Golob Whatmoughu: Upravičeno dvomimo o zakonitosti in uspešnosti vašega dela

Slovenija 26. Sep 202217:50 22 komentarjev
Andrej Grah Whatmough, Robert Golob
PROFIMEDIA/Borut Živulovič /BOBO

Predsednik vlade Robert Golob je odgovoril na odprto pismo generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha glede financiranja RTV Slovenija. "Upravičeno dvomimo o zakonitosti in uspešnosti vašega dela," je premier med drugim zapisal in dodal, da bodo vprašanja, povezana s financiranjem, predmet razprave po uveljavitvi novele zakona o RTVS, "ko bosta zagotovljeni institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost RTV Slovenija".

Predsednik vlade Robert Golob se je odzval na odprto pismo generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, v katerem je slednji opozoril, da bo javni servis prihodnje leto samo zaradi dviga cen energentov potreboval dodatnih osem milijonov evrov. Premierja je prosil za sestanek, na katerem bi poiskali rešitev, saj – kot je zapisal – javni servis svojega poslanstva ne bo več mogel izpolnjevati brez dviga RTV-prispevka ali izdatnega proračunskega finančnega vložka.

Golob mu med drugim odgovarja, da je blažitev energetske in prehranske draginje že ena izmed ključnih prioritet vlade ter da je vlada v tej luči že sprejela celovit paket ukrepov. “Eden izmed poglavitnih ciljev vseh sprejetih ukrepov je oblikovanje predvidljivega in varnega okolja za potrošnika, gospodarstvo in državo,” je zapisal Golob in dodal, da se zavedajo, da bo energetska kriza prinesla tudi številne izzive za zagotavljanje pozitivnega poslovanja javnih zavodov.

V nadaljevanju odziva je premier zapisal, da dolžnost ustanovitelja RTV Slovenija ni le zagotavljanje primernega financiranja, temveč predvsem zagotavljanje institucionalne avtonomije in uredniške neodvisnosti. Dogajanje na javni radioteleviziji v zadnjih mesecih pa kaže, tako Golob, da obstoječa zakonska ureditev omogoča razmere, v katerih prihaja do omejevanja svobode izražanja oziroma do možnosti vplivanja politike na programske odločitve.

“Zaposleni opozarjajo na nevzdržne razmere v informativnem programu Televizije Slovenija, poseganje v novinarsko in uredniško avtonomijo, ukinjanje oddaj, zavajanje javnosti in zaposlenih, ustrahovanje …” je naštel Golob. Dodal je, da javno dostopne informacije izkazujejo tudi padec gledanosti TV Slovenija in obiskanosti portala MMC. “Gledanost TV Slovenija je v času vašega vodstva padla za 20 odstotkov (v obdobju od aprila 2021 do aprila 2022), pada pa tudi obiskanost spletnega mesta,” je še zapisal Golob.

“Iz vsega navedenega izhaja, da upravičeno dvomimo o zakonitosti in uspešnosti vašega dela, zato vas pozivamo, da v skladu s svojimi pristojnostmi nemudoma zagotovite izvajanje nalog javne službe in temeljnega poslanstva Radiotelevizije Slovenija, to je zagotavljanja demokratičnih, socialnih in kulturnih potreb državljanov,” je poudaril predsednik vlade in zaključil, da novela zakona o RTVS celostno obravnava umik politike iz upravljanja in vodenja zavoda ter vrača avtonomijo zaposlenim. Vprašanja, povezana s financiranjem, pa bodo tako predmet razprave po uveljavitvi novele zakona, ko bosta zagotovljeni institucionalna avtonomija in uredniška neodvisnost RTV Slovenija.

Stavka RTV
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje