Frontalni napad Počivalška na medije in opozicijo

N1 video 15. Jul 202119:11 > 23. Jul 2021 14:46 13 komentarjev
Zdravko Počivalšek o medijih in opoziciji
Žiga Živulović/BOBO

Podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je novinarsko konferenco o epidemiji in aktualnih političnih razmerah izkoristil tudi za svojevrsten napad na medije in opozicijo.

Po tem ko je podpredsednik vlade in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek na novinarski konferenci s predsednikom vlade Janezom Janšo in podpredsednikom vlade ter predsednikom stranke Nova Slovenija Matejem Toninom pohvalil dosedanje delo vlade, se je usmeril proti medijem, specifično RTV Sloveniji, in pa opoziciji, za katero je dejal, da deluje “rušilno”.

“Seveda smo bili pri kakšni zadevi nerodni, nismo vsega izpeljali perfektno, pa vendar me včasih zaboli, ko se mediji in opozicija zapičijo samo v te nerodnosti, ki jih napihnejo do neba,” je navedel.

RTV “zavaja s podnapisi”

Počivalšek je nadaljeval: “Čisto razumem, da opozicija in mediji, ki so pod njeno kontrolo, ter del javnosti stvari vidijo in predstavljajo drugače. Bi pa pri tem pričakoval vsaj minimum korektnosti, ne pa da se zgodi, da javna Televizija Slovenije napačno prevaja izjave visokih evropskih predstavnikov in s podnapisi zavaja tiste, ki stvari ne spremljajo dovolj pozorno. Ne samo, da to ni korektno, to je umazano početje”.

V informativnem programu TV Slovenije so se za napako pri prevodu opravičili

V uredništvu informativnega programa Televizije Slovenija so zapisali: “V četrtek, 1. julija, so v TV Dnevniku pripravili daljši prispevek o prvem dnevu predsedovanja Slovenije Svetu EU in o obisku Evropske komisije v Sloveniji; prispevek je nastajal v časovni stiski, zato je pri izpisu prevoda prve izjave predsednice Evropske komisije prišlo do napake in do objave začetka prevoda druge izjave, ki je sledila tej prvi. Izjavo, ki so jo v četrtkovi oddaji TV Dnevnik objavili z napačnim prevodom, so v TV Dnevniku 5. julija s pravilnim prevodom ponovili; izjava se nanaša na začetek predsedovanja Slovenije in odpiranje Evrope.

Napako obžalujejo, saj v vsebine, povezane s slovenskim predsedovanjem Svetu EU, vlagajo veliko truda in pripravljajo veliko vsebin in dodatnih oddaj. Tako je bilo tudi 1. julija. Za napako pri prevodu izjave se v informativnem programu TV SLO opravičujejo.”

Povedal je, da se je “naučil delati v tako sovražnem medijskem kontekstu” in da razume, “da različne medijske lutke sledijo destruktivnosti znanega dobrega igralca tetrisa”.

“Lahko se rumenokljuni črni ptič prek svojih omrežij v organih pregona tudi še naprej trudi fabricirati in izmišljati raznorazne dokaze, lahko počnejo to in ono, a mi bomo nadaljevali z izvajanjem koalicijske pogodbe,” je še navedel Počivalšek.

Društvo novinarjev Slovenije: Počivalškova izjava “oblika pritiska na javno televizijo”

Na besede gospodarskega ministra so se za N1 odzvali v Društvu novinarjev Slovenije, kjer so zapisali: “Izjavo Zdravka Počivalška o umazanem početju RTV Slovenija razumemo kot še eno v vrsti tistih, ki za vse v tej državi krivijo medije in pomenijo obliko pritiska na javno televizijo, ki je v času epidemije po naši oceni opravila pomembno delo.”

“Medtem ko gospod Počivalšek govori o ‘sovražnem medijskem kontekstu’, pa naj ga spomnimo, da sedi v vladi, ki že pol leta ne poravnava zakonsko določenih obveznosti do Slovenske tiskovne agencije. Žal tega danes ni uspel omeniti,” so dodali v društvu.

Minister je dejal tudi, da vlada na področju operativnosti državnih organov, aparatov in ekonomske razvojne politike dosega “izjemne rezultate”, za kar verjame, da nekatere boli.

Opozicija kot najstniki

Počivalšek je dejal še, da ga “ob vseh dosežkih žalosti, ker nekateri ne znajo ničesar pohvaliti in ker v državi prevladuje pljuvanje vsega, kar vlada naredi”.

“Človeško je, da me nervirajo vse laži in manipulacije opozicije, saj tega pred vstopom v politiko nikoli nisem bil vajen. Sem se pa sprijaznil s tem, da nima več smisla pozivati opozicijo k treznosti in odgovornosti v teh težkih časih za našo državo. Spominjajo me na najstnike, ki poleg hormonov, ki jih razganjajo, z nobenimi argumenti ne pridemo zraven in nimamo pogojev za razumevanje in odgovorno dogovarjanje pri ključnih zadevah za državo. Slovenija dosega odlične gospodarske rezultate in to navkljub vsej rušilnosti opozicije,” je dejal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje