“Evropa se sooča z visokim tveganjem za teroristične napade”

Slovenija 05. Dec 202319:32 1 komentar
Zasedanje notranjih ministrov EU
Zasedanje notranjih ministrov EU (Foto: Evropska unija)

Notranji minister Boštjan Poklukar v času praznikov ne pričakuje večjih zastojev na mejah s Hrvaško in Madžarsko. Na vladi bo predlagal podaljšanje nadzora na mejah do 21. decembra, nato pa ga nameravajo podaljšati še za pol leta. V luči povečane teroristične grožnje, na katero je danes na zasedanju notranjih ministrov opozorila komisarka Ylva Johansson, je pozval k previdnosti na praznovanjih.

Notranji minister Boštjan Poklukar v času praznikov ne pričakuje večjih zastojev na mejah s Hrvaško in Madžarsko, kjer Slovenija od oktobra izvaja mejni nadzor: “Doslej ni bilo večjih zastojev, policija selektivno kontrolira vstop v Slovenijo z madžarske in hrvaške strani. Verjamem, da bo tudi ob praznikih ostalo tako.”

Ob tem je vse, ki vstopajo v Slovenijo, pozval, naj imajo pri sebi veljavne dokumente in upoštevajo policijska navodila.

Po zasedanju notranjih ministrov EU v Bruslju je pojasnil, da bo v četrtek na vladi predlagal podaljšanje nadzora na mejah s sosednjima državama do 21. decembra, nato pa ga nameravajo podaljšati še za pol leta.

Slovenija se je za uvedbo nadzora na mejah odločila zaradi povečane teroristične grožnje, potem ko je to v luči zaostritve bližnjevzhodnega konflikta in terorističnih napadov po Evropi kot razlog za uvedbo nadzora na meji s Slovenijo navedla Italija.

Avstrijski notranji minister Gerhard Karner in slovenski notranji minister Boštjan Poklukar
Avstrijski notranji minister Gerhard Karner in slovenski notranji minister Boštjan Poklukar (Foto: Evropska unija)

Srednja stopnja teroristične ogroženosti ostaja

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je ob prihodu na današnje zasedanje opozorila, da v EU spričo konflikta v Gazi, ki je razdelil evropsko družbo, in prihajajočega prazničnega obdobja obstaja visoko tveganje za teroristične napade. Ob tem je napovedala dodatnih 30 milijonov evrov za zagotavljanje varnosti občutljivih krajev v državah članicah, kot so verski objekti.

Ylva Johansson
Ylva Johansson (Foto: Evropska unija)

Minister Poklukar je glede tega dejal, da v Sloveniji še vedno velja srednja stopnja teroristične ogroženosti. Poudaril je, da je treba na praznovanjih v času božično-novoletnih praznikov še posebej dvigniti budnost, “saj nikoli ne veš, kje lahko teroristi in pa posamezni radikalizirani posamezniki napadejo”.

Tudi državljane je pozval, naj o morebitnih sumljivih osebah ali aktivnostih takoj obvestijo policijo.

Božinović pri nadzoru meja bolj naklonjen mobilnim enotam

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je danes v Bruslju glede napovedi, da bi Slovenija lahko do junija podaljšala nadzor na meji s Hrvaško, če ga sama ne bo okrepila, dejal, da imajo vse države članice EU pravico do nadzora na notranjih mejah. Ponovil je večjo naklonjenost mobilnemu policijskemu nadzoru, ki da je veliko bolj učinkovit.

Kot je dejal, je Hrvaška od vstopa v schengensko območje s tovrstnimi kompenzacijskimi ukrepi v notranjosti svojega ozemlja “sama preprečila več kot 34.000 tako imenovanim sekundarnim prebežnikom, da bi vstopili v Slovenijo”.

“Če bi združili sile še s slovensko ali italijansko policijo, bi bila ta številka gotovo še večja,” je dejal ob robu zasedanja notranjih ministrov EU. Dodal je, da je kolegoma iz Slovenije in Italije ponudil sodelovanje v okviru tega “modela učinkovitih skupnih patrulj”. Dodal je, da trenutno 17 članic izvaja ta nadzor ali pa so jim ga uvedle.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje