Golobove izjave o veganstvu: Klakočar Zupančič ne dovoli poslanskega vprašanja

Slovenija 16. Sep 202310:00 66 komentarjev
BOBO/N1

Zaradi izjav predsednika vlade Roberta Goloba na letošnjem Blejskem strateškem forumu o prednostih veganskega načina prehranjevanja – dejal je namreč, da si je s tem, ko se je odpovedal mesu in prehranskim izdelkom živalskega izvora, pozdravil astmo – je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec nanj naslovila poslansko vprašanje. Predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič pa je ocenila, da tri od štirih zastavljenih vprašanj ne izpolnjujejo pogojev poslanskega vprašanja, ki jih določa poslovnik državnega zbora. V SDS menijo, da gre za kršenje demokratičnih načel.

Izjava premierja Roberta Goloba na enem od panelov na temo prihodnosti prehranjevanja na letošnjem Blejskem strateškem forumu je razburila del slovenske javnosti. Golob je namreč dejal, da si je s prehodom na veganski način prehranjevanja, torej, da se je odpovedal mesu in vsem prehranskim izdelkom živalskega izvora, pozdravil astmo. Ob tem je slušateljem na panelu dejal tudi, naj se kar navadijo na vegansko prehrano, ki so jo zbranim stregli na letošnji izvedbi Blejskega strateškega foruma.

Prav izjave premierja Goloba, ki začasno še vedno vodi tudi zdravstveno ministrstvo, so bile pobuda za poslansko vprašanje vodje poslanske skupine SDS Jelke Godec. Ta je na premierja naslovila štiri vprašanja, v katerih ga sprašuje o tem, ali je hrana na letošnjem BSF bila res zgolj veganska in kdo se je odločil za to. Nadalje ga je povprašala tudi, kaj je mislil z izjavo, da naj se ljudje kar navadijo na vegansko prehrano, in katere uradne sklepe, priporočila in usmeritve v zvezi s prehrano je doslej že sprejel Strateški svet za prehrano ter za katere se je kot predsednik vlade odločil, da jih bo sprejel in realiziral.

BSF 2023
(Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Jelka Godec je zgornja poslanska vprašanja 5. septembra poslala predsednici državnega zbora Urški Klakočar Zupančič, da jih posreduje na vlado in premierju Robertu Golobu. A že naslednji dan je od predsednice državnega zbora dobila odgovor, da tri od štirih zastavljenih vprašanj niso skladu z 240. členom poslovnika državnega zbora.

“Menim, da pri prvih treh vprašanjih vladi oziroma predsedniku vlade v zvezi z vegansko prehrano, ne gre za vprašanja, iz katerih bi izhajalo vprašanje ali pobuda za ureditev posameznih zadev ali za sprejem določenega ukrepa s področja delovanja vlade oziroma posameznega ministra ali vladne službe, torej ne izpolnjuje predpostavk instituta poslanskega vprašanja,” je v obrazložitvi zavrnitve poslanskih vprašanj zapisala predsednica državnega zbora Klakočar Zupančič.

Poslanko SDS Jelko Godec je zato pozvala, da naj poslansko vprašanje ustrezno preoblikuje, da ga bo lahko posredovala predsedniku vlade.

SDS: Gre za kršenje demokratičnih standardov

A Jelka Godec vprašanj ne bo preoblikovala, saj vztraja pri prvotno zastavljenih vprašanjih, so nam pojasnili v stranki SDS. Ob tem so nam še dejali, da je osnovna naloga državnega zbora opravljanje zakonodajne funkcije oblasti, poleg te pa državni zbor opravlja tudi nadzorno funkcijo.

“Postavljanje poslanskih vprašanj je ena od možnosti poslancev, da to nadzorno funkcijo državnega zbora opravijo. Zavračanje pisnih poslanskih vprašanj s strani predsednice državnega zbora je omejevanje vseh demokratičnih standardov na osnovi njene subjektivne presoje,” menijo v največji opozicijski stranki

V SDS pa se medtem sprašujejo tudi, kdo odloča o primernosti pisnih poslanskih vprašanj predsednice državnega zbora, ki jih naslavlja na predstavnike izvršilne veje oblasti.

Klakočar Zupančič: Ni vsako vprašanje poslanca tudi poslansko vprašanje

V kabinetu predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič trdijo, da institut poslanskega vprašanja ureja 240. člen poslovnika državnega zbora, kjer so jasno in natančno določeni pogoji, ki jim mora takšno vprašanje tudi ustrezati.

“Predsednica državnega zbora, ki je v tem mandatu z obrazložitvijo zavrnila osem poslanskih vprašanj, je večkrat razložila, da je skozi razlago poslovnika jasno določeno, da ni vsako vprašanje poslanca tudi poslansko vprašanje,” pojasnjujejo v kabinetu Klakočar Zupančič.

državni zbor
Matija Sušnik/DZ

V prvem odstavku 240. člena poslovnika piše, da lahko vsak poslanec vladi ali posameznemu ministru ali generalnemu sekretarju vlade postavi vprašanje ali poda pobudo za ureditev posameznih zadev oziroma za sprejem določenih ukrepov s področja delovanja vlade oziroma posameznega ministrstva ali vladne službe. “Pomembno je torej, da so poslanska vprašanja vezana na delovanje posameznega resorja ali delovanja vlade,” so še zapisali v svojem odgovoru.

Na vprašanji, kaj točno pri zastavljenih vprašanjih vodje poslanske skupine SDS Jelke Godec ni bilo v skladu s poslovnikom državnega zbora in kako predsednica državnega zbora komentira navedbe, da gre pri njeni zavrnitvi poslanskih vprašanj za kršenje demokratičnih standardov, v kabinetu niso odgovorili.

SDS postavila dvakrat več poslanskih vprašanj kot vse ostale parlamentarne stranke skupaj

Stranka SDS je sicer daleč pred ostalimi parlamentarnimi strankami pri postavljanju poslanskih vprašanj. V tem sklicu državnega zbora so jih postavili kar 1106, na drugem mestu je poslanska skupina Svoboda s 163 poslanskimi vprašanji. Stranka SD jih je postavila 143, NSi pa 134. Na zadnjem mestu je s 123 vprašanji Levica, ki je v času, ko je bila v opoziciji, zastavljala veliko več poslanskih vprašanj.

“Do zdaj je predsednica državnega zbora zavrnila osem pisnih poslanskih vprašanj. Nekatera, kot je bilo na primer pisno poslansko vprašanje Jelke Godec v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov, je bilo postavljeno kot ustno vprašanje in je predsednik vlade nanj tudi odgovoril,” so nam o zavrnitvi poslanskih vprašanj odgovorili v SDS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje