Janša umika zakona, Počivalšek zagotavlja, da bodo ostali v koaliciji

Koronavirus 15. Jul 202110:17 > 16. Jul 2021 14:20 2 komentarja
Tonin na tiskovni konferenci
Žiga Živulović jr./BOBO

Predsednik vlade Janez Janša ter podpredsednik vlade Matej Tonin in Zdravko Počivalšek so bili enotni: cepiva je v državi dovolj, čas je za osebno odgovornost posameznikov in cepljenje, pa nadaljnje zapiranje gospodarstva in javnega življenja ter omejevanje gibanja ne bo potrebno. Spregovorili so tudi o politični klimi v državi.

“Zdaj ko imamo dovolj cepiva, je dogovornost vseh, da zaščitimo sebe in svoje bližnje,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša. Povedal je, da imamo v državi dovolj cepiva, da nadaljnje zapiranje gospodarstva in javnega življenja ter omejevanje gibanja ne bo potrebno. 

Ministrstvo za zdravje bo v kratkem predlagalo določene spremembe uredb, predvsem o pogojih PCT. “Kdor je covid prebolel, je cepljen ali testiran, naj bi imel čim manj ovir oziroma nič ovir pri uporabi storitev,” je dejal.

Da si želi “čim več uporabe tega istega sistema,” je odgovoril na vprašanje, ali bodo PCT pogoji veljali tudi za šole.

“Od določenega datuma naprej testiranje več ne bo brezplačno,” je poudaril Janša in omenil drugo polovico avgusta, ko se bo ta sprememba začela izvajati.

“Zagotovo bo ostalo brezplačno PCR testiranje za tiste, ki imajo znake okužbe. Plačljivo pa bo tisto, za kar je do sedaj državni proračun dal več kot 60 milijonov evrov,” je povedal. “Postavlja se vprašanje, ali sedaj, ko imamo brezplačno cepljenje, tisti, ki so cepljeni, plačujejo za brezplačno testiranje tistih, ki se ne želijo cepiti,” je dejal.

Poslanske skupine s skupnim pozivom naredile “korak naprej”

Janša je zelo pozdravil izjavo poslanskih skupin, ki so skupaj pozvale k cepljenju. “Mislim, da smo s tem naredili en velik korak naprej,” s katerim bodo po njegovih besedah jesenski meseci lažji.

Napovedal je tudi, da bodo poslanci koalicije danes glasovali proti zakonu o nalezljivih boleznih. “Če odločbe ustavnega sodišča ne bi bilo, novele tudi ne bi bilo in tudi razburjanja ne bi bilo,” je dejal.

“Četudi zakon sprejmemo, zakon še ne bo stopil v veljavo,” je navedel in nadaljeval, da bi sprejetju zakona verjetno sledila ustavna presoja ali referendum. “Brezpredmetno je, da se ukvarjamo s tem, kar septembra še ne bo veljavno,” je dejal.

Ključno doseči zadostno precepljenost

“Stari zakon še vedno velja in daje dovolj inštrumentov, da se soočamo z epidemijo,” je povedal predsednik vlade. “Želimo razbremeniti čas naslednjih tednov, ki so ključni, da Slovenija doseže zadostno precepljenost,” je povedal.

“V tem trenutku je ključna prioriteta Slovenije doseči zadostno precepljenost, da bomo jeseni lahko imeli šole odprte, neomejeno javno življenje in kolikor se da normalne aktivnosti ob upoštevanju PCT pogojev,” je poudaril predsednik vlade.

Napovedal je tudi, da bo koalicija preložila glasovanje o demografskem skladu. “Ne želimo, da se ta odločitev sprejema v politično tako napetem ozračju,” je poudaril. Meni, da bi bilo odločanje o zakonu v takem ozračju “iracionalno”.

Vsi trije verjamejo, da bo Andrijanič jutri potrjen

Janša je predstavil tudi argumente za jutrišnje imenovanje Marka Borisa Andrijaniča za ministra za digitalizacijo. Kot je poudaril, je Svet za digitalizacijo, ki ga Andrijanič vodi, v tem času pripravil veliko praktičnih predlogov sprememb. “Tukaj ne gre za leta ali desetletja, ampak prihodnje tedne in mesece. Zaradi tega verjamemo, da bo ta predlog v državnem zboru jutri podprt,” je dejal. Da verjame, da bo Andrijanič jutri potrjen za ministra, je povedal tudi Tonin. “Čas je, da dobi priložnost tudi mlajša generacija,” se je strinjal Počivalšek.

“Absolutno bom na strani tega, da se javno življenje ne zapira dodatno, ampak da se striktno upoštevajo PCT pogoji,” se je glede soočanja z epidemijo koronavirusa strinjal podpredsednik vlade Matej Tonin. “To bo najbolj enostaven način, da ohranimo čim bolj normalno življenje s čim manj omejitvami in prispevamo k temu, da bo gospodarstvo začelo okrevati,” je povedal.

Tonin: “Prišel trenutek, ko je treba umirjati napetosti”

“Naredili smo tudi politični premislek. V Novi Sloveniji podpiramo pristop, da je prišel trenutek, ko je treba napetosti umirjati, da je treba narediti korak nazaj, da bomo jutri lahko naredili dva koraka naprej,” je poudaril Tonin. Zato si bodo po njegovih besedah vzeli čas, da lahko ponovno spišejo zakon o nalezljivih boleznih, v pripravo katerega bo vključena tudi širša javnost.

“Tudi pri nacionalnem demografskem skladu podpiramo, da se odločanje o njem prestavi na eno izmed prihodnjih sej, ko bodo strasti nekoliko bolj umirjene,” je povedal Tonin. Da “opozicija svoje lastne interese postavlja pred interese države,” je še dejal Tonin.

Počivalšek: Program SMC se zelo dobro izvaja

“Še enkrat znova izražam veliko zadovoljstvo SMC, ker se naš program v okviru te koalicijske pogodbe zelo dobro izvaja,” je dejal podpredsednik vlade Zdravko Počivalšek. “Ta vlada je navkljub težkim okoliščinam epidemije zagotovo najbolj operativna in uspešna,” je dejal in pogledal nazaj na vse vlade, v katerih je do danes sodeloval.

Poudaril je, da bo stranka SMC “odločno” nadaljevala z delovanjem v tej koaliciji in to v “dobro gospodarstva”.

Počivalšek ostro proti medijem in opoziciji

“Zaboli me, ko se mediji in opozicija zapičijo samo v naše nerodnosti, ki jih napihnejo do neba. Vsi spregledajo dosežke in dobre rezultate, ki smo jih naredili,” je dejal Počivalšek, dodal, da se s tem ustvarja negativno ozračje in ostro nastopil proti “opozicijskim medijem”.

“Sprijaznil sem se s tem, da bo opozicija nadaljevala s svojim rušilnim delovanjem. Kar je pomembno, je, da se gospodarstvo in župani zavedajo, kako dobro poteka naše sodelovanje in delovanje,” je dejal.

“V takem stanju duha ni mogoče voditi argumentirane razprave,” je povedal o odločitvi za glasovanje proti zakonu o nalezljivih boleznih.

“Čas je, da polno odgovornost za svoje zdravje prevzame posameznik in posameznica,” je dejal Počivalšek in navedel, da ni pravično, da bi ponovno trpelo gospodarstvo na račun tistih, ki se ne želijo cepiti.

Poglejte si tudi oddajo N1 STUDIO, kjer je debata tekla o tem, ali že lahko govorimo o vladni oziroma koalicijski krizi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje