Premier Golob o menjavah ministrov: Nekateri novi ministri bodo znani zelo hitro

Slovenija 09. Okt 202316:40 6 komentarjev
Robert Golob, državni zbor
Foto: Borut Živulović/Bobo

Pred jutrišnjim zaslišanjem kandidatke za novo ministrico za zdravje Valentine Prevolnik Rupel pred državnozborskim odborom za zdravstvo je premier Robert Golob dejal, da ima kandidatka "izjemen sistemski pregled nad stanjem v javnem zdravstvenem sistemu", kar ga navdaja z upanjem. Dejal je tudi, da bodo nekateri novi ministri "znani zelo hitro".

Premier Robert Golob je ob obhodu z današnje izredne seje državnega zbora, kjer sta s finančnim ministrom Klemnom Boštjančičem predstavljala proračunske dokumente za prihodnji dve leti, dejal, da je s kandidatko za novo zdravstveno ministrico zadovoljen. Po njegovem mnenju ima Valentina Prevolnik Rupel “izjemen sistemski pregled nad stanjem v javnem zdravstvenem sistemu”, kar ga navdaja z upanjem. Ob tem ga pa veseli tudi dejstvo, da je kandidatka za ministrico dobila tudi podporo deležnikov v zdravstvu.

Valentina Prevolnik Rupel je postala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje potem, ko je bil s položaja ministra za zdravje odstavljen Danijel Bešič Loredan in je vodenje resorja začasno prevzel premier Golob.

“Zato vem, da se zdravstvena reforma, ki ostaja prva prioriteta te vlade, po odstopu Bešiča Loredana ni zaustavila niti za dan,” je dejal premier. Tako je prepričan, da je zdravstvo tisto področje, ki bo v naslednjih mesecih deležno največ sprememb, nadaljevali bodo sprejemanje zakonodaje za digitalizacijo zdravstva in sprememb Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, pa tudi aktivni sistem vzpostavljanja kakovosti v zdravstvu.

Golob je ob odhodu s seje državnega zbora napovedal tudi nekatere ukrepe za povečanje dostopnosti do osebnega zdravnika in skrajševanja čakalnih vrst pri tistih zdravstvenih storitvah, kjer je to nujno zaradi ogrožanja človeških življenj. Podrobnosti omenjenih ukrepov pa bo kandidatka za novo zdravstveno ministrico predstavila na torkovem zaslišanju pred matičnim državnozborskim odborom.

Minuli teden je sicer predsednik vlade Robert Golob napovedal dve menjavi znotraj ministrske ekipe. Odslovil je ministra za naravne vire in prostor Uroša Brežana, ki je kasneje sam odstopil, in ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ireno Šinko. Šinko je kasneje dejala, da sama ne namerava odstopiti in da bo počakala, da jo razreši državni zbor, ki ji je tudi potrdil mandat. V petek pa je zaradi dveh odmevnih afer odstopila še ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Z njenim odstopom so se poslanci seznanili danes, premier pa je poudaril, da je zanj “ta zgodba kadrovsko zaključena”.

Goloba tako zdaj čaka iskanje treh novih kandidatov za izpraznjene ministrske stolčke, a kot je dejal danes, bodo nekateri novi “ministri znani zelo hitro”. Kot smo sicer poročali, bo vodenje resorja za javno upravo začasno prevzel finančni minister Klemen Boštjančič.

Kot je dejal premier Robert Golob, bo menjava na čelu okoljskega ministrstva – začasno ga bo vodila infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek – prinesla več učinkovitosti. Spomnil, da vlada za popoplavno obnovo namenja 2,1 milijarde evrov v naslednjih treh letih. “Delovanje pri tako velikih sredstvih, ki jih bomo morali nameniti za odpravo posledic poplav, mora biti učinkovito in od tod potreba po krepitvi področja, ki se ukvarja s tem, in zamenjavi na ministrstvu za naravne vire in prostor,” je poudaril Golob po tistem, ko se je z Brežanovim odstopom danes seznanil tudi državni zbor.

Premier je hkrati prepričan, da bo v naslednjih mesecih priprava načrtov in tudi izvedba same obnove ter koordinacija ekip na terenu bolj učinkovita. Z začasnim združevanjem ekip okoljskega in infrastrukturnega ministrstva želijo namreč po njegovih besedah povečati tudi učinkovitost na področju birokracije in postopkov izplačila sredstev ter obnove infrastrukture, kjer da so bili do zdaj najmanj učinkoviti.

Kdo bodo državni sekretarji po odhodih ministrov?

Na ministrstvu za javno upravo državna sekretarja ostajata Jure Trbič in Mojca Ramšak Pešec, je na današnji dopisni seji sklenila vlada. Na ministrstvu za naravne vire in prostor pa za zdaj ne bo kadrovskih sprememb. Na položaju državnih sekretarjev naj bi tako ostala Matej Skočir in Lenka Kavčič, ki sta sicer ob odstopu Brežana morala tudi sama podati odstopni izjavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje