Fides predsednici: Drugič se pozanimajte. Premier nam je grozil z ukrepi

Slovenija 23. Feb 202413:37 49 komentarjev
Damjan Polh
V Fidesu menijo, da novela zakona posega v ustavno pravico do stavke. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Zdravniški sindikat Fides se je odzval na poziv predsednice republike Nataše Pirc Musar zdravnikom, naj začasno prekinejo s stavko. Prepričani so, da bi se morala pred komentiranjem stanja v zdravstvu prej pozanimati pri zdravnikih. "Pozanimala se je pri predsedniku vlade, ki nam je te dni na pogovorih dvakrat odkrito zagrozil z ukrepi," je dejal predsednik sindikata Damjan Polh. 

V zdravniškem sindikatu Fides so se odzvali na besede predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki je pozvala k začasni prekinitvi zdravniške stavke, saj bi to “omogočilo spravljiv prostor za pogajanja”.

Med nagovorom je predsednica izrazila svoje stališče – strinjala se je z odločitvijo vlade, da se plačni sistem za zdravnike ne obravnava ločeno.

“Vsi vemo, da so si zdravniki z vlado trenutno na nasprotnem bregu, tudi zato, ker se je vlada z določenimi rešitvami že strinjala in celo podpisala dogovor. Dogovore je treba spoštovati in jih sprejemati s polno odgovornostjo,” je bila Pirc Musar kritična tudi do vlade. Slednjo je pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme.

Na besede Pirc Musar so se odzvali v Fidesu. Prepričani so, da bi se morala pred komentiranjem stanja v zdravstvu prej pozanimati pri zdravnikih. “Pozanimala se je pri predsedniku vlade, ki nam je te dni na pogovorih dvakrat odkrito zagrozil z ukrepi,” je dejal predsednik sindikata Fides Damjan Polh.

Prav tako se v sindikatu z njo ne strinjajo o začasni prekinitvi stavke. Menijo namreč, da gre za njihovo ustavno pravico. “Je zakonita, legitimna in v ničemer je ne kršimo,” je strnil Polh in ponovno poudaril, da v sindikatu pričakujejo ločeno obravnavo v plačnem sistemu.

Kot smo pisali, predsednica Nataša Pirc Musar pravi, da je dovolj merjenja moči na plečih pacientov. Zdravnike je pozvala k “odgovornemu ravnanju in empatiji do ljudi, ki trpijo, saj jih vendarle zavezuje Hipokratova zaprisega – obljuba, da bodo pri svojem delu in poslanstvu branili etične standarde svojega poklica”.

Po njenih besedah zdravniki upravljajo izjemno pomembno valuto, “brez katere poklic ni več to, čemur so zaprisegli – gre za zaupanje ljudi. Brez slednjega ni ugleda in ni učinkovitega zdravljenja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje