Kaj vse potrebujete, če letos želite brezskrbno čez mejo

N1 video 16. Jun 202118:49 > 21. Jun 2021 20:12 0 komentarjev

Letošnjo turistično sezono in dopustovanja znotraj Evropske unije vam bo močno olajšalo evropsko covidno digitalno potrdilo, ni pa nujno, da ga imate. O tem, kam potovati ter kako načrtovati dopust, smo se pogovarjali z Andrejem Šterom, vodjo konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve, ki svetuje, naj letošnjih dopustov ne načrtujemo v naglici.

Lansko poletje so zaznamovali zmeda, nejasnosti o prehodih meja in pogosto spreminjanje pogojev za prestop tudi čez noč. Da bo poletno dopustovanje letos čim bolj sproščeno, brezskrbno, brez gneče in zastojev na mejnih prehodih, je Evropska unija pripravila t. i. evropsko covidno digitalno potrdilo s kodo QR, s katerima bo gibanje znotraj meja Evropske unije (EU) med še vedno trajajočo pandemijo covida-19 poenoteno in s tem bistveno olajšano. Potrdilo sicer ne bo obvezno oziroma ne bo predpogoj za potovanje, so zapisali na Evropski komisiji. 

Grafika
N1

*Tabela prikazuje potrdila, ki jih je potrebno imeti za vstop v določeno državo. Zadostuje izpolnitev vsaj enega od pogojev, torej ali negativni izvid HAT ali PCR testa, ali potrdilo o cepljenju ali potrdilo o prebolelosti.

Bo dovolj HAT-test?

Ker nekateri bolezni covid-19 niso preboleli oziroma se niso cepili, se bodo morali za pridobitev veljavnega evropskega digitalnega covidnega potrdila testirati v časovnem okviru veljavnosti hitrega antigenskega testa (HAT) ali PCR-testa, ki ne sme biti starejše od 48 oziroma 72 ur. Vsaka država članica se sama odloči, ali za vstop v državo sprejema tudi hitre ali samo PCR-teste.

Grafika 2
N1

*Za vstop v Italijo je, ne glede na opravljeno cepljenje proti covidu ali potrdilo, da je posameznik bolezen že prebolel, potrebno predložiti bodisi negativen HAT bodisi PCR-test.

Do kdaj je evropsko potrdilo veljavno?

Da morajo tisti, ki nameravajo svoje poletne počitnice preživeti zunaj Slovenije, na meji predložiti ustrezna dokazila, opozarja tudi Andrej Šter, vodja konzularne službe na ministrstvu za zunanje zadeve. Kot je pojasnil, je evropsko digitalno covidno potrdilo, na katerem je koda QR, standardna rešitev, ki je dogovorjena na ravni Evropskega parlamenta in Komisije, omogočala pa bo tisto, kar smo včasih poznali kot potovanja v schengenskem prostoru. “Kdor bo imel veljaven potovalni dokument in kodo QR (evropsko potrdilo, op. p.), bo lahko brez ovir potoval po državah Evropske unije, dokler bodo podatki v kodi QR zadoščali za dokazovanje njegovega zdravja,” dodaja Šter.

“Za tiste, ki bodo potovali na podlagi veljavnega negativnega testa, to pomeni dva do tri dni. Za tiste, ki bodo potovali na podlagi potrdila o cepljenju, bo to šest, osem ali tudi dvanajst mesecev, odvisno od dogovora zdravstvenih oblasti v državah članicah. Za tiste, ki so bolezen preboleli, pa bo z dodatnim odmerkom cepiva, ki poživi imunski sistem, evropsko potrdilo veljavno še šest mesecev, potem ko je bolezen izzvenela. Torej šest mesecev zaradi prebolele bolezni in še šest mesecev zaradi dodatnega odmerka. Kar pomeni, da bo zdravstveno stanje s kodo QR potrjeno 12 mesecev,” pove Šter.

Kako organizirati dopust?

Vodja konzularne službe svetuje, da se pred odhodom seznanimo z epidemiološkimi razmerami na ciljni destinaciji. “Najbolj nam pomaga, če govorimo z nekom, ki je nedavno tam bil ali je še,” poudari. Za tiste, ki znancev na lokaciji nimajo, pa se lahko za podrobnejše informacije obrnejo na spletno stran ministrstva za zunanje zadeve, kjer so zbrani podatki iz uradnih javnih datotek prav o vseh državah sveta. “Skušali smo zbrati vse dostopne informacije in skrbimo, da je zbirka ažurna. Na voljo so tudi drugi viri, kot so spletne strani ambasad,” še doda Šter.

Če želenih informacij ne dobite na spletu, je smiselno, da se obrnete na turistične in potovalne agencije, kjer vam lahko povedo več o aktualnih razmerah v določenih državah. Na počitnice se ne odpravljajte brez vseh kontaktnih podatkov, ki vam lahko pridejo prav v sili razmer.

Kam na počitnice?

Če svoj letošnji dopust nameravate preživeti zunaj območja Evropske unije, bodite zlasti pozorni na pogoje za vstop v državo destinacije. “So države, ki turističnega vstopa še ne dovoljujejo – med njimi so Švica, ZDA, večina arabskih držav z izjemo Egipta ali Tunizije,” izpostavi vodja konzularne službe Šter, ki je med drugim omenil tudi Norveško, ki je sicer omogočila uporabo sistema za digitalna potrdila.

Svetoval je, da pri krajših potovanjih ostanemo v EU in njeni soseščini na Balkanu. Pri poteh zunaj tega območja pa je včasih bolje, da dvakrat premislimo, kot pa da se hitro odločimo za pot.

Katere države je priporočljivo preskočiti?

Šter je odsvetoval Daljni vzhod in južnoameriško celino kot celoto. “Do tja je težko dobiti že delujočo letalsko povezavo, še težje pa povratne lete,” poudari. V Južni Ameriki skoraj ni države, ki bi lahko zagotavljala nadzor nad zdravstvenim stanjem lastnih državljanov ali tistih, ki pridejo na obisk, še pove. Kot izpostavi, za zdaj pogojev za potovanje tja in nazaj ni.

Letos do turistov nista gostoljubni niti Avstralija in Nova Zelandija, saj, kot doda Šter, z rigoroznimi ukrepi vzdržujeta lastno zdravstveno stanje in sta popolnoma nedobrodošli za kakršnekoli turistične obiske. Turistov, kot omenjeno, ne sprejema niti Švica. “Mogoče se bo stanje s prvim julijem spremenilo, ko EU načrtuje skupinsko uredbo potovanj na podlagi kode QR, katere članica bi lahko bila tudi Švica,” razloži Šter.

Južna Amerika odsvetovana, kako pa je z ZDA?

Kot izpostavi Šter, se obeta sprememba na bolje pri potovanjih v ZDA, ki so še iz časov predsedovanja Donalda Trumpa zelo zadržane do obiskovalcev s schengenskega območja, potovanja v EU pa odsvetujejo tudi svojim državljanom.

“V zadnjih dneh se predstavniki Evropske komisije in ameriške administracije pogovarjajo, kako bi precej nerazumno stanje spremenili, zato ker ne potujemo samo na počitnice. Na pot se odpravljajo študentje, poslovneži in profesionalni športniki,” še pove.

Na kaj moramo biti pri načrtovanju dopusta pozorni?

Šter meni, da bi morali biti pri načrtovanju dopusta zelo zadržani še zlasti pri tistih spletnih straneh, ki oglašujejo s slogani, da na določeni lokaciji ni koronavirusa. Tisti, ki morajo svoje turistične kapacitete oglaševati s tovrstnimi gesli, po njegovi oceni niso varne. “Tako sporočilo redkokdaj temelji na realnosti. Takšna reklama nam pri načrtovanju oziroma izvedbi konkretne poti prav malo pomaga,” opozori.

Pozorni moramo biti tudi na nepredvidene okoliščine, ki nas lahko doletijo. Včasih se zgodi, da moramo potovanje podaljšati, ne samo za nekaj dni, ampak nekaj tednov. “Če kdo ostane v tujih državah na podlagi testa, ki ni negativen, ga številne države napotijo v t. i. koronahostle in mu zaračunajo nekaj sto evrov za vsak dan, kar znese kar precej strašljivo dolgo številko,” še pojasni Šter.

Poletje
Grgo Jelavic/PIXSELL/BOBO

V lastni režiji ali s turistično agencijo?

“Če se odločamo za potovanje v bolj oddaljeno državo, je zagotovo bolje, da nam to potovanje organizira nekdo, ki je tega vajen in poskrbi, da bo skupina lahko organizirano prišla, bivala in se vrnila. Poskrbi pa tudi za morebitne neljube in neprijetne dogodke, ki nas presenetijo,” oceni Šter.

Kot doda, ne gre samo za vprašanje koronavirusa. “Včasih se nam zgodi, da izgubimo dokumente, imamo prometno nesrečo in podobno. Takrat je potovanje z dobro utečeno organizacijo in izurjenim vodnikom zagotovo bolj primerno, kot pa da nas to doleti, ko smo v tujem okolju sami,” pove.

Kaj nam bo pri organizaciji dopusta najbolj koristilo?

Pred odhodom v tujino je najbolj koristno, da se seznanimo z epidemiološkimi razmerami na lokaciji in morebitnimi omejitvenimi ukrepi. “Pa ne samo zaradi bolezni, temveč tudi zaradi drugih specifičnih okoliščin. Včasih nas morda preseneti, da imajo katere od držav praznične dneve, ko želimo opraviti kakšno uradno stvar, ali pa smo presenečeni ob razlikah v kulturnem, civilizacijskem ali verskem profilu države,” še doda Šter.

Največ slovenskih državljanov bo po pričakovanjih letos dopustovalo pri južnih sosedih. Hrvaška je razvila tudi interaktivni zemljevid Coronavirus in Croatia, na katerem lahko preverite, koliko okužb je bilo v posameznih županijah v zadnjih 14 dneh, ter kakšne omejitve in ukrepi veljajo. Da bi se izognili zapletom, je pred odhodom na Hrvaško smiselno s podatki o osebah in kraju potovanja izpolniti spletni obrazec za prehod meje s Hrvaško (Enter Croatia).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!