“Opravičujemo se za amaterski Dnevnik. Takega v zgodovini še ni bilo”

Javna RTV
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Ustvarjalci RTV Slovenija so zaostrili stavko. Po popoldanski novinarski konferenci so se stavkajoči zvečer zbrali še na shodu za javno RTV, ki je potekal na Trgu republike. Ponovno so opozorili na slabšanje delovnih razmer, na pritiske in šikaniranje zaposlenih.

Na javni RTV Slovenija so zaostrili stavko, ki traja že nekaj mesecev. Zaostritev se je začela ob polnoči, večina ustvarjalcev v uredništvih TV Slovenija in v uredništvu MMC pa danes ni delala. Vsebine oddaj in program na televizijskih in radijskih valovih RTV Slovenija so bili prilagojeni stavki, prav tako so bile prilagojene vsebine na spletni strani MMC.

Napetost med stavkajočimi in vodstvom je bilo moč čutiti ves dan, vrstile so se tudi objave na družbenih omrežjih, v katerih je ena stran opozarjala na oviranje stavke, druga pa trdila, da stavkajoči ovirajo delo. In ob 19. uri, ko se je na Trgu republike začel shod za javno RTV, so gledalci na prvem programu lahko spremljali TV Dnevnik v prilagojeni obliki.

Predsednica koordinacije novinarskih sindikatov Helena Milinković se je za današnji TV Dnevnik opravičila. “Danes je Uroš Urbanija kot direktor televizije zasedel uredništvo informativnega programa in prevzel urejanje oddaj Poročila, Dnevnik in Odmevi. Z blagoslovom generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in s pomočjo odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik so tako prevzeli stavko in ovirajo njeno izvedbo. Gledalcem se opravičujemo, da ste morali gledati tako amaterski Dnevnik, kot ga v zgodovini javne radiotelevizije niti na vaji še ni bilo,” je povedala.

Milinković je sicer razmere na javni RTV – posebej na televiziji – opisala kot akutne, slabe, grozljive. “Kar se dogaja, je nespodobno. Zahtevamo vljudnost, kulturo dialoga,” je poudarila. Po njenih besedah so vodstvo generalnega direktorja in programske svetnike pozvali, naj ne imenujejo Urbanije za direktorja televizije. “Zaradi neprofesionalnega dela in visoke nezaupnice takratnega uredništva je moral pred desetimi leti oditi z mesta odgovornega urednika MMC,” je dejala Milinković in dodala, da je ena izmed zahtev stavkajočih tudi ta, da Urbanija odide z mesta direktorja televizije čim prej.

Opravičilo tudi v pasici med TV Dnevnikom

Tako v poročilih ob 13. uri kot v TV Dnevniku ob 19. uri so gledalci lahko v pasici, ki je bila vidna na vrhu, prebrali, da se “RTV Slovenija opravičuje vsem gledalkam in gledalcem, ker je zaradi stavke nekaterih novinarjev programska shema danes nekoliko okrnjena”. TV Dnevnik, ki ga je vodil Nejc Krevs, se je začel s sporočilom, da na RTV Slovenija poteka stavka, nato je sledil daljši prispevek o stavki, v Dnevniku pa so pokrili tudi nekatere druge današnje dogodke, kot na primer poslanska vprašanja predsedniku vlade Robertu Golobu in italijanske volitve, je bilo pa opazno, da prispevki niso narejeni tako kot ponavadi. Kot urednik je bil pod TV Dnevnik podpisan Jaka Elikan.

Urbanija je sicer pred TV Dnevnikom na Twitterju zapisal, da se danes “res splača spremljati TV Dnevnik na RTV Slovenija. In celoten večerni program. Ne bom vam žal”. TV Dnevniku je sledila ponovitev oddaje Intervju, ki jo je vodil Jože Možina, gost pa je bil Peter Jančič, nato pa še ponovitev oddaje Arena, ki jo je vodil Igor Pirkovič.

Pirkovič umikal objavo o stavki

Pirkovič je danes poskrbel za razburjenje med stavkajočimi novinarji, ko je s portala MMC umikal novico o stavki. Novinarji omenjenega spletnega portala so jo namreč izpostavili na najbolj vidnem mestu na naslovnici, a je večkrat čez dan z naslovnice izginila. Novinarji MMC so prek Twitterja sporočili, da je v. d. urednika uredništva MMC Pirkovič novico brez vednosti dnevne urednice in v nasprotju z odločitvijo stavkajočih začasno odstranil. Pirkovič pa se je odzval, da ima glede objave in uredniških pristojnosti nasprotno mnenje od nekaterih na MMC. “Promocijsko obvestilo o stavki pač ne more imeti zagotovljene pravice celodnevne objave na najvišjem mestu. Sindikat in novinarji na MMC lahko medij samo ugrabijo,” je zapisal na Twitterju.

“Karkoli objavljati mimo urednika je nezakonito in ne more iti kar tako mimo. Pritiski protestnikov na urednika, kaj objaviti in česa ne, pa je sploh nezakonito,” pa je na to objavo na Twitterju odgovoril direktor TVS Urbanija.

“Delodajalec preprečuje objavo stavkovnih vsebin, novice so cenzurirane”

Bolj na široko so o razlogih za stavko zaposleni na RTV Slovenija govorili tudi na novinarski konferenci, ki je popoldan potekala pred stavbo RTV. Milinković je tam denimo povedala, da stavkajo, ker se razmere slabšajo, šikaniranje se nadaljuje in poglablja, zaposlenim, ki izražajo solidarnost, pa grozijo disciplinski postopki. “Iz dneva v dan se premešča urednike in novinarje, spreminja se plane,” je dejala. Opozorila je na cenzuro. “Javnost smo dolžni obvestiti o poteku stavke, delodajalec pa to preprečuje,” je povedala. Poudarila je, da vse kršitve prijavljajo na inšpektorat, ki so ga pozvali tudi, da naj situacijo nadzira na terenu. “Mi stavkamo, ker se nam onemogoča profesionalno delo in ker se nam onemogoča sploh delati,” je še dejala Milinković.

Kako pritiske čutijo zaposleni?

Na novinarski konferenci so zaposleni predstavili, kako je videti njihovo delo in kako čutijo pritiske. “To je boj, ki ga zaradi javnosti ne smemo izgubiti. To je boj, ki ga zaradi javnosti ne bomo izgubili,” je dejal Zvezdan Martič iz TV Slovenija. Igor Pirkovič se v redakciji spletnega portala ni prikazal že več tednov, je povedala Larisa Daugul – tudi ona je opozorila, da je danes Pirkovič samovoljno odstranil prispevek o stavki na vstopni strani. Tehnična služba pa je urednici nato onemogočila urejanje portala. “Stavkamo, ker smo siti malomarnega vodenja,” je rekla.

Režiser Aljaž Bastič je dejal, da stavkajo iz solidarnosti do zaposlenih na informativnem programu in MMC. “Žalosti me, ko najodgovornejše funkcije prevzemajo osebe z malo izkušnjami,” je rekel in dodal, da kriza ni od včeraj. V javnosti odmevajo odhodi novinarjev, a odhajajo tudi ostali kadri, številni pa tudi zbolevajo, je dejal. “Mi nismo številke,” pa je povedal montažer Dejan Koban. “Stavkajoči se ne opravičujemo za opravičevanje vodstva,” je povedal. Dodal je, da danes velik del programa nastaja izpod rok honorarnih sodelavcev, ki jim grozi, da bi lahko v primeru udeležbe na stavki ostali brez dela. Montažerka Mateja Pevec, ki je na RTVS zaposlena 31 let, je dejala, da je ob osamosvojitveni vojni ni bilo strah, zdaj pa jo je.

“Res smo na isti potapljajoči se ladji, a kapitanova ožja posadka nam za zdaj še prizanaša,” pa je o delu radijskih novinarjev povedal Mitja Peček iz Vala 202. “Radi bi verjeli, da bo dobro premagalo zlo, pravna država nad kriminalom, poštenost nad sebičnim oportunizmom,” je dodal. Vse, kar se dogaja na RTVS, je črno-belo, jasno je, kdo si prizadeva za neodvisno novinarstvo, je še povedal.

Gašper Andrinek, član upravnega odbora DNS, je dejal, da pogovori z vodstvom niso mogoči, vodstvu televizije pa očita tudi aktivno vpletanje v uredniško politiko. “Če vodstvo RTVS ni sposobno stvari urediti, naj odstopi,” je pozval in dodal, da DNS podpira zaposlene in jih podpira.

Taka srečanja so se odvila tudi v Mariboru in Kopru, podpirajo pa jih tudi sodelavci v Lendavi. V regionalnem centru Koper so se pridružili stavki. Sporočajo, da so se stavki pridružili najprej iz solidarnosti in ker se ne strinjajo s kadrovsko politiko. Stavki so se pridružili tudi v Mariboru. “To službo moraš res imeti rad, danes so nas razmere potisnile v to, da smo to delo odložili,” so sporočili.

Stavka RTV Stavka RTV
Žiga Živulovič jr./ BOBO
Stavka RTV Stavka RTV
Žiga Živulovič jr./ BOBO
Stavka RTV Stavka RTV
Žiga Živulovič jr./ BOBO

Ministrstvo za kulturo poziva vodstvo RTVS, naj prisluhne zahtevam stavkajočih

Stavko stavko koordinacije novinarskih sindikatov RTVS sicer podpira tudi ministrstvo za kulturo. Stavkajoče podpirajo predvsem v zahtevah za krepitev uredniške, novinarske in institucionalne avtonomije ter pozivajo vodstvo RTVS, naj jim pri tem prisluhne. Ob tem so na ministrstvu spomnili, da Evropska komisija predlaga sprejem akta o medijski svobodi, s katerim poskušajo v prihodnje preprečiti zaostrovanje razmer, kakršnemu je bila lani izpostavljena Slovenska tiskovna agencija (STA) in jim je letos izpostavljena RTVS. Komisija poskuša z aktom zaščititi pluralizem in neodvisnost medijev v EU, so dodali. (STA)

Tudi v stranki Levica so izrekli solidarnost s stavkajočimi delavci RTV Slovenija, prav tako so se udeležili današnjega shoda na Trgu republike. “Pozivamo k pripravljenosti na referendum, ki ga proti novemu zakonu o RTV SLO, ki ga v naslednjih mesecih pripravlja desnica. Dovolj je političnega mešetarjenja na RTV, odločilno besedo naj dobijo zaposleni in civilna družba,” so zapisali v sporočilu za javnost.

ZSSS: Vaša pokončna drža nas navdaja z upanjem, da se bodo stvari spremenile

Stavko zaposlenih na RTVS je podprla Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. “Vaše zahteve po uresničevanju javnega interesa, etičnih standardov, spoštljivi komunikaciji, dostojnih delovnih pogojih in socialnem dialogu so samoumevne, njihova uresničitev pa predstavlja temelj delovanja svobodnega in avtonomnega medija,” je zapisala predsednica ZSSS Lidija Jerkič. “Vaša pokončna drža, meseci boja in prizadevanj za avtonomen ter javni RTV servis, ki ga želimo in potrebujemo prav vsi, nas navdihuje in navdaja z upanjem, da se bodo stvari spremenile,” je dodala.

Raziskovalka Brankica Petkovič pa je sporočila, da je odklonila sodelovanje v oddaji o zakonu o RTV, ki so jo snemali danes.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.