Felda o primeru gorenjskega ravnatelja: Vsak primer nasilja je nesprejemljiv

Slovenija 21. Avg 202309:36
Darjo Felda
Darjo Felda (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je v odzivu na domnevni spolni napad ravnatelja ene izmed gorenjskih osnovnih šol na mladoletnico zapisal, da so vse oblike nasilja v šolskem prostoru nesprejemljive in jih je treba obsoditi. V odzivu je med drugim zapisal, da je šolstvo "tako velik sistem, da se lahko zmeraj pojavijo posamezniki z odklonskimi ravnanji".

“Zadnji dogodek spolnega nasilja, ki ga je osumljena oseba, ki naj bi predstavljala avtoriteto v šolskem prostoru, kaže, da kot družba še nismo naredili vseh ukrepov, da do takšnih ravnanj nikjer več ne bi prihajalo,” je v odzivu zapisal minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda.

Na ministrstvu se zavedajo, da bi moral biti šolski prostor in njegovi zaposleni prvi zgled, saj gre za družbeni sistem, v katerem izobražujemo in vzgajamo našo skupnost, a hkrati “gre za tako velik sistem, da se zmeraj lahko pojavijo posamezniki z odklonskimi ravnanji”.

Felda je zapisal, da se zaveda, da so pričakovanja javnosti v takšnih primerih velika, predvsem pa je veliko pozivov po različnih ukrepih. “Dejstvo je, da živimo v pravni državi in moramo zato spoštovati veljavno zakonodajo. Želim poudariti, da je za ravnanje zaposlenih v vzgojno izobraževalnih zavodih pri zaznavanju in obravnavanju nasilja in tudi drugih nezakonitih ravnanjih odgovoren ravnatelj, v primeru neprimernega/nezakonitega ravnanja ravnatelja pa svet zavoda,” je zapisal minister.

Zagotovil je, da se bo kot minister za vzgojo in izobraževanje tudi v prihodnje zavzemal, da bodo na sistemski in vsebinski ravni pripravili ukrepe za hitrejše prepoznavanje dejavnikov tveganja, ki lahko pripeljejo do nasilja. Prav tako se bo zavzemal za hitrejše sankcioniranje oziroma izvedbo ukrepov za zaščito vseh deležnikov pred morebitnimi storilci nezakonitih ravnanj. “Če bo zato potrebna sprememba materialnih predpisov, bomo uredili tudi to.”

Dodal je še, da bo podpiral vse oblike izobraževanj in usposabljanj za vodilne v vrtcih in šolah ter za vse zaposlene. “Teme, kot so integriteta, družbena odgovornost in profesionalizem, morajo postati temelj družbe, predvsem pa šolskega prostora, saj to prispeva k razvoju, kakovosti, ustreznim odnosom ter zmanjšanju tveganj za neprimerna ravnanja,” je še zapisal Felda.

Spomnimo, da naj bi bil domnevni storilec nekdanji smučarski tekač in trener v tem športu, ki naj bi bil že pred 20 leti nasilen do žensk. Ravnatelj, ki ga policija preiskuje zaradi suma spolnega nasilja nad mladoletnico, z novim šolskim letom ne bo več ravnatelj in ne bo več delal na omenjeni šoli, je v petek poročal Dnevnik. Po navedbah časnika ravnatelj trenutno dela za polovični delovni čas, preostali čas pa je v bolniškem staležu. Priprt naj ne bi bil.

Notranji minister Boštjan Poklukar je medtem odredil izredni nadzor nad delom policije “pri odkrivanju in preiskavi kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost na območju Policijske uprave Kranj”.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.