Gostilna na Rožniku znova odprta, legendarnih flancatov ni na meniju

Slovenija 27. Dec 202318:00 4 komentarji

Po pol leta se je znova odprla gostilna na Rožniku, priljubljenem ljubljanskem hribu. Ali in kdaj se bodo v ponudbo vrnili tudi legendarni flancati, še ni znano.

Potem ko je bila gostilna na ljubljanskem Rožniku od poletja zaprta, obiskovalci pa so si lahko privoščili le kavo iz avtomata, je zdaj spet odprla svoja vrata. Ponudba je sicer še precej omejena.

Spomnimo, najemniška saga priljubljene gostilne se je začela poleti, ko je dotedanji ponudnik, najemnik gostilne Peter Zupanc, sporočil, da bo 1. julija končal svoje delo in zapustil gostilno. Med razlogi za odhod po dveh letih je omenil razmere na trgu, dvig cen energentov, zvišanje najemnine in rast stroškov dela. Razlog za odhod je bil povezan tudi z dogovarjanjem z lastnico gostilne Ivano Marijo Obersne, ki mu je, po navedbah Zupanca, ponujala le letno podaljševanje najemne pogodbe, kar bi onemogočalo vlaganja.

Na njegove navedbe se je nato odzvala lastnica Obersne in v pismu sporočila, da si želijo “novega, zanesljivega in poštenega najemnika” ter da za objekt, ki je v lasti njene družine že skoraj sto let, čutijo “moralno dolžnost, da ta prostor, prežet z duhom velikega pisatelja, živi kot gostilna tudi naprej”.

Najemnika so nato našli. Vodenje gostilne je prevzela Natalija Bernik, ki je v preteklosti deset let že delala v gostilni Rožnik. Od septembra je bilo na Cankarjevem vrhu mogoče dobiti kavo iz avtomata in nekaj pijače, ki so jo stregli iz kioska.

V spodnji fotogaleriji si oglejte, kako je bilo na Rožniku danes:

rožnik rožnik
Foto: Denis Sadiković, N1
rožnik rožnik
Foto: Denis Sadiković, N1
ROŽNIK ROŽNIK
Foto: Denis Sadiković, N1
ROŽNIK ROŽNIK
Foto: Denis Sadiković, N1
ROŽNIK ROŽNIK
Foto: Denis Sadiković, N1
ROŽNIK ROŽNIK
Foto: Denis Sadiković, N1
ROŽNIK ROŽNIK
Foto: Denis Sadiković, N1

Zdaj je gostilna znova odprta, toda ponudba je za zdaj precej omejena. Poleg pijače obiskovalcem ponujajo zavitek z vanilijevo kremo, orehove in skutne štruklje ter vaflje, je videti na panojih, s katerimi vabijo sprehajalce.

Natalija Bernik je povedala, da izjav za medije trenutno ne daje. Tako ostaja skrivnostna tudi glede morebitne širitve ponudbe. Ljubljančane še posebej zanima, ali in kdaj se bodo v ponudbo vrnili flancati.

V objektu na Cankarjevem vrhu, ki leži na 394 metrih nadmorske višine, so gostinsko dejavnost začeli izvajati leta 1869. Vrh je poimenovan po pisatelju Ivanu Cankarju, ki je med letoma 1910 in 1917 živel na tamkajšnji kmetiji in gostilni. Pisatelju je na Rožniku posvečena tudi spominska soba.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje