Kaj sta se dogovorila vlada in Fides?

Slovenija 17. Okt 202206:22 > 18. Okt 2022 06:03 5 komentarjev
Fides, dovolj je
Žiga Živulović jr./BOBO

Predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides so parafirali sporazum o prekinitvi stavke. Končna odločitev bo znana danes, ko bo stavkovni odbor Fidesa odločal o preklicu stavke.

Predstavniki ministrstva za zdravje in ministrstva za javno upravo ter zdravniškega sindikata Fides so parafirali sporazum o prekinitvi stavke. Končna odločitev bo znana danes, ko bo o tem odločal stavkovni odbor Fidesa.  “Vlada je z besedilom verjetno zadovoljna, mi pa moramo zdaj prepričati stavkovni odbor,” je povedal podpredsednik Fidesa Damjan Polh. Vlada bo o sporazumu odločala v sredo, potem pa bi, če bodo za to izpolnjeni pogoji, sledil podpis sporazuma.

Kje je Kuštrin?

Kako bo odločil Fidesov stavkovni odbor, je težko napovedati. Dodana vprašanja se sprožajo zaradi dejstva, da se dolgoletni predsednik Fidesa Konrad Kuštrin ni udeležil zadnjih dveh sestankov z vlado. V Fidesu so nam zatrdili, da je še vedno predsednik sindikata in vodja pogajalske skupine, na vprašanje o razlogih za njegovo odsotnost pa niso odgovorili. Kuštrin se na naše klice in SMS sporočila ni odzval.

Konrad Kuštrin
Borut Živulović/BOBO

Poseben plačni steber

Polh vsebine sporazuma še ni želel razkriti. Po naših neuradnih informacijah pa ne vsebuje konkretnih dvigov plač ali sprememb plačnega sistema. Bistvena določba naj bi bila vladna zaveza, da bo v naslednjem letu oblikovala ločen (plačni) steber za zdravstvo znotraj enotnega plačnega sistema v javnem sektorju.

Po naših neuradnih informacijah je vlada Fidesu na začetku pogajanj ponudila različne dvige plač za različna zdravniška delovna mesta. Štiri razrede bi po tem predlogu dobil zdravnik sekundarij, ki je med vsemi zdravniškimi delovnimi mesti najnižje na plačni lestvici v javnem sektorju. Začne v 31. plačnem razredu s 1493 evri osnovne mesečne bruto plače, 35. razred pa prinaša za približno 250 evrov večjo plačo. Drugi zdravniki bi po vladnem predlogu dobili od enega do tri plačne razrede. Pri tem pa je po naših informacijah v to ponudbo že všteti tisti en plačni razred, ki ga bodo po nedavno sklenjenem dogovoru o naslavljanju inflacije aprila prihodnje leto prejeli vsi javni uslužbenci.

Fides se na vladni predlog po naših neuradnih informacijah ni odzval s svojim “protipredlogom”. Po nekaterih informacijah v pogajanjih sploh ni bilo govora o uvrščanju zdravniških delovnih mest v višje plačne razrede.

Je poseben plačni steber dovolj blizu izstopu?

Ključna stavkovna zahteva sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Fides je sicer izstop zdravnikov in zobozdravnikov iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju, kar so v zdravniških vrstah podprli s 3.600 podpisi. Na vladni strani so jim sicer dali vedeti, da izstop ni sprejemljiv.

Kaj pomeni napoved posebnega plačnega stebra, o katerem naj bi se dogovorili v ponedeljek, še ni znano.  Prav tako ni znano, ali to v Fidesu razumejo kot neke vrste izstop iz enotnega plačnega sistema.

Zmeda je tudi posledica dejstva, da ni povsem jasno, kako različne strani opredeljujejo izstop. Jasno pa je, da so Fidesove konkretne želje določitev zdravniške plače v razmerju do povprečne plače v državi ter dodatki k plačam, ki jih sicer v enotnem sistemu ne poznajo.

“Ne pričakujemo švedskih, norveških ali danskih plač, pričakujemo pa, da bodo plače zdravnikov mnogokratnik povprečne plače. Verjetno se vsak strinja, da bi si specialist po 20 letih delovne dobe zaslužil tri povprečne plače,” je pred nekaj tedni ob napovedi stavke dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik pa je konec septembra poudarila, da je osnutek zakona, ki ga je Fides oblikoval skupaj s prejšnjo vlado, vseboval številne dodatke. “Veliko več, kot jih danes predvideva sistem plač,” je dejala. “Verjetno samo neki količnik med zdravniško in povprečno plačo ne bi zadovoljil teh zahtev, ki so izražene v zahtevi po izstopu iz plačnega sistema,” je ocenila.

Decembra naslednje leto skozi plačni strop

Trenutno so lahko zdravniki največ v 57. plačnem razredu, kar pomeni 4.138 evrov bruto osnovne mesečne plače. Poprečna mesečna bruto plača v državi je trenutno 2008 evrov, trikratnik tega pa torej 6024 evrov.

V skladu z nedavnim dogovorom med vlado in (skoraj) vsemi reprezentativnimi sindikati v javnem sektorju bodo lahko po decembru naslednje leto zdravniki, tako kot tudi drugi najbolje plačani javni uslužbenci, počasi začeli napredovati do 66. plačnega razreda, ki naj bi pomenil nekaj manj kot 6.000 evrov bruto osnovne mesečne plače.

Vlada pa je napovedala, da bo že do julija prihodnje leto s sindikati izpogajala celovito spremembo plačnega sistema v javnem sektorju. Pogajanja se še niso začela, a ena od možnosti je po besedah ministrice Ajanović Hovnik postavitev sistema na temelju minimalne plače, ki se zviša vsako leto. “Potem bi na ta temelj postavljali stebre, v katere bi bile smiselno umeščene skupine, ki sodijo skupaj po zahtevnosti in pogojih dela, načinih napredovanja in dodatkih,” je dejala konec septembra. Kot je bilo razumeti, bi se plače po tej ideji določale v razmerju do minimalne plače. Torej podobno, kot želi Fides.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje