Fides sestanek z ministroma in drugimi sindikati zapustil po desetih minutah

Slovenija 28. Sep 202214:26 25 komentarjev
Konrad Kuštrin
Borut Živulović/BOBO

Zdravniki imajo drugačne zahteve kot drugi zdravstveni delavci, vsi pa grozijo s stavko. Minister za zdravje in ministrica za javno upravo sta danes poskušala začeti skupna pogajanja z vsemi, a je zdravniški sindikat Fides sestanek zapustil po desetih minutah.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta danes ob deseti uri začela skupna pogajanja s sindikati, ki predstavljajo različne skupine zdravstvenih delavcev. Pogajajo se o treh kolektivnih pogodbah, ki veljajo za področje zdravstva, končno rešitev pa si je težko zamisliti. Zdravniški sindikat Fides namreč zahteva ločena pogajanja in izstop iz plačnega sistema, a vlada noče privoliti v to.

Včeraj so na ministrstvu za zdravje napovedali, da bosta ministra danes ob dveh na novinarski konferenci predstavila potek pogajanj, a so malo pred tem konferenco preklicali. Pojasnili so, da se mora Sanja Ajanović Hovnik udeležiti seje vlade.

Vlada se želi pogajati z vsemi zdravstvenimi sindikati hkrati, a sta se ministra včeraj vseeno ločeno sestala s predstavniki Fidesa. Pri ločenih pogajanjih vztraja Fides, a so njegovi predstavniki danes vendarle prišli na skupna pogajanja. So jih pa zapustili po desetih minutah, ko je minister Bešič Loredan dejal, da se ne bo (več) z nobenim sindikatom pogajal ločeno.

V sporočilu za javnost so potem v Fidesu zapisali, da je vladni načrt o skupnih pogajanjih v nasprotju z ugotovitvijo, da je zdravstveni sistem v velikih težavah. Fides namreč plačni sistem vidi kot razlog za nezadovoljstvo in odhode zdravstvenih delavcev v tujino in v zasebna podjetja, to pa po njegovem vodi v slabše delovanje javnega zdravstva in krepitev zasebnega. “Neposredna pogajanja o stavkovnih zahtevah so najhitrejša in najučinkovitejša možnost za iskanje rešitev za izboljšanje sistema,” so zapisali v Fidesu, “zato pričakujemo, da bo minister izpolnil obljube z včerajšnjega sestanka in nam posredoval konkreten predlog z vsebino in časovnico reševanja stavkovnih zahtev, da ga lahko že v četrtek obravnava glavni stavkovni odbor, kar bo osnova za nadaljevanje pogajanj.”

Grožnja dveh ločenih stavk

Fides je prejšnji teden napovedal, da bodo zdravniki 19. oktobra stavkali, še v času prejšnje vlade pa so stavko odprli sindikati zdravstva in socialnega varstva. 16. februarja so že izvedli enodnevno stavko.

Zdravniki in drugi zdravstveni delavci imajo različne zahteve, vsi pa vsaj delno izhajajo iz dogovora, ki so ga novembra z vlado sklenili zdravstveni sindikati, med katerimi ni bilo zdravniškega sindikata Fides. Tiste sindikate, ki so takrat sklenili dogovor, med drugim moti, da vlada kljub obljubi od takrat še ni popravila plač tistim zdravstvenim delavcem, ki so bili novembra izpuščeni.

Predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Slavica Mencingar je za STA dejala, da po današnjih pogajanjih ne morejo biti zadovoljni. Pričakovali so konkreten vladni protipredlog, a ga vlada še nima. “Minister še nima mandata vlade, da bi se pogajal z nami, ker menijo, da smo z lanskim dogovorom uredili vsa nesorazmerja in zadovoljivo dvignili plačne razrede za vse zaposlene v zdravstveni negi. To seveda ni res,” je povedala.

“Nismo se še prav daleč premaknili,” pa je dejala predsednica sindikata zdravstva in socialnega varstva Irena Ilešič Čujovič.

Stavka
N1

Kako rešiti konflikt s Fidesom?

Fides se je v mandatu prejšnje vlade z ministrstvom za zdravje pogajal ločeno in je pričakoval izstop zdravstvenih delavcev iz enotnega plačnega sistema. To so začeli glasno zahtevati po novembrskem dogovoru vlade in drugih zdravstvenih sindikatov, saj naj bi ta dogovor porušil plačna razmerja znotraj zdravstva. Poudarjali so, da ima lahko zdaj medicinska sestra višjo plačo od zdravnika.

Takratni minister za zdravje Janez Poklukar jim ni ugodil, poskus takratne koalicije, da bi zdravnikom plače zvišali znotraj enotnega plačnega sistema, pa je ustavilo ustavno sodišče.

Zdaj želi Fides izstop doseči s stavko, a je tudi sedanja vlada temu nenaklonjena, kar se je ponovno potrdilo na včerajšnjih pogovorih. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin trdi, da v kaj drugega kot izstop ne more privoliti, saj ne more razočarati kolegov, ki so v velikem številu podpisali peticijo za izstop. Zdravnikov v javnem sektorju je okoli 7.300, peticijo pa jih je podpisalo skoraj 3.500.

Izstop, ki ga želi Fides, bi pomenil, da bi bile za zdravnike odpravljene omejitve iz enotnega plačnega sistema. Nato bi Fides v pogajanjih za kolektivno pogodbo zahteval, da se plače zdravnikov določijo v razmerju do povprečne plače v državi. Fides ne skriva, da ga moti plačni strop, zaradi katerega je več kot tretjina zdravnikov v 57. plačnem razredu.

57. plačni razred pomeni 3.960 evrov bruto osnovne mesečne plače. Prejšnji teden je Kuštrin dejal, da bi si specialist z 20 let delovne dobe zaslužil trikratnik povprečne plače. Ta trenutno znaša 2.008 evrov, trikratnik torej 6.024 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje