Fajon o koalicijskih trenjih in menjavah: Očitno je bilo pri Golobu nekaj zdrsov

N1 video 13. Okt 202317:22 2 komentarja
Prva obletnica vlade
BOBO

Odnosi med koalicijskimi strankami Gibanje Svoboda, SD in Levica so spet bolj napeti. Socialni demokrati glasno kritizirajo premierja Goloba zaradi pomanjkanja fokusa in konsistentnosti, Levica pa se je Svobodi po robu postavila pri sprejemanju proračuna v parlamentu. SD se ji je pri tem pridružila, je pa v oddaji N1 STUDIO o trenutnih težavah vlade in koalicije spregovorila tudi predsednica SD in zunanja ministrica Tanja Fajon.

V času, ko predsednik vlade Robert Golob izvaja večjo menjavo na ministrskih resorjih, ne izključuje pa niti nadaljnjih zamenjav oziroma celo vnovičnega zmanjšanja števila resorjev, je zaznati tudi vse več napetosti med koalicijskimi strankami. Zlasti Socialni demokrati, ki jih vodi ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon, ne skoparijo s kritikami na račun Goloba in njegove stranke Gibanje Svoboda.

Podpredsednik SD in evropski poslanec Matjaž Nemec je tako za Delo dejal, da od premierja pričakujejo konsistentnost in večji fokus na reševanje težav. Prikimal je oceni, da se vlada preveč ukvarja sama s sabo in da ponovno spremljamo – tako kot že zadnjih 15 let – zgodbo s tako imenovanimi novimi obrazi v politiki.

Prav tako je bil kritičen do dejstva, da Golob ministrom pokaže vrata, zamenjav zanje pa sploh še nima. Tudi na novo ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel je bilo treba po odstopu Danijela Bešiča Loredana čakati kar tri mesece, pa čeprav je zdravstvo daleč največja prioriteta koalicije in vlade.

Studio Tanja Fajon
Foto: Denis Sadiković/N1

Nemca tudi čudijo imena začasnih ministrov, zlasti napoved, da bo po razrešitvi Irene Šinko kmetijski resor začasno vodil kar obrambni minister Marjan Šarec.

Tudi iz neformalnih pogovorov z nekaterimi vidnimi člani vseh treh koalicijskih strank izhaja, da so se odnosi vnovič opazno poslabšali, čeprav pravega zaupanja na relaciji Svoboda – SD pravzaprav nikoli ni bilo.

Zato smo v oddaji N1 STUDIO podpredsednico vlade Tanjo Fajon soočili tudi s tem. Vprašali smo jo, ali tudi po njenem mnenju premier Golob nima fokusa in ni konsistenten. Kaj je odgovorila, si oglejte v spodnjem posnetku.

Že v samem začetku pa je zelo vroča tudi proračunska razprava, ki se je zdaj z vlade preselila v parlament. Zaradi poplav so morali po vseh ministrstvih najti precej rezerv oziroma privarčevati. Kljub vztrajanju Levice – Luka Mesec vodi pristojno ministrstvo za delo – pa finančni minister Klemen Boštjančič (Svoboda) ni popustil in usklajevanja socialnih transferjev prihodnje leto po trenutnem predlogu proračuna ne bo.

Levica je zato na parlamentarnem odboru za začetek poskusila s sklepom, ki vlado poziva, da naj to zamrznitev socialnih transferjev umakne. Sklep so podprli tako v SD kot tudi v celotni opoziciji, a jim je zmanjkal en glas – Svoboda je glasovala proti, pri rezultatu 7 proti 7 je bil sklep zavrnjen.

Zato smo Tanjo Fajon še vprašali, zakaj so se odločili za boj proti Svobodi kar na odprti sceni v državnem zboru in ali to pomeni, da bodo h proračunu vlagali svoje lastne, koalicijsko neusklajene amandmaje. To se je sicer v preteklosti že dogajalo, za neko uigrano in dobro delujočo koalicijo pa vsekakor ni običajno.

Celoten pogovor s predsednico SD in zunanjo ministrico Tanjo Fajon, v katerem je spregovorila tudi o stališču Slovenije do zadnjega dogajanja na območju Izraela in Gaze, zakaj meni, da zdaj ni čas za priznanje Palestine, o kritikah predsednice republike Nataše Pirc Musar zaradi njenih nedavnih besed v Trstu, pa tudi o drugih aktualnih vprašanjih doma in po svetu, si lahko pogledate spodaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje