Fides bi pogajanja intenziviral, minister meni, da so na “izjemno dobri poti”

Slovenija 05. Apr 202315:47 2 komentarja
Danijel Bešič Loredan
Žiga Živulović jr./ BOBO

Vlada in sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva so nadaljevali pogajanja o plačnem stebru za zdravstvo. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je ocenil, da so na "izjemno dobri poti", kljub temu da pogajanja konkretnejših rešitev še niso prinesla. V zdravniškem sindikatu Fides sicer opozarjajo, da je treba pogajanja intenzivirati.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je v izjavi medijem po zaključku pogajanj ocenil, da so na “izjemno dobri poti”, saj imajo platformo, na podlagi katere se bodo lahko začeli konkretno pogovarjati o izgradnji plačnega stebra za zdravstvo. O vsebini pogovorov sicer minister ni želel govoriti, saj je po njegovih besedah “vsaka informacija, ki jo damo ven, potem interpretirana napačno”.

So se pa, kot je dejal, danes vsi strinjali o enotnosti zdravstvenega stebra ter da bodo drug do drugega spoštljivi. “To je pozitivna spodbuda, na osnovi katere delamo naprej,” je poudaril minister.

Intenziviranje pogajanj kot obveza vlade

V zdravniškem sindikatu Fides, ki je sicer preklical za nedeljo napovedan začetek stavke, medtem opozarjajo, da je treba pogajanja intenzivirati. Vladna stran je po besedah predsednika sindikata Damjana Polha priznala, da “so enostavno predolgo vlekli te njihove osnutke, tako besedila zakona o skupnih temeljih plačnega sistema kot oblikovanje zdravstvenega stebra”.

Intenziviranje pogajanj je po njegovih besedah zdaj obveza vlade, v sindikatu pa bodo skrbno spremljali in poročali članstvu, kako pogajanja potekajo. Stavkovni odbor Fidesa se naj bi sicer sestal že danes, a po Polhovih besedah ni pričakovati nobenih bistvenih odločitev glede morebitnih nadaljnjih stavkovnih aktivnosti.

V Fidesu so sicer pogrešali opredelitev vlade do predloga njihovih rešitev do oblikovanja zdravstvenega stebra. Naj pa bi vlada konkretnejše rešitve sindikatom predstavila prihodnji teden.

Tudi predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencinger je dejala, da o izkupičku še ne morejo govoriti, saj so se pogajanja šele začela. Danes jim je vlada po njenih besedah predstavila odziv na njihove predloge, a bo potrebnih še precej usklajevanj, da pridejo do konca. Do prihodnje srede, ko se ponovno sestanejo, bosta obe strani pripravili svoje protipredloge, je še napovedala.

Rešitve ne vidijo le v višjih plačah

Predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič pa je ocenila, da je bil na današnjih pogajanjih narejen korak naprej. “Seveda pa bo kot vedno hudič v podrobnostih, ko se bomo začeli pogovarjati o plačni lestvici, o tem, kako bomo odpravljali nesorazmerja, in o tem, kdo se bo kam uvrstil. Takrat bo verjetno še precej vroče,” je ocenila.

Vladna stran jim je sicer predstavila tudi analizo zaposlenih v socialnem varstvu, iz katere bodo po njenih besedah lažje gradili steber zdravstva in socialnega varstva. Kot je dejala, pa v sindikatu rešitve ne vidijo le v višjih plačah, pač pa tudi drugih možnostih nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu. Pri tem imajo z vladno stranjo različne poglede, a iščejo skupne rešitve.

Implementacija dela nove plačne lestvice do 1. januarja prihodnje leto je sicer po mnenju Ilešič Čujovič izvedljiva, pri čemer ocenjuje, da se bodo pogajanja zavlekla še v jesen.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje