Golob: Obžalovanja vredno, da se iz “groze in terorja” nabirajo politične točke

Slovenija 16. Okt 202313:47 4 komentarji
Gaza
Območje na severu Gaze (Foto: REUTERS)

Oktobrska redna seja DZ se je začela s poslanskimi vprašanji predsedniku vlade Robertu Golobu. Med drugim je poslanec SDS Franc Breznik premierju zastavil vprašanje v zvezi s stališčem vlade do poziva Levice k priznanju Palestine kot samostojne države in k uvedbi sankcij zoper Izrael.

Nabiranje notranjepolitičnih točk je neodgovorno do žrtev v Izraelu in Gazi, je v odgovoru na poslansko vprašanje Franca Breznika (SDS) danes dejal predsednik vlade Robert Golob. Premier je ob tem poudaril pomen zaščite civilistov, na poslančev poziv k opredelitvi do zahtev Levice in nevladnikov o priznanju Palestine pa se ni neposredno odzval.

Poslanca SDS je zmotilo pismo vodje poslanske skupine Levica Mateja T. Vatovca, ki je zunanjo ministrico Tanjo Fajon pozval, naj preuči vse možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, ki prihaja z zasedenih palestinskih ozemelj, naj aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela kot ene največjih kršiteljic mednarodnega prava ter prične s postopki za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države.

Breznik je Goloba pozval, naj se neposredno opredeli do teh pozivov, pa tudi do stališč 40 nevladnih organizacij, ki da se financirajo iz slovenskega proračuna. Te so namreč minuli teden v luči silovitih napadov izraelskih sil na Gazo pozvale k obsodbi izraelske okupacijske politike, prekinitvi gospodarskega in političnega sodelovanja z Izraelom in priznanju Palestine kot samostojne države.

Golob: Nihče ni podprl dejanja Hamasa

Golob je v odgovoru poslancu izpostavil, da ni zasledil nikogar, ki bi podprl dejanja Hamasa. Ravno nasprotno, je dejal in pojasnil, da je odbor za zunanjo politiko DZ minuli teden soglasno sprejel obsodbo napada Hamasa, obe strani pa pozval k spoštovanju mednarodnega prava ter vrnitvi k mirovnim pogovorom.

Premier je ob tem izrazil obžalovanje, da se iz te “groze in terorja” nabirajo notranjepolitične točke s katerekoli strani, rekoč, da je to neodgovorno do žrtev.

Poudaril je predvsem pomen zaščite civilistov in spoštovanja humanitarnega in mednarodnega prava. Pri tem je pojasnil, da s tem ne odrekajo pravice Izraelu do samoobrambe.

Nato je prebral še skupno izjavo voditeljev držav članic EU, ki so v nedeljo ostro obsodili napad palestinskega oboroženega gibanja Hamas na Izrael ter izpostavili pravico Izraela do obrambe. Ob tem so poudarili pomen zaščite vseh civilistov v skladu z mednarodnim humanitarnim pravom ter Hamas pozvali k takojšnji izpustitvi vseh talcev brez pogojevanja.

Ker Breznik ni bil zadovoljen z Golobovimi pojasnili, je dal postopkovni predlog, da državni zbor na naslednji seji opravi razpravo o odgovoru.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje