Novi odzivi na zaostritev odnosov s Kitajsko, spregovorila tudi predsednica OZP

Slovenija 20. Jan 202210:56 > 14:47 6 komentarjev
preiskovalna komisija koronavirus
Matija Sušnik/DZ

Predsednica odbora za zunanjo politiko Monika Gregorčič (Konkretno) pozdravlja pobudo poslanske skupine Socialnih demokratov za sklic izredne seje odbora za zunanjo politiko zaradi izjav predsednika vlade Janeza Janše o Tajvanu, ki so odmevale tudi na kitajski strani. Kot ocenjuje, bo to priložnost za umiritev retorike, poudarja pa tudi, da zunanja politika naj ne bi bila predmet nikogaršnjih notranjepolitičnih preračunavanj.

Tri opozicijske stranke (SD, LMŠ, SAB) so na pobudo Socialnih demokratov vložile zahtevo za sklic nujne, zaprte seje parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) na temo izjav predsednika vlade Janeza Janše, ki zadevajo Kitajsko in Tajvan. Na dogajanje se je odzvala tudi predsednica odbora Monika Gregorčič (Konkretno), ki namero SD pozdravlja kot koristno.

“To bo priložnost, da umirimo retoriko in za zaprtimi vrati soočimo vse vidike. Zunanja politika naj ne bi bila predmet nikogaršnjih notranjepolitičnih preračunavanj, še posebej pa velja previdnost in pragmatičnost pri komunikaciji tako občutljivih tem, kot je vprašanje Tajvana. A ob tem bi spomnila, da je nedavno tudi Evropski parlament izrazil pričakovanje tesnejšega sodelovanja s Tajvanom, ki je znan po demokratični ureditvi, spoštovanju človekovih pravic in gospodarsko tržnih mehanizmov. Več kot 15 držav članic EU že ima s Tajvanom vzpostavljena neformalna gospodarska predstavništva, kar v aktualnih razmerah oteženih dobavnih verig strateških dobrin lahko predstavlja pomembno konkurenčno prednost,” je še ocenila Monika Gregorčič.

Da ima večina držav članic EU gospodarska predstavništva v Tajvanu in obratno, je včeraj opozoril tudi premier Janša v svojem tvitu, ki ga je napisal kot odziv evropskemu poslancu iz vrst SD Milanu Brglezu. Ta je sicer komentiral, da gre za “nesramno in noro privatizacijo zunanje politike”.

Tudi na ministrstvu za zunanje zadeve, ki ga vodi Anže Logar iz vrst Janševe SDS, so za N1 poudarili, da v več državah EU obstajajo gospodarsko-kulturna predstavništva Tajpeja, ki sicer ne uživajo diplomatskega statusa, prav tako pa ima več držav EU taka predstavništva v Tajpeju. “Slovenija in Evropska unija v odnosih do Kitajske upoštevata načelo ‘ene Kitajske’. Odpiranje oziroma obstoj gospodarsko-kulturnih predstavništev Tajpeja je namenjeno poglobitvi gospodarskega in kulturnega sodelovanja in ne predstavlja kršitve tega načela,” so dejali. Ob tem velja poudariti, da ministrstvo v nasprotju s predsednikom vlade v svoji komunikaciji dosledno uporablja izraz Tajpej in ne Tajvan, iz česar izhaja, da se dobro zavedajo občutljivosti tega vprašanja. (Neuradne) diplomatske misije Tajpeja delujejo v skoraj vseh državah EU.

Predsednik stranke Konkretno in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek pa je v svojem včerajšnjem zapisu na Facebooku poudaril, da je Slovenija močna, samo kolikor je gospodarsko uspešna. “Kljub pandemiji smo okrepili gospodarstvo, še posebej izvoz, kar kaže na naš pravilni pristop. Kitajska je eden največjih slovenskih gospodarskih partnerjev izven EU. Kot sva ugotovila s predsednikom Ši Džinpingom na srečanju Pobude 17+1, se to sodelovanje še krepi,” je zapisal minister in dodal, “naša zunanja politika mora imeti pred očmi v prvi vrsti naše gospodarske interese. Osebna stališča, tudi če so dana z najboljšimi nameni, morajo upoštevati gospodarsko realnost.”

Koordinator Levice Luka Mesec in predsednik Nove Slovenije Matej Tonin se bosta danes soočila v oddaji N1 STUDIO na n1info.si, kjer jih bodo vprašali tudi, kako vidita prizadevanja premierja Janše za povezovanje s Tajvanom.

Janša zaradi odgovorov na indijski televiziji razburil kitajsko stran

Spomnimo, da odzivi z vseh strani dežujejo po tem, ko je premier Janša gostoval v pogovorni oddaji na indijski nacionalni televiziji, kjer je govoril o neodvisnosti Tajvana in napovedi, da Slovenija ‘dela pri izmenjavi predstavništev’ s Tajvanom, vendar ne na ravni veleposlaništev. Premier je bil ob tem zelo kritičen do Kitajske, ker se je ostro odzvala na odločitev Litve, da odpre svoje diplomatsko predstavništvo v Tajpeju in dopusti tajvansko v Vilni.

Izjave predsednika vlade so razburile Kitajsko, tamkajšnje zunanje ministrstvo je namreč v izjavi poudarilo, da je Tajvan nedeljiv del kitajskega ozemlja in da je vlada Kitajske edina legitimna vlada, ki predstavlja celotno Kitajsko. “Načelo ene Kitajske je splošno priznano pravilo mednarodnih odnosov in univerzalen konsenz mednarodne skupnosti,” je opozoril Džao Lidžian, tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva.

Nekdanji veleposlanik Peter Toš, ki zdaj vodi klub nekdanjih slovenskih veleposlanikov, Janševe navedbe o možnosti odprtja slovenskega predstavništva v Tajvanu ocenjuje kot popolnoma nepotrebne in za Slovenijo škodljive. “Gre za zaostrovanje odnosov s Kitajsko, ki nima zadovoljive vsebinske razlage,” je poudaril Toš. V ravnanju aktualnega premierja je po njegovih besedah mogoče prepoznati težnjo, da bi mala Slovenija – tako kot pred njo baltska država približno enake velikosti in teže, Litva – pritegnila pozornost svetovne politike in še zlasti naklonjenost ZDA.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje