembe stalnice in nujne. Je pa vedno dobro, da sme biti naenkrat sprememb le toliko, da se jih da obvladovati,” je zapisal Kadunc.

Demantiral je tudi navedbe, da je na Facebooku zapisal, da digitalizacija zdravstva ni potrebna. “Na osnovi res bogatih izkušenj z uspešnimi in neuspešnimi implementacijami informacijskih rešitev sem si upal le opozoriti ljudi okoli Roberta Goloba, naj ne govori, da bo digitalizacija zdravstva prinesla odrešitev. Da je pri osebnih storitvah, kar zdravstvo nedvoumno je, njen učinek sorazmerno majhen (kljub temu pa zagotovo vsekakor potreben!). Pri tem pa morajo biti koraki izjemno strokovni,” je zapisal Kadunc in poudaril, da podpira “vse strokovno zastavljene in vodene procese digitalizacije v zdravstvu”.

Kot pravi, je bil še bolj presenečen, da so člani sveta iz njegovih besed razbrali, da nasprotuje “naslavljanju problema korupcije v zdravstvu”. “Zapisal sem le, da bi bilo dobro, da bi kdo Golobu povedal, da po mojem mnenju izkoreninjanje korupcije ne bo prineslo tako velikih prihrankov, ki bi rešili problem v zdravstvu,” je navedel Kadunc.

Predsednika strateškega sveta je ob tem izzval na javni pogovor – “lahko tudi na prihodnji seji strateškega sveta” – in ga pozval, naj se opraviči članom Iniciative Glas ljudstva, saj se je “popolnoma zmotil” glede njihove povezanosti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje