Glas ljudstva na protestu: Plače zdravnikov se višajo, čakalne dobe pa daljšajo

Slovenija 09. Jan 202421:01 12 komentarjev
transparent na Prešernovem spomeniku
Foto: Borut Živulović/Bobo

Na dan, ki je minil v znamenju stavke zdravnikov, so v iniciativi Glas ljudstva organizirali "stavko pacientov". Na protestnem shodu v središču Ljubljane so izrazili nasprotovanje stavki Fidesa in predstavili svoj predlog novele zakona, s katerim naj bi zagotovili stabilen zdravstveni sistem.

V civilni iniciativi Glas ljudstva so organizirali protest, s katerim nasprotujejo stavki Fidesa. Poudarili so, da so interes zdravnikov le plače, ne pa tudi dobrobit pacientov. Menijo, da je stavka zdravnikov neetična, neutemeljena in nelegitimna. Protest so sklenili pred DZ, ki so ga pozvali, naj sprejme njihove zakonodajne rešitve za zdravstvo.

Protest se je odvil na Prešernovem trgu, ki so ga simbolično poimenovali v Trg čakajočega pacienta, Prešernov kip je za čas protesta nosil opornico na roki. Po nekaterih ocenah se je zbralo okoli 200 ljudi.

Shod se je začel z zahvalo in aplavzom vsem zdravnikom in zdravstvenim delavcem, ki vztrajajo v javnem zdravstvu in dobrobit svojih pacientov postavljajo “pred dodatne dobičke in popoldanske zaslužke”. Opozorili so tudi, da določeni zdravniki iz UKC Ljubljana danes stavkajo na svojih rednih delovnih mestih, medtem pa nemoteno opravljajo dodatno plačane storitve pri koncesionarskih podjetjih.

protestniki na Prešernovem trgu
Foto: Foto:Borut Živulović/Bobo

Zakaj nasprotujejo Fidesu?

Stavki Fidesa nasprotujejo, ker menijo, da je njen namen izločitev zdravnikov iz javnega plačnega sistema in zvišanje plač starejšim zdravnikov, ki zase zahtevajo celo čisto nov plačni razred, ki je višji od najvišjih funkcij v državi – predsednice države, predsednika vlade in predsednika ustavnega sodišča. Čeprav se je povprečna plača zdravnikov v letu 2023 rekordno dvignila za okrog 1.000 evrov, medtem pa so se podaljšale čakalne vrste in povečalo število oseb, izpostavljajo.

Menijo tudi, da je cilj Fidesove stavke politična destabilizacija vlade in dvig plač prav tistim zdravnikom, ki so v zadnjem mesecu zasedali kar 48 mest na lestvici 50 najbolje plačanih javnih uslužbencev. Prav tako je bilo lani ustanovljeno rekordno število zasebnih podjetij za zdravstvene storitve, ki so jih večinoma ustanovili prav zdravniki, so navedli.

Na shodu so spregovorili Mateja Kožuh Novak, Matjaž Hanžek, Vinko Möderndorfer, Nevenka Lekše, Dušan Keber in drugi. Keber, ki je tudi nekdanji zdravstveni minister, je izpostavil, da zdravniki nikoli niso stavkali v času vlade Janeza Janše, dosegli pa so praktično vse, kar je mogoče doseči v sistemu javnih plač. Govorci so predstavili tudi nekaj zgodb oz. slabih izkušenj z zdravstvenim sistemom.

Ponovno so predstavili tudi njihov predlog novele zakona za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, ki so vložili v parlamentarni postopek in po njihovem mnenju dejansko odgovarja na največje stiske in potrebe pacientov. Po mnenju enega od predstavnikov iniciative Glas ljudstva Jaše Jenulla njihov zakonski predlog izpolnjuje predvolilne zaveze koalicijskih strank.

Protest so sklenili pred DZ, kjer so predsednika vlade Roberta Goloba ter poslanke in poslance koalicije pozvali, da njihov vloženi zakon obravnavajo v najkrajšem možnem času in ga tudi sprejmejo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje