Trije evropski poslanci želijo, da se Evropska komisija izjasni o čistkah na RTV

Slovenija 23. Sep 202309:29 18 komentarjev
Luka Svetina
Foto: RTVS

Na javni radioteleviziji se nadaljujejo kadrovske menjave. Ob tem je evropski poslanec Milan Zver na Evropsko komisijo naslovil poslansko vprašanje, v katerem jo je pozval, naj se opredeli do politične kadrovske čistke na RTVS.

Evropski poslanec Milan Zver je skupaj s kolegoma iz vrst EPP Romano Tomc in Francem Bogovičem na Evropsko komisijo naslovil prednostno poslansko vprašanje.

V njem je uvodoma zapisal, da so bili na javnem zavodu RTV Slovenija “nedavno s svojih funkcij odstranjeni vsi, ki ideološko niso blizu ekstremni levici in aktualni oblasti”. Ob tem je navedel, da so bili v imenu “depolitizacije, ki je pravzaprav popolna politizacija” odstranjeni generalni direktor RTVS, direktor TVS, odgovorna urednica informativnega programa, urednik notranje politike, urednik zunanje politike, urednik dnevno informativnega programa, urednik spletnega portala, pa tudi voditelji dnevnoinformativnih oddaj. Jadranka Rebernik je sicer s čela informativnega programa odstopila sama.

Odmevov na prvem programu TV Slovenija ne bo več vodil Luka Svetina, Valentina Plaskan pa ne bo več vodila Dnevnika. Igor Pirkovič in Vida Petrovčič pa ne bosta več voditelja Arene.

Poslance tako zanima, ali bo Evropska komisija pridobila informacije o dogajanju na javnem zavodu RTVS, kjer se “kot merilo ustreznosti za zasedbo uredniških ter drugih položajev izpostavlja predvsem podpora aktualni oblasti”; s katerimi ukrepi bo Evropska komisija zagotovila pluralnost in neodvisnost v nacionalnih javnih zavodih v posamičnih državah članicah ter na kakšen način nameravajo spremljati ukrepe za zaščito uredniške neodvisnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje