Gneča na slovenskih cestah, na Hrvaškem prometni kolaps

Slovenija 30. Jul 202208:21 > 19:25
Delite:
Foto: Cestninska postaja Hrušica (Foto: DARS)

Zaradi počitnic v nekaterih državah se je promet na slovenskih cestah zgostil. Na mejnih prehodih s Hrvaško so daljše čakalne dobe za osebna vozila na obeh straneh meje, poroča prometnoinformacijski center. Na Gruškovju osebna vozila čakajo več ur. Pred predorom Karavanke proti Avstriji je 11-kilometrski zastoj, proti Sloveniji pa šest kilometrov. Povečano prometno obremenitev pa beležijo tudi na hrvaških cestah, in sicer na večini cest v smeri morja in obratno.

Ta konec tedna bo eden najbolj prometno obremenjenih. V nekaterih nemških deželah se namreč začenjajo počitnice, zato je več prometa predvsem iz smeri Avstrije proti Hrvaški. Na mejnih prehodih s Hrvaško zato nastajajo dolge čakalne dobe, pred mejnimi prehodi pa večkilometrske kolone vozil.

Najdlje, več kot dve uri, morajo vozniki za izstop iz države čakati na mejnih prehodih Gruškovje in Dragonja. Dolge čakalne dobe pri prestopu državne meje so tudi na drugih mejnih prehodih s Hrvaško. Čakalne dobe na mejnih prehodih s Hrvaško so tudi za vstop v Slovenijo: na Dragonji in v Sečovljah morajo vozniki osebnih vozil pri vstopu v državo čakati več kot dve uri, na mejnem prehodu Gruškovje tudi do štiri ure. Aktualne razmere na mejnih prehodih lahko preverite na Promet.si.

Gneča na ljubljanski obvoznici:

Na nekaterih cestah in avtocestah pa zaradi velike gostote prometa nastajajo tudi zastoji. Na avtocesti Ptuj – Maribor – Šentilj je pred delovno zaporo zastoj pri Pesnici v obe smeri. Na primorski avtocesti je zastoj med Razdrtim in Ljubljano, zamuda 50 minut. Zastoj je tudi na cestah Seča-mejni prehod Sečovlje, Šmarje-Dragonja ter Vrhnika Brezovica.

Promet na gorenjski avtocesti v smeri Karavank je še vedno močno povečan. Kolona je okoli 500 metrov pred izvozom Lipce. Alternativa za tujce, ki z osebnimi vozili in avtodomi potujejo v smeri Avstrije, je Ljubelj, so sporočili s Policijske uprave Kranj.Zaprt je izvoz Jesenice vzhod proti Avstriji. Obvoz proti Kranjski Gori in Jesenicam je preko Lesc.

Poleg tega so se danes začela pripravljalna dela za obnovo severne ljubljanske obvoznice med Zadobrovo in Tomačevim. Stekla bodo dela na prestavitvi portala elektronskega cestninjenja, zaradi česar bo oviran promet na območju razcepa Zadobrova, saj bo promet tekel po zožanih pasovih.

Na Hrvaškem prometni kolaps

Promet je povečan tudi na večini hrvaških cest v smeri morja in obratno proti notranjosti. Na avtocesti A1 Zagreb-Split-Ploče je promet povečan v obe smeri. Na avtocesti A2 Zagreb-Macelj v smeri proti Sloveniji pa nastajajo dolge kolone, vozila zastajajo celo v predoru Frukov Krč.

Hrvaški avtoklub (HAK) ob tem voznike opozarja, da so cestne površine ponekod mokre in spolzke, obstaja pa tudi velika nevarnost zemeljskih plazov, zato dodatna previdnost na cesti ni odveč.

Foto : Ivana Kopčić/N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar