Burno na RTVS: nekaj svetnikov zapustilo sejo programskega sveta

Slovenija 06. Mar 202307:17 > 21:39 36 komentarjev
deček s piščaljo, RTV
Borut Živulović /BOBO

Programski svet RTVS je zasedla na prvi seji od odločitve ustavnega sodišča. Na podlagi odločbe člani programskega sveta opravljajo delo skladno s pristojnostmi, ki so jih imeli do uveljavitve novele. Z delom pa bodo nemoteno delovali do končne odločitve ustavnega sodišča. Nekateri so zaradi nezadovoljstva sejo predčasno zapustili.

Programski svet Radiotelevizije Slovenije se je danes sestal prvič po objavi ustavne odločbe, ki je začasno zadržala izvrševanje dela novele zakona o RTVS, ki se nanaša denimo na konstituiranje novega sveta zavoda. Na podlagi odločbe člani programskega sveta opravljajo delo skladno s pristojnostmi, ki so jih imeli do uveljavitve novele.

Preberite še: Ustavno sodišče zadržalo tri člene novele zakona o RTVS. Kakšne bodo posledice?

Na podlagi ustavne odločbe, ki je bila objavljena 20. februarja, člani po besedah predsednika programskega sveta Petra Gregorčiča opravljajo delo skladno s pristojnostmi, ki so jih imeli do uveljavitve novele decembra lani.

Ustavno sodišče je namreč po Gregorčičevih besedah določilo, kako je treba razlagati oz. razumeti njihov sklep. Sodišče je namreč zapisalo, da je začasno zadržalo zgolj izvrševanje tistih prehodnih določb novele, ki urejajo končno konstituiranje sveta in posledično drugih novih organov RTVS. Gre za del 23. člena ter 24. in 25. člen novele.

Kot so zapisali ustavni sodniki, so s tem zagotovili, da je v času do končne odločitve ustavnega sodišča urejeno vodenje, poslovanje in nadzor RTVS v obsegu in pod pogoji iz 22. in 26. člena novele in da lahko tečejo postopki za imenovanje članov sveta v skladu z novelo. Hkrati so zadržali dokončno uveljavitev nove ureditve.

peter gregorčič
Egon Parteli/N1

To pomeni, da v času do končne odločitve ustavnega sodišča nadaljujejo delo programski in nadzorni svet ter nanju vezani odbori v sestavi in s pristojnostmi, ki so jih imeli do uveljavitve novele, torej na dan 27. decembra 2022, generalni direktor, direktor radia in direktor televizije pa opravljajo svoje naloge kot vršilci dolžnosti s pristojnostmi, ki so jih imeli do uveljavitve novele. Pri tem znotraj teh pristojnosti opravljajo le tekoče posle, ki omogočajo nemoteno delovanje RTVS in zagotavljajo izpolnjevanje profesionalnih standardov na področju izvajanja radijske in televizijske dejavnosti.

Odgovorni uredniki programov in predstojniki drugih notranjih organizacijskih enot pa v skladu s 26. členom novele nadaljujejo delo do izteka svojega mandata, je povedal Gregorčič.

Programski svet na današnji seji med drugim obravnava poročilo zavoda za leto 2022, ki so ga končali s presežkom prihodkov nad odhodki v višini 96.000 evrov. Po pojasnilu vodstva so na poslovanje pozitivno vplivali znižanje stroškov dela in prihodki iz tržnih dejavnosti, negativno pa nespremenjena višina prispevka za RTV in podražitev energentov.

Zelo velik vpliv na poslovanje zavoda je imelo tudi zmanjšanje stroškov dela. Z zavoda je odšlo nekaj več kot 60 zaposlenih, izplačanih pa jim je bilo za nekaj več kot 1,1 milijona evrov odpravnin.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) pri organizaciji referendumske kampanje pri generalnem direktorju Andreju Grahu Whatmoughu, predsedniku ter članih programskega in nadzornega sveta ni ugotovila nasprotja interesov. Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj pa je RTVS izdala priporočila, da med drugim zagotovijo pravočasno odločanje o okoliščinah nasprotja interesov.

Zabeležili rekordno število odzivov gledalcev

Programski svet je na seji obravnaval tudi letno poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev zavoda za lani, ko so zabeležili rekordnih 4.757 odzivov. Veliko je k tej številki prispevalo supervolilno leto, je povedala varuhinja Marica Uršič Zupan.

Največ odzivov občinstva je bilo na oddaje in vsebine, povezane s parlamentarnimi volitvami in referendumom o noveli zakona o RTVS. Prav tako so številne odzive občinstva sprožile spremembe programske sheme na TVS. Samo odzivov zaradi ukinitve televizijske oddaje Studio City z voditeljem Marcelom Štefančičem je bilo skupno več kot 700. Nenazadnje je veliko kritičnih odzivov prišlo na račun predvajanja oglasov, zlasti TV-prodaje.

Odziv vodstva zavoda na poročilo bo programski svet obravnaval na prihodnji seji.

Nekateri sejo predčasno zapustili

Pri obravnavi poročila so člani programskega sveta Robert Pajek, Sašo Hribar in Gregor Drnovšek, ki so predstavniki zaposlenih v programskem svetu, ter predstavnica sveta delavcev zavoda Ksenija Horvat zaradi nezadovoljstva z vodenjem seje zapustili sejno sobo. Predsednik programskega sveta Peter Gregorčič je Horvat namreč vzel besedo, ko ga je prosila, naj jo zaščiti pred “agresivnimi izjavami” v. d. generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ki so bile po njenih navedbah “uperjene” proti njej.

Grah Whatmough je v povezavi s pravico sveta delavcev, da se izreče o določenem gradivu, dejal, da to ne pomeni, da mora vodstvo to gradivo izročiti svetu delavcev. Pač pa se gradivo vroči skupaj z vabilom na sejo, kar je stvar programskega sveta, je poudaril. Če se želi svet delavcev opredeliti do nekega gradiva, to po njegovih navedbah stori tako, da v skladu s svojim poslovnikom ob prejetju vabila na sejo programskega sveta uvrsti točko po lastni presoji bodisi na dopisno, bodisi na redno, bodisi na izredno sejo.

Tako Horvat kot Pajka, ki je tudi predsednik sveta delavcev, je prosil, naj “prenehata z insinuacijami o nezakonitostih”, ker bo v nasprotnem primeru sprožil ustrezne postopke.

Programski svet se je na današnji seji seznanil tudi s poročilom zavoda za lani. Prihodkov je bilo skoraj 137,9 milijona evrov ali 96.000 evrov več od odhodkov. Stroški dela redno zaposlenih so bili 78,5 milijona evrov ali 3,4 odstotka manj od realizacije leta 2021. Zadnji dan leta 2022 je bilo zaposlenih 2126 ljudi ali 75 manj kot leto prej.

Prihodki od delnic Eutelsat Communications so predstavljali 1,8 milijona evrov. Od prodaje 118.000 delnic so dobili 1,15 milijona evrov, skoraj 164.000 evrov pa obsega vračilo previsoko obračunanega davčnega odtegljaja iz preteklih let.

Nenazadnje so na seji sprejeli pregled dela programskega sveta in njegovih delovnih teles v lanskem letu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje