“Finančnih težav na RTV Slovenija ni sprejemljivo reševati na plečih zaposlenih”

Slovenija 28. Nov 202319:42 10 komentarjev
RTV Slovenija
Foto: Borut Živulović/BOBO

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so zgroženi so nad tem, da se je Radiotelevizija (RTV) Slovenija znašla v takšni finančni stiski, ne da bi se predhodno sprožili ustrezni preventivni mehanizmi. Menijo, da napovedana pomoč vlade morda niti ne bi bila potrebna ali vsaj ne bi bila potrebna v takšni meri, če bi vlade spoštovale zavezo iz dogovora s sindikati javnega sektorja izpred petih let, v skladu s katero bi morale zagotoviti sredstva za povišane stroške dela. Sedanjo vlado tako pozivajo k ukrepom za sistemsko zagotavljanje zadostnih virov na RTVS.

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, podpirajo sindikat kulturnih in umetniških ustvarjalcev Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ki si v zadnjih dneh prizadeva za odpravo načrtovanih sanacijskih ukrepov v zavodu. Vlado pozivajo k ukrepom za sistemsko zagotavljanje zadostnih virov na RTVS.

Ti viri morajo zavodu omogočati stabilno financiranje in vzdržno poslovanje, s tem pa ohranitev vsaj obstoječe ravni produkcije RTVS vključno z glasbeno produkcijo in regionalno navzočnostjo, so opomnili. Finančnih težav na RTVS po njihovih besedah ni sprejemljivo reševati na plečih zaposlenih.

Pozdravljajo ponedeljkovo sporočilo vlade o tem, da bo letos in naslednje leto priskočila zavodu na pomoč tudi s proračunskimi sredstvi. Ob tem upajo, da so ideje o sanacijskih ukrepih, ki jih je 22. novembra sprejel svet zavoda, pokopane.

Vse vlade doslej “ostale gluhe” za opozorila o finančnih težavah RTVS

Hkrati menijo, da napovedana pomoč vlade morda niti ne bi bila potrebna ali vsaj ne bi bila potrebna v takšni meri, če bi vlade spoštovale zavezo iz dogovora s sindikati javnega sektorja iz leta 2018. V skladu z njo bi morale zagotoviti sredstva za povišane stroške dela, ki izvirajo iz sklenjenega dogovora. “Povsem jasno je, da bi povišanim stroškom, ne le stroškom dela, ampak tudi vsem ostalim stroškom, ki jih ima zavod pri svojem poslovanju, moralo slediti tudi financiranje,” so navedli.

Zgroženi so nad tem, da je možno, da se javni zavod znajde v takšnem položaju, ne da bi se predhodno sprožili ustrezni preventivni mehanizmi, pa tudi nad tem, da so praktično vse vlade doslej ostale gluhe za večkratna opozorila tudi iz sindikalnih vrst v zvezi s finančnimi težavami RTVS in pozivi, naj zagotovijo zadostna sredstva za vzdržno poslovanje.

Predlagani ukrepi bi povzročili “trajno in nepopravljivo škodo”

Kot popolnoma nesprejemljivo in nekulturno vidijo že samo razmišljanje o tem, da bi se lahko med ukrepi za finančno konsolidacijo RTVS znašli ukinitev simfoničnega orkestra ali Big banda ali pa denimo ukinjanje regionalnih izpostav RTVS. S kulturno umetniškega vidika, z vidika kulturne dediščine in z vidika medijske decentralizacije so predlagani ukrepi po njihovem skrajno škodljivi in bi povzročili trajno in nepopravljivo kulturno škodo.

Prepričani so, da so si javnost in volivci ob izražanju svoje volje o noveli zakona o RTVS predstavljali vse kaj drugega kot radikalno ukinjanje kulturno umetniškega programa in regionalnih studiev, posledično pa potencialno odpuščanje zaposlenih in komercializacijo zavoda. “Oba orkestra, kulturno umetniški program in regionalna studia so bili prav s strani aktualnega vodstva pogosto poudarjeni kot ključna prednost nacionalne RTV,” so spomnili.

Tudi aktiv Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije poziva svet zavoda k takojšnjem umiku sklepa iz 22. novembra, ker po njihovem ogroža obstoj javnega medija in na široko odpira vrata odpuščanju zaposlenih. Predstavnike zaposlenih v svetu pa pozivajo, da od vodstva zavoda zahtevajo takojšnja pogajanja s socialnimi partnerji.

V aktivu so ogorčeni nad ravnanjem sveta, ki bi moral spodbujati in uresničevati javno poslanstvo zavoda, ne pa predlagati ukinjanje njegovega bistva, ki je ustvarjanje programa. Svet je namreč sprejel sklep, s katerim na široko odpira vrata ukinitvi kar 10 programskih enot, kjer ustvarja program več sto zaposlenih, so zapisali.

Zagotavljajo, da ne bodo pristali na enostranske poteze vodstva, ki naj bi ukinjale program in ogrožala delovna mesta. Od sveta zahtevajo takojšnji umik sklepa in začetek dialoga s socialnimi partnerji o bolj vzdržnem poslovanju RTVS.

Oglasila pa se je tudi muzikološka stroka. Rezultati umetniškega delovanja Simfoničnega orkestra RTVS, Big Banda RTVS, Otroškega in Mladinskega pevskega zbora RTVS niso hitro nadomestljivo polnilo minut radijskega in televizijskega programa med eno in drugo informativno oddajo, so zapisali na oddelku za muzikologijo filozofske fakultete v Ljubljani, Muzikološkem inštitutu Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti in v Slovenskem muzikološkem društvu.

Predsednik sveta Goran Forbici je v oddaji Arena na nacionalni televiziji v ponedeljek dejal, da bo vladnih pet milijonov evrov, namenjenih za letos, porabljenih za program, ki je večinoma že bil ustvarjen, deset milijonov evrov pa bo namenjenih za naslednje leto. Kot je povedal, bo s tem dodatnim denarjem mogoče postaviti programski in finančni načrt, še vedno pa ne bo dovolj sredstev za primerljiv program, kot je letošnji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje