Valentina Prevolnik Rupel je prisegla kot nova ministrica za zdravje

Slovenija 13. Okt 202313:36 > 16:24 7 komentarjev

Poslanci na današnji izredni seji odločili, da Valentina Prevolnik Rupel postane nova ministrica za zdravje. Predlog je podprlo 48 poslancev, 17 jih je bilo proti. "Obljubljam, da bom z znanjem in srčnostjo pripravljala in predlagala rešitve, ki bodo vodile do dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema. Verjamem, da mi boste na tej poti pomagali tudi vi," je dejala v nagovoru poslancev.

Poslanci so z 48 glasovi za in 17 proti odločili, da Valentina Prevolnik Rupel postane nova ministrica za zdravje. Dejala je, da fukcijo prevzema z veliko mero odgovornosti. “Obljubljam, da bom z znanjem in srčnostjo pripravljala in predlagala rešitve, ki bodo vodile do dostopnega in kakovostnega javnega zdravstvenega sistema. Verjamem, da mi boste na tej poti pomagali tudi vi,” je dejala v nagovoru poslancev.

Kandidatka za ministrico za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je v torek že uspešno prestala predstavitev pred pristojnim parlamentarnim odborom za zdravstvo. V predstavitvi je poudarila, da si je kot prioritete zastavila dostopnost, kakovost, neopredeljene in košarico pravic.

Med drugim je ocenila, da bi bilo treba ukrepe glede oseb brez izbranega družinskega zdravnika prilagajati posameznim občinam. Podala je tudi analizo interventnega zakona, sprejetega v času ministra Danijela Bešiča Loredana, ko so bile v javni zdravstveni mreži vse opravljene zdravstvene storitve plačane po realizaciji. Poudarila je, da je pri različnih zdravstvenih storitvah različno uspešen.

Predsednik vlade Robert Golob je v parlamentu poslancem dejal, da ne le po njegovem mnenju, ampak po mnenju širšega kroga deležnikov v zdravstvu predstavlja najboljšo možno izbiro za to mesto. “Širok konsenz, ki ga je bila deležna med zdravstvenimi delavci, ekonomisti, člani strateškega sveta za zdravstvo, pa tudi v medijih, so zelo jasen pokazatelj, da je prav ona tista, ki lahko da najbolj učinkovite rešitve in odgovore na izzive, s katerimi se sooča naše zdravstvo po 30 letih zanemarjanja,” je poudaril premier.

Spomnil je, da je kandidatka leta 2008 doktorirala iz teme, ki govori o kvaliteti in financiranju zdravstva. “Mislim, da bi težko našli osebo, ki je bolj podkovana od nje, da se sooči s temi izzivi,” je dejal. Njeno znanje pa ni le teoretično, pač pa je imela tudi tri uvajalne mesece, saj je od odstopa ministra Danijela Bešiča Loredana opravljala funkcijo državne sekretarke, zato natančno pozna tudi razmere na ministrstvu za zdravje, je spomnil Golob. Poudaril je, da ima Prevolnik Ruplova njegovo politično pa tudi osebno podporo. “Bila je moja najtesnejša sodelavka v zadnjih treh mesecih, zato jo dobro poznam in verjamem, da bo s svojim delom to tudi opravičila,” je pojasnil. Prevolnik Rupel svoje odločitve sklepa na podlagi podatkov in ne občutkov, zato Golob verjame, da bo skrajšala čakalne vrste in omogočila dostop do osebnih zdravnikov večjemu številu ljudi, kot ga ima danes. Njena ključna naloga bo tudi vpeljava kakovosti opravljenih storitev v način financiranja zdravstvene blagajne, je poudaril.

Kandidatko za ministrico bodo podprli tudi v koalicijskih strankah Levica in SD, so napovedali. V SD so povedali, da jo ocenjujejo kot kompetentno. V Levici pravijo, da od ministrice pričakujejo izpolnjevanje tega, kar je zapisano v koalicijski pogodbi, predvsem bitko proti zasebnim interesom v javnem zdravstvu. Izjavi njunih predstavnikov si lahko ogledate v videu na dnu članka.

Da ni zdravnica, ne bi smelo biti ovira

Poslanci koalicijskih poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica so v razpravi izpostavili kandidatkine kompetence, ob tem pa opozorili, da bo morala nemudoma nadaljevati začeto delo in biti pri tem učinkovita. Dotaknili so se tudi skorajšnjega preoblikovanja dopolnilnega zavarovanja. Poslanka Bojana Muršič (SD) je poudarila, da si ljudje želijo dostopnega, kakovostnega in javnega zdravstvenega sistema, veliko izbir in časa pa da ni na voljo. “Delo se mora nadaljevati z bistveno več učinkovitosti,” je poudarila. Prioritete, ki jih je Prevolnik Rupel izpostavila na torkovi predstavitvi pred odborom DZ za zdravstvo, so po oceni Muršič skladne s cilji koalicijskih zavez. “Kandidatka za ministrico ni zdravnica in to nikakor ne bi smela biti ovira, prej nasprotno, nedvoumno je poznavalka zdravstvenega sistema in razume njegovo širino, potrebo po njegovi preglednosti in dostopu do podatkov,” je poudarila poslanka SD. Ker je kandidatka zadnjih nekaj mesecev delala kot državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, bi bilo pokroviteljstvo obravnavati jo kot novinko ali zahtevati 100 dni miru, saj čas tega ne dopušča, je dodala.

V Levici po besedah vodje poslanske skupine Mateja Tašnerja Vatovca od bodoče ministrice v prvi vrsti pričakujejo, da bo branik javnih zdravstvenih zavodov, pa tudi, “da se bo znala zavedati, da lahko le izgon tržne logike iz zagotavljanja zdravstvene oskrbe reši slovensko zdravstvo pred vse večjim zajedanjem, ki ga predstavljajo zasebni interesi v javnem zdravstvu”. Dotaknil se je tudi napovedi kandidatke Prevolnik Rupel o prevetritvi zdravstvene košarice. Po njegovih besedah je prevetritev treba razumeti izključno kot vzpostavljanje reda pri predpisovanju, načrtovanju in izvajanju storitev, nikakor pa ne kot krčenje katerihkoli pravic. Tašner Vatovec je poudaril tudi, da bo morala bodoča ministrica na prste stopiti številnim lobijem, ki obstajajo v zdravstvenem sistemu – zdravniškemu, zavarovalniškemu in vsem ostalim zasebnim interesom, je povedal.

Poslanec Dean Premik (Svoboda) je poudaril, da vlado in ministrstvo za zdravje čaka še obilo dela na poti do javnega zdravstva, ki bo pacientom dajal občutek varnosti, ko se soočajo s poslabšanjem zdravstvenega stanja. Na tej poti bodo pomembni strokovnost, prizadevnost in odločnost vodstva enega najzahtevnejših ministrstev. “Kandidatka za novo ministrico vse to ima in zato uživa popolno podporo poslanske skupine Svoboda,” je poudaril.

Kako do pravičnega zavarovanja

Muršič in Vatovec sta se dotaknila tudi skorajšnjega preoblikovanja dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Muršič je poudarila, da preoblikovanje še ne bo zagotovilo pravičnosti financiranja, niti zadostnega obsega sredstev, zato je ureditev tega področja nujen predpogoj za dosego ciljev. V SD zato pozdravljajo mnenje bodoče ministrice o potrebi po dokončni združitvi obveznega zavarovanja in bodočega obveznega prispevka (zdaj dopolnilnega zavarovanja) ter ustrezni prilagoditvi prispevne stopnje.

Tudi v Levici bo besedah Tašnerja Vatovca menijo, da je treba prioritetno spremeniti financiranje zdravstvene blagajne tako, da bo to pošteno in da bo vanjo vsak prispevek po svojih zmožnostih. Začeti je treba s prispevkom, ki nadomešča dopolnilno zdravstveno zavarovanje, razmisliti pa tudi o novih virih financiranja, je poudaril.

Zdravstvo denar
PROFIMEDIA

Opozicija kandidatke za zdravstveno ministrico ne podpira

V opoziciji imenovanja Prevolnik Rupel za zdravstveno ministrico ne bodo podprli. Poslanka SDS Karmen Furman je v predstavitvi stališč SDS izpostavila zavezo koalicije, da je zdravstvena reforma njihova edina prva prioriteta in naštela prenovo številne zakonodaje, ki jo je vlada obljubljala, izvedla pa ne. Citirala je besede kandidatke za ministrico za zdravje izpred desetih let, ko je dejala, da mora biti minister neskončno močen, potrpežljiv, odločen, bister in imeti reformo za cilj. “A reforme zdravstva te koalicije očitno ni več, zato je na tem mestu predvsem vprašanje, ali ima ministrica cilj,” je povedala.

Po njenih besedah je Prevolnik Rupel v predstavitvi na odboru za zdravstvo podrobno predstavila stanje v zdravstvu, ni pa predstavila nobenih ukrepov. V SDS menijo, da je glede na vse njene reference presenečenje, da je kandidatka kot prioriteto poudarjala košarico pravic, saj na vprašanje, kako jo bo definirala, ni znala odgovoriti. Poslance SDS je zmotilo tudi, da niso dobili odgovora na vprašanje, kako in kdaj namerava urediti izvajanje dejavnosti psihoterapije v zdravstvu. Menijo, da njeni prioriteti kakovost in košarica pravic odpirata novi bojni liniji v zdravstvu. “Glede na to, da niti r od reforme sedanje vlade in vladajoče koalicije kljub obljubam in prioritetam ni izveden, je odpiranje novih področij zelo pogumno, če že ne nevarno dejanje ,” je na koncu še opozorila Furman.

Tudi v poslanski skupini NSi Prevolnik Rupel ne bodo podprli. Poslanka Iva Dimic je v predstavitvi opozorila, da zdravstvena politika ni odvisna samo od ministrice, temveč od celotne koalicije. Po njenih besedah so pomanjkanje zdravnikov na primarni ravni, pomanjkanje zdravstvenega kadra, odhodi zdravnikov v tujino, zastale investicije, težave na otroški srčni kirurgiji, učinkovito vodenje zavodov, zobozdravstvo, ortodontija, digitalizacija in področje duševnega zdravja akutna področja v zdravstvu, kjer bo potrebno nujno in hitro ukrepanje. Tudi v NSi od bodoče ministrice pričakujejo, da se bo z vso resnostjo lotila urejanja področja psihoterapije, duševnega zdravja in vedno daljših čakalnih dob. Dimic je opozorila, da se kljub vsem ukrepom, ki so bili namenjeni za skrajševanje čakalnih vrst, številke nedopustno čakajočih povečujejo iz meseca v mesec. “Upam, da se danes res že vsi zavedamo in razumemo, da ne moremo pričakovati sprememb, če se stvari ves čas delajo enako,” je še dejala.

“Golob zna svoje ministre pustiti na cedilu”

Poslanci bodo danes odločali tudi o predlogu za razrešitev ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko. Predlog je po izgubi zaupanja v DZ poslal premier Robert Golob, ki ga je zmotil ministričin odziv in branjenje uprave za varno hrano tudi po tistem, ko se je izkazalo, da smo Slovenci zaužili več ton sadja z vsebnostjo pesticidov. Ministrica sama ni želela odstopiti, saj da naj o njeni razrešitvi odloča DZ, ki jo je tudi imenoval. Pri tem bo vztrajala, je zatrdila ob vprašanju, ali bo morda sledila nekaterim ministrom, ki so v preteklosti odstopili tik preden bi o tem odločal DZ.

Irena Šinko
Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrica bo razrešena, če bo za tak predlog glasovala večina tistih, ki bodo oddali glas. Ob ugibanjih o neenotnem glasovanju največje poslanske skupine pa je njen vodja Borut Sajovic dejal, da že skoraj leto in pol “glasujemo enotno in tako bo tudi jutri”. Premier Golob pa je že napovedal, da bo vodenje kmetijskega resorja ob tem začasno zaupal obrambnemu ministru Marjanu Šarcu.

Vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec je povedal, da bodo njihovi poslanci podprli razrešitev. Danes so zaradi bolniških sicer na seji prisotni le trije poslanci Levice. Med razlogi za glasovanje za razrešitev kmetijske ministrice je Vatovec omenil njeno vlogo pri zakonu o zaščiti živali in agresivne kampanje za živinorejo, ki je po mnenju Levice eden od večjih okoljskih problemov sodobne družbe.

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik je povedal, da bodo podprli razrešitev Šinko. “Razloge, zakaj je prišlo do predloga razrešitve, sicer ne poznamo. Te razloge poznata samo predsednik vlade in zaenkrat še ministrica. Vendar ko minister izgubi zaupanje predsednika vlade, je jasno, da te funkcije ne more več opravljati,” je dejal Prednik. Resor kmetijstva pripada Gibanju Svoboda, zato bodo tudi pri izbiri naslednjega ministra sledili predlogu predsednika vlade, je še dodal prednik.

Izjavi Vatovca in Prednika o kmetijski in zdravstveni ministrici si oglejte v spodnjem videu:

Razrešitev Šinko bodo podprli tudi v Novi Sloveniji, a iz obratnih razlogov kot koalicija. “Ker je predolgo sledila političnim navodilom premierja Goloba in očitno ko se mu je prvič uprla, je morala oditi,” je povedala poslanka Nove Slovenije Vida Čadonič Špelič, tudi nekdanja direktorica uprave za varno hrano. “Golob zna svoje ministre pustiti na cedilu,” je dodala poslanka in poleg ministrice Šinko omenila še Uroša Brežana, ki se je prav tako moral v preteklih dneh posloviti od funkcije.

“Ugotavljam, da je (Šinko) razočarala stroko. Šele zdaj ob odhodu je povedala vso resnico o zakonu o zaščiti živali in Kmetijsko-gozdarski zbornici. Ocenjujem, da bi morala gospa Šinko oditi prej in to sama, tako bi se postavila na stran stroke, kar smo od nje pričakovali. Zdaj bo pač politično razrešena,” je dejala Čadonič Špelič. Dodala je, da pozna nekaj ljudi, ki bi dobro opravljali delo kmetijskega ministra, ki je težka in odgovorna naloga. “Po drugi strani je res težko biti minister v vladi Roberta Goloba. Danes te hvali in podpira, jutri ti kaže vrata. Kdo od strokovnjakov bi šel v tak Babilon,” je retorično zaključila Čadonič Špelič. Njeno izjavo si lahko ogledate v spodnjem videu:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje