Namesto Brežana začasno Bratušek, namesto Šinko pa Šarec

Slovenija 04. Okt 202318:15 > 18:56 15 komentarjev
Robert Golob
Borut Živulović/BOBO

Premier Robert Golob je v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministrice Irene Šinko in odstopno izjavo ministra Uroša Brežana. Namesto Brežana bo vodenje resorja za naravne vire in prostor začasno prevzela Alenka Bratušek, ministrico Šinko pa bo po njeni pričakovani razrešitvi v državnem zboru začasno nasledil Marjan Šarec.

Premier Robert Golob je po včerajšnji novici o menjavah v vladni ekipi danes v državni zbor poslal predlog za razrešitev ministrice Irene Šinko in odstopno izjavo ministra Uroša Brežana. Na današnjem sestanku pred sejo vlade je sicer premier Golob o odhodu Brežana in Šinko obvestil tudi koalicijske partnerje.

Prav tako je v pogovoru za STA razkril, kdo bo odhajajoča ministra začasno nadomestil. Vodenje ministrstva za naravne vire in prostor bo začasno prevzela Alenka Bratušek, ministrico Šinko pa bo po njeni pričakovani razrešitvi v državnem zboru začasno nasledil Marjan Šarec.

Poslanci se bodo na eni od prihodnjih sej seznanili z odstopom ministra Brežana, o premierjevem predlogu za razrešitev ministrice Šinko pa bodo morali glasovati. Dosedanja kmetijska ministrica je že včeraj za N1 povedala, da ne namerava odstopiti, kar je povedala tudi premierju Golobu, ki je danes dejal, da ga je odločitev ministrice presenetila. Po informacijah N1 bi lahko poslanci o razrešitvi glasovali že v ponedeljek.

Kot smo pisali, naj bi bil Golob z delom ministrice za kmetijstvo in ministra za naravne vire in prostor že nekaj časa nezadovoljen. Pri Brežanu naj bi bil še zlasti kritičen do njegove neoperativnosti in slabe komunikacije po avgustovskih poplavah. Kot je Golob pojasnil za STA, je bilo po avgustovski ujmi treba reorganizirati delo na marsikaterem ministrstvu, na ministrstvu za naravne vire in prostor pa to ni steklo dovolj hitro. “Zato je to ministrstvo postalo ozko grlo, ministrstvo ni bilo dovolj odzivno, številne pripombe so prihajale tudi z drugih resorjev,” je pojasnil.

“Neodgovorno da se minister ne zna pravočasno postaviti na stran ljudi”

K razhodu z ministrico Šinko pa je po navedbah v največji vladni stranki pomembno prispevalo netransparentno delovanje uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki sodi v njen resor. Spomnimo, ta uprava je informacijo o spornih breskvah iz Srbije javnosti zamolčala, o prodaji spornih poljskih sliv pa je potrošnike obvestila le deloma.

Da je razlog za razrešitev prav dogajanje okoli uprave za varno hrano, so danes v premierjevem kabinetu potrdili tudi v pisni izjavi. V njej so navedli, da se ministrica ni ustrezno odzvala, ko uprava ni obvladovala kriznih dogodkov, povezanih z neskladno in nevarno hrano, in o njih ni obvestila javnosti. “Neodgovorno od kateregakoli ministra je, da se takrat, ko pride do delovanja, ki ogroža zdravje ljudi, ne zna pravočasno postaviti na stran ljudi,” pa je Golob dejal v pogovoru za STA. Pod novim vodjem ministrstva pa pričakuje tudi menjavo na vrhu uprave za varno hrano.

Nekateri poznavalci sicer ocenjujejo, da je osrednji razlog za premierjevo odločitev o zamenjavi kmetijske ministrice njena “neposlušnost”. Po teh navedbah naj premierju ne bi bilo po godu stališče kmetijske ministrice o zakonu o zaščiti živali, ki se je pomembno razlikovalo od mnenja nekaterih vidnih predstavnikov Gibanja Svoboda in SD.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje