Premier Golob čestital Švedski: Pomemben korak k močnejšemu zavezništvu

Slovenija 08. Mar 202411:58 3 komentarji
Robert Golob
Robert Golob (Foto: PROFIMEDIA)

Po tem, ko je Švedski za vstop v zvezo Nato čestitalo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ji je v četrtek zvečer na družbenem omrežju X čestital tudi premier Robert Golob.

Premier Robert Golob je v četrtek zvečer na družbenem omrežju X čestital Švedski ob vstopu v zvezo Nato. To po njegovem prepričanju pomeni nadaljnjo krepitev severnoatlantskega zavezništva.

Že pred tem je Švedski vstop v zvezo pozdravilo tudi ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, ki je ob tem izrazilo, da se veselijo skupnega dela za kolektivno varnost.

Švedski premier Ulf Kristersson in zunanji minister Tobias Billström sta v četrtek na ameriškem zunanjem ministrstvu v Washingtonu deponirala dokumente o pristopu njune države v zvezo Nato, s čimer je Švedska uradno postala 32. članica največjega vojaškega zavezništva na svetu.

Na sedežu Nata v Bruslju bo v ponedeljek potekala slovesnost, v okviru katere se bo Švedska s simboličnim dvigom zastave kot 32. članica pridružila obrambni zvezi.

Švedska je za članstvo v Natu skupaj s Finsko zaprosila maja 2022, po ruskem napadu na Ukrajino. Finska je po ratifikaciji njene prošnje v vseh državah Nata članica zavezništva postala aprila lani, medtem ko sta švedsko prošnjo zaradi različnih pomislekov dolgo zadrževali Turčija in Madžarska.

Kot zadnji je švedsko prošnjo konec februarja ratificiral madžarski parlament, nakar je novi predsednik Madžarske Tamas Sulyok v torek podpisal sklep o ratifikaciji. S tem je odpravil še zadnjo oviro za najnovejšo širitev zavezništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje