Poziv k začasni prekinitvi stavke: “Dovolj je merjenja moči na plečih pacientov”

Slovenija 23. Feb 202410:48 14 komentarjev

Po več kot mesecu, odkar se je začela zdravniška stavka, ki je najdaljša v zgodovini, se je oglasila predsednica države Nataša Pirc Musar. Zdravniški sindikat Fides je pozvala k začasni prekinitvi stavke, saj bi to "omogočilo spravljiv prostor za pogajanja". Meni namreč, da je dovolj merjenja moči na plečih pacientov. Zdravnike je pozvala k "odgovornemu ravnanju in empatiji do ljudi, ki trpijo, saj jih vendarle zavezuje Hipokratova zaprisega – obljuba, da bodo pri svojem delu in poslanstvu branili etične standarde svojega poklica".

Predsednica države Nataša Pirc Musar se je odzvala na zdravniško stavko, ki so jo v sindikatu Fides začeli 15. januarja.

“V zadnjih tednih se name obračajo državljanke in državljani, ki me seznanjajo s težkimi zgodbami, s katerimi se soočajo od začetka stavke zdravniškega sindikata Fides,” je dejala v uvodu. “Opravičeno so nezadovoljni z agonijo v tem sistemu, ki jo je stavka še dodatno poslabšala, zato je moja dolžnost, da jim prisluhnem in da se tudi oglasim v njihovem imenu. Dovolj je merjenja moči na plečih pacientov,” je poudarila.

Dejala, da bo z nadaljevanjem stavkovnih aktivnosti ogroženo zdravje številnih pacient in pacientov. “Stavka je sicer legitimna pravica, a ne sme posegati v pravice drugih. Prva in najpomembnejša dolžnost zdravstva mora biti zagotavljanje dostopa do zdravstvenih storitev in ustrezne oskrbe,” je prepričana.

Predsednica sicer razume številne težave zdravnikov, a pogreša zavzemanje za “bolj delujoči zdravstveni sistem, ki bi zmanjšal čakalne dobe in bolnikom omogočal uveljavitev njihovih pravic – do hitre in učinkovite oskrbe. Prav tako pogreša zavzemanje za zdravstvene delavce, predvsem medicinske sestre”

“Pogrešam osredotočenost na paciente, zato pozivam k začasni prekinitvi stavke, kar bi omogočalo bolj spravljiv prostor za pogajanja. Predvsem pa bi po najdaljši zdravniški stavki zgodovini Slovenije zagotovili, da pacienti ne bodo trpeli zaradi zastojev ali omejitev v zdravstveni oskrbi,” je bila jasna. Pozvala je k “odgovornemu ravnanju in empatiji do ljudi, ki trpijo”, saj zdravnike vendarle zavezuje “Hipokratova zaprisega – obljuba, da bodo pri svojem delu in poslanstvu branili etične standarde svojega poklica”.

Po njenih besedah zdravniki upravljajo izjemno pomembno valuto, “brez katere poklic ni več to, čemur so zaprisegli – gre za zaupanje ljudi. Brez slednjega ni ugleda in ni učinkovitega zdravljenja.”

“Vsi vemo, da so si zdravniki z vlado trenutno na nasprotnem bregu, tudi zato, ker se je vlada z določenimi rešitvami že strinjala in celo podpisala dogovor. Dogovore je treba spoštovati in jih sprejemati s polno odgovornostjo,” je bila kritična tudi do vlade. Sama se sicer strinja s spremenjeno odločitvijo vlade, da se plačni sistem za zdravnike ne obravnava ločeno. Je pa ob tem vlado pozvala, da pospeši proces celovite plačne reforme.

Opozorila je še na posplošeno blatenje zdravnikov. “Tudi na podlagi slabo predstavljenih podatkov. To ni rešitev težav, ampak jih zgolj poglablja,” je dejala.

Nataša Pirc Musar je ostro obsodila verbalne in fizične napade na zdravstvene delavce. “To ne bi smelo imeti mesta v naši družbi.”

Zahvalila se je še vsem zdravnikom in zdravnicam, ki ne stavkajo, “saj se zavedajo, kako pomembno je, da niti nezadovoljstvo s plačilom ne sme ogroziti tega, da vsak dobi zdravstveno storitev takrat, ko jo potrebuje”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje