Whatmough, Gregorčič in Zalaznik: Nov zakon o RTVS prinaša prikrito politizacijo

Slovenija 17. Nov 202215:10 > 16:00
generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanić/RTV Slovenija

Generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS) Andrej Grah Whatmough, na katerega zaradi vključitve v referendumsko kampanjo o noveli zakona o RTVS letijo opozorila o potencialnem nasprotju interesov, je prepričan o svojem korektnem ravnanju pri vključevanju o referendumsko kampanjo. Kot je pojasnil, se je iz postopkov na RTVS predhodno izločil in o tem obvestil programski in nadzorni svet. Na današnji novinarski konferenci so tako generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, predsednik programskega sveta Peter Gregorčič in predsednik sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, ki sodelujejo v referendumski kampanji, izrazili nasprotovanje noveli zakona o RTVS. Novela je nedemokratična in prinaša prikrito politizacijo, menijo.

Andrej Grah Whatmough, generalni direktor Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je po lastnih besedah v referendumsko kampanjo vstopil kot fizična oseba, se prijavil na Državni volilni komisiji in odprl bančni račun. Opredeljuje se, kot je zatrdil, zgolj do zakona o RTVS, takoj po vstopu v kampanjo se je iz vseh postopkov, povezanih s kampanjo na RTVS, izločil, obenem pa o vključitvi v kampanjo obvestil programski in nadzorni svet. Takšno ravnanje po njegovih besedah zahteva tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Danes so tako generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, predsednik programskega sveta Peter Gregorčič in predsednik sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, ki sodelujejo v referendumski kampanji, na novinarski konferenci predstavili svoja stališča glede novele zakona o RTVS.

Whatmough pričakuje da bosta ministrstvi mnenji dopolnila

Na navedbe ministrstva za pravosodje, da bi moral glede okoliščin nasprotja interesov v petih dneh obvestiti KPK, ki nato o tem odloči, je Grah Whatmough dejal, da to temelji na predpostavki, da naj generalni direktor ne bi imel nadrejene osebe oziroma predstojnika. Sam pa ima nad seboj programski in nadzorni svet, kar po njegovih besedah tudi izhaja iz mnenja KPK iz leta 2018, ki je tedaj ugotovilo, kakšno je v tem primeru dolžno ravnanje.

Grah Whatmough torej pričakuje, da bosta tako ministrstvo za pravosodje kot tudi ministrstvo za javno upravo, ki je ta teden ocenilo, da generalni direktor RTVS ne more biti organizator referendumske kampanje, mnenji dopolnila in ugotovila, da je bilo njegovo ravnanje povsem korektno in da ni navzkrižja interesov.

Ker mu je bilo, kot je pojasnil, na podlagi mnenja ministrstva za javno upravo tudi preklicano vabilo na soočenje mnenj organizatorjev referendumske kampanje in tako kršena ustavna pravica, bo “prisiljen uporabiti vsa pravna sredstva”. Pojasnil je, da se ministrstvi pred izdajo mnenj nista obrnili na RTVS.

Na RTVS so tudi v današnji pisni izjavi za medije navedli, da ministrstvi za pravosodje in javno upravo v svojih mnenjih nista upoštevali vseh relevantnih dejstev. Pojasnili so, da je KPK v dopisu iz aprila 2018, v katerem je ugotovila opustitev dolžnega ravnanja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca, navedla, da bi morala uradna oseba, poslovodna oseba javnega zavoda o okoliščinah nasprotja interesov “pisno obvestiti svojega predstojnika, ki je v tem primeru, kot je navedlo ministrstvo za kulturo, predsednik programskega sveta RTVS (organ, ki imenuje generalnega direktorja) /…/ oziroma se samoizločiti”.

“Dejstva dokazujejo, da je generalni direktor RTVS storil vse za preprečitev morebitnega videza konflikta interesov,” so še navedli v izjavi za medije. Po njihovih navedbah sta ministrstvi s svojim ravnanjem nedopustno posegli v referendumsko kampanjo.

O stanju na RTV Slovenija smo pisali v rubriki Poglobljeno; dr. Marko Milosavljević ocenjuje, da STANJE NA RTV SLOVENIJA ŠE NIKOLI NI BILO TAKO HUDO, KOT JE ZDAJ, IN DA JE OČITNA STRANKARSKA UZURPACIJA RTV. 

Nevladniki opozorili na morebitno nasprotje interesov

V Zavodu za kulturo raznolikosti Open in Pravnem centru za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) so v sporočilu za javnost navedli, da se generalni direktor RTVS po določilih zakona o integriteti in preprečevanju korupcije šteje kot poslovodna oseba in kot takšen predstavlja uradno osebo, za katero se uporabljajo zakonske določbe o preprečevanju nasprotja interesov.

“Ker generalni direktor nima nadrejene osebe znotraj svoje organizacije, mora po petem odstavku 38. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije potencialno nasprotje interesov prijaviti Komisiji za preprečevanje korupcije v petdnevnem roku po ugotovitvi obstoja okoliščin nasprotja interesov. Do njene odločitve pa ne sme sodelovati kot organizator referendumske kampanje – njegova udeležba namreč lahko povzroči utemeljen dvom o poštenosti izvedbe referendumske kampanje,” so zapisali.

Ob tem so pojasnili, da od KPK v preteklih dneh niso uspeli dobiti informacije, ali jo je generalni direktor v zakonitem roku obvestil o potencialnem konfliktu interesov. “Ker generalni direktor še naprej sodeluje v referendumski kampanji, obstaja velika verjetnost, da komisije ni obvestil, saj bi sicer do odločitve komisije o dopustnosti njegovega sodelovanja moral zamrzniti vse aktivnosti organizatorja kampanje,” sklepajo. Kot so še opozorili, je v tem primeru generalni direktor kršil zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ter pod vprašaj postavil poštenost referendumske kampanje”.

Whatmough, Gregorčič in Zalaznik: novela zakona o RTVS prinaša prikrito politizacijo

Generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, predsednik programskega sveta Peter Gregorčič in predsednik sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, ki sodelujejo v referendumski kampanji, so na novinarski konferenci izrazili nasprotovanje noveli zakona o RTVS. Novela je nedemokratična in prinaša prikrito politizacijo, menijo.

Grah Whatmough, ki v kampanji sodeluje kot fizična oseba, meni, da je novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), o kateri bodo volivci odločali na referendumu 27. novembra, nedemokratična, ustavno sporna in v neskladju z osnutkom akta o svobodi medijev, ki se na ravni EU usklajuje med državami članicami.

Obenem pa novela po njegovih besedah v ničemer ne rešuje pravih problemov RTVS, ki so povezani z zastarelim načinom financiranja. Finančna izguba se tako po njegovih besedah iz leta v leto poglablja, ne morejo več vlagati dovolj sredstev v program, zato prihaja tudi do ukinjanja oddaj.

Tudi Gregorčič in Zalaznik, ki v kampanji prav tako sodelujeta kot fizični osebi, sta opozorila, da je bila novela sprejeta brez javne razprave, v njej niso sodelovali niti plačniki rtv-prispevka niti sindikati.

Po Gregorčičevih navedbah je glavni namen novele čim prej odstraniti organ upravljanja in ga “zamenjati z novimi, sebi lojalnimi”, kar da spominja na t. i. orbanizacijo. Če bo novela potrjena, bo to po njegovem mnenju jasen signal vsakokratni novi oblasti, da lahko vodstvo zamenja. To je izjemno nevaren precedens, ki zavod izpostavlja nevarnosti arbitrarnim posegom vsakokratne oblasti, je dejal.

Obenem pa novela ne depolitizira organov upravljanja, saj imenovanje članov sveta “umika iz DZ, kjer je vsem na očeh, v razne svete, ki jih prav tako imenuje politika, ampak niso izpostavljeni tako intenzivnemu javnemu nadzoru”, meni Gregorčič.

Kot je dejal Zalaznik, se bo politika vedno “pririnila” v vpliven medij, “če ne skozi sprednja vrata, pa skozi zadnja”. “Pod sloganom depolitizacije se bo zgodila prikrita politizacija ali repolitizacija,” je prepričan.

Gregorčič se je odzval tudi na pozive skupine programskih svetnikov, da bi razveljavili sklep o prekinitvi ponedeljkove seje in da bi seje vodil njegov namestnik. Pojasnil je, da je prekinitev seje izglasovala večina v svetu. Sam ne vidi nobene težave, če programsko-produkcijski načrt za leto 2023, ki je že pripravljen in usklajen, obravnavajo po referendumski nedelji in se tako izognejo njegovi politizaciji.

Skupina programskih svetnikov RTVS po ponedeljkovi prekinjeni seji zahteva normalno delovanje sveta kljub vključitvi predsednika sveta Petra Gregorčiča v kampanjo. Programski svet je namreč ponedeljkovo sejo, na kateri naj bi med drugim obravnavali programsko-produkcijski načrt za leto 2023, po odločitvi večine svetnikov prekinil.

V včerajšnjem N1 STUDIU pa sta se na temo RTV in referenduma soočila Nika Kovač iz Inštituta 8. marec in Uroš Urbanija, sedanji direktor TV Slovenija.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.