Tanja Fajon o pobudi Levice: Priznanje Palestine trenutno ni prioriteta

Slovenija 11. Okt 202313:19 6 komentarjev
tanja fajon
Foto: BOBO

Odbor za zunanjo politiko je obsodil napad palestinske oborožene skupine Hamas na Izrael. Strani naj se vrneta k mirovnim pogovorom, ki bodo vodila k rešitvi dveh držav, so še dejali. V opoziciji pa so bili kritični do Levice, ki predlaga vladi, da začne postopke za priznanje Palestine. Zunanja ministrica Tanja Fajon je dejala, da je glede tega treba doseči konsenz, da pa to ta čas ni prioriteta.

Odbor za zunanjo politiko (OZP) je na seji brez glasov proti sprejel sklepe, v katerih obsoja sobotni teroristični napad palestinske oborožene skupine Hamas na Izrael. Podprli so tudi stališče, da ima Izrael pravico do samoobrambe, a to mora biti v skladu z mednarodnim in humanitarnim pravom.

OZP je pozval k umiritvi razmer in vzpostavitvi humanitarnih koridorjev ter izpustitvi talcev. Strani naj se vrneta k mirovnim pogovorom, ki bodo vodila k rešitvi dveh držav, so se še strinjali. OZP je ob tem obsodil tudi omejevanje vsakršne pomoči na območju Gaze in Izraela.

V razpravi so se vrstile obsodbe terorističnega napada Hamasa. Jernej Vrtovec (NSi) ga je označil kot barbarsko, zahrbtno dejanje, pri tem izpostavil, da palestinski Hamas uživa podporo Irana. Islamistično oboroženo skupino je obtožil, da izkorišča ljudi v Gazi kot živi ščit, rekoč, da je zatorej odziv Izraela upravičen.

Opozicija je bila posebej kritična do Levice

Odziv Slovenije je označil kot mlačen, predvsem pa izrazil svoje nezadovoljstvo nad stališči koalicijske stranke Levica. To stališče so ponovili tudi ostali govorci iz vrst opozicijskih NSi in SDS.

Odbornike iz opozicije je zmotilo predvsem pismo na seji sicer odsotnega vodje poslanske skupine Levica Mateja T. Vatovca, ki je najnovejši konflikt postavil v zgodovinski kontekst. V tej luči je ministrico Tanjo Fajon pozval, naj preuči vse možnosti za vzpostavitev sistema nadzora in prepovedi izraelskega blaga, ki prihaja iz zasedenih palestinskih ozemelj, naj aktivno pristopi h kampanji za obsodbo Izraela kot ene največjih kršiteljic mednarodnega prava in kolonialno silo znotraj EU, vključno z uvedbo sankcij ter prične s postopki za priznanje Palestine kot neodvisne in samostojne države.

Fajon: Priznanje Palestine ta čas ni prioriteta

Fajon je danes ponovila, da ima Izrael pravico do samoobrambe, a pri tem dodala, da z zaskrbljenostjo spremlja dogajanje v Gazi, kjer izraelska vojska nadaljuje silovito obstreljevanje. Zunanja ministrica želi videti, da pride do prekinitve nasilja in da se oblikujejo humanitarni koridori. Kot je poudarila, se je na temo vojne v Izraelu in Gazi pogovarjala tudi s kolegi iz regije, vključno z zunanjim ministrom Izraela. Humanitarna pomoč Palestincem se po njenem prepričanju ne sme ustaviti. Glede morebitnega priznanja Palestine je dejala, da je glede tega potrebno doseči konsenz, da pa to ta čas ni prioriteta.

Njen predhodnik na čelu zunanjega ministrstva Anže Logar (SDS) je podal svoje stališče, da je v tem primeru Izrael žrtev, Hamas pa agresor. Pozive k mirovnim pogajanjem, ki da jih sicer podpira, je komentiral rekoč, da Izrael pri teh nima sogovorca na palestinski strani. Palestinska vlada s sedežem na Zahodnem bregu je namreč v sporu s Hamasom in nanj nima vpliva.

Grims meni, da mora Slovenija okrepiti nadzor na meji

Njegov strankarski kolega Branko Grims je izrazil zaskrbljenost nad daljnosežnimi učinki Hamasovega napada, češ da ta odpira pot prihodu pripadnikov te organizacije po balkanski migrantski poti v Evropo oz. Slovenijo. Zato je še enkrat ponovil prepričanje, da mora Slovenija okrepiti mejni nadzor.

Tatjana Grief (Levica) je dejala, da njena stranka obsoja nasilje, a da je potrebno obsoditi tudi izraelsko kolektivno kaznovanje prebivalcev v Gazi z onemogočanjem dostopa do osnovnih dobrin. Pri tem je ponovila stališče Levice, da je potrebno pri novem izbruhu nasilja upoštevati zgodovinski kontekst in politiko apartheida, ki da ga izvaja Izrael.

Miroslav Gregorič (Svoboda) je v tej luči izpostavil svoj občutek, da se v Izraelu že od sredine 90. let dalje dela vse, da bi se onemogočila rešitev dveh držav, za katero se deklarativno zavzema tudi Slovenija. Pri tem je navedel izraelsko politiko gradenj nezakonitih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, ki jo izrazito podpira aktualna vlada. Obsodil je neaktivnost velikih sil v smeri rešitve dolgotrajnega spora.

V najnovejši zaostritvi krvavega konflikta je v Izraelu od sobote po zadnjih podatkih skupno umrlo že 1.200 ljudi, v Gazi pa je smrtnih žrtev izraelskega obstreljevanja že več kot tisoč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje