Stavka zdravnikov začasno zamrznjena

Slovenija 18. Okt 202218:32 1 komentar
zdravniško osebje, precepljenost, koronavirus
Žiga Živulović jr./BOBO

Glavni stavkovni odbor sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je potrdil vsebino v ponedeljek parafiranega sporazuma med vlado in predstavniki sindikata, kar pomeni, da je za danes napovedana stavka zdravnikov začasno zamrznjena, je povedal namestnik vodje pogajalske skupine Gregor Zemljič. Podpis sporazuma sledi danes.

“Zdravnice in zdravniki bomo jutri normalno delali tako kot do zdaj, v prid naših bolnic in bolnikov,” je v torek dejal namestnik vodje pogajalske skupine Gregor Zemljič v izjavi za medije. Včerajšnjo razpravo glavnega stavkovnega odbora je opisal kot dolgo in burno. “To kaže, da je nezadovoljstvo zdravnic in zdravnikov doseglo vrelišče. Vendar pa je bil na koncu dosežen konsenz, da je torkov oziroma v ponedeljek parafirani sporazum pomemben korak k ciljem, ki jih je začrtala letna konferenca Fidesa,” je ocenil.

Vlada je po njegovih besedah dala resne in pomembne zaveze. “Zavedamo se, da do uresničitve sporazuma ni možno samo v nekaj dnevih, vladi dajemo čas. Časovnica je jasna in ves čas bomo podrobno spremljali in ocenjevali nadaljnji potek in poteze vlade,” je napovedal Zemljič.

Podpis sporazuma bo v sredo popoldne, ko bodo na novinarski konferenci tudi predstavili podrobnosti sporazuma. Je pa potrdil neuradne informacije, da so govorili v smeri oblikovanja posebnega stebra za zdravstvo ob načrtovani prenovi enotnega plačnega sistema. Na vprašanje, če zvišanja plač zaenkrat niso predvidena, je Zemljič ponovil, da bo več jasno v sredo, da pa so se s tem namenom včeraj začela pogajanja glede tarifnega dela kolektivne pogodbe.

Glede ugibanj, kaj pomeni, da ob zadnjih pogajanjih ni bilo videti dolgoletnega predsednika Konrada Kuštrina, pa je Zemljič pojasnil, da je “to sporočilo, da sindikat ni samo en človek, ampak da je sindikat veliko ljudi, da smo sindikat vse zdravnice in zdravniki, ki znamo stopiti skupaj in tvorno sodelovati in priti do cilja”.

Konrad Kuštrin
Konrad Kuštrin (Foto: Borut Živulović/BOBO)

Poseben plačni steber

Predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides so sicer že parafirali sporazum o prekinitvi stavke, a je v torek o tem odločal še stavkovni odbor. Stavkovni odbor se je sestal ob 10. uri, nekaj po 14. uri so v prostore Fidesa vkorakali minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ministrica za javno upravo Sanja Ajanovič Hovnik in državni sekretar na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc.

Kot smo poročali, naj sporazum ne bi predvideval dviga plačnih razredov, pač pa naj bi se ministrstvo za zdravje in vlada zavezala, da bosta prihodnje leto za zdravstvo znotraj enotnega plačnega sistema v javnem sektorju oblikovala ločen plačni steber.

Po naših neuradnih informacijah je vlada Fidesu na začetku pogajanj ponudila različne dvige plač za različna zdravniška delovna mesta. Štiri razrede bi po tem predlogu dobil zdravnik sekundarij, ki je med vsemi zdravniškimi delovnimi mesti najnižje na plačni lestvici v javnem sektorju. Začne v 31. plačnem razredu s 1493 evri osnovne mesečne bruto plače, 35. razred pa prinaša za približno 250 evrov večjo plačo. Drugi zdravniki bi po vladnem predlogu dobili od enega do tri plačne razrede. Pri tem pa je po naših informacijah v to ponudbo že všteti tisti en plačni razred, ki ga bodo po nedavno sklenjenem dogovoru o naslavljanju inflacije aprila prihodnje leto prejeli vsi javni uslužbenci.

Fides se na vladni predlog po naših neuradnih informacijah ni odzval s svojim “protipredlogom”. Po nekaterih informacijah v pogajanjih sploh ni bilo govora o uvrščanju zdravniških delovnih mest v višje plačne razrede.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje