Hajdinjak članom parlamentarne komisije: Prejeli nismo nobene podkupnine

Slovenija 27. Okt 202313:44 3 komentarji
Oddaja promet
Denis Sadiković/N1

Vodstvo Darsa je na seji komisije državnega zbora za nadzor javnih financ ponovno zavrnilo vpletenost v domnevno podkupovanje in kartelno dogovarjanje v družbi. "Z vso odgovornostjo povem, da nismo prejeli nobene podkupnine, niti centa," je poudaril predsednik uprave Valentin Hajdinjak. Komisija je organe pregona pozvala, naj začete postopke vodijo prednostno.

Sejo komisije je sklicala stranka NSi, ki je od vodstva Darsa zahtevala verodostojna pojasnila o domnevnih nepravilnostih, ki naj bi se glede na medijska razkritja dogajala v upravljavcu avtocest in hitrih cest.

Televizija POP TV je v nedeljo objavila posnetek, v katerem davčni svetovalec Rok Snežič prejema 5.000 evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Snežič naj bi žvižgaču dejal, da ima na Darsu “kompletno oblast nad posli”, in sicer preko treh ljudi, med drugim predsednika uprave in člana NSi Hajdinjaka.

“Običajno v to hišo pridem z veseljem, danes pa mi je težko, predvsem zato, ker ima Dars neupravičeno umazano ime,” je članom komisije dejal predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak. “Po Sloveniji hodijo razni Roki in Gašperji, si predstavljajo, da imajo pooblastilo Darsa, dajejo obljube, terjajo podkupnino ali pa odstotke od poslov,” je dodal in ponovno poudaril, da se s Snežičem kljub pobudi ni sestal, niti se ni z njim sestal ali dopisoval kateri od drugih članov uprave.

“Zakaj je Rok Snežič govoril, da ima vpliv na Dars, mi je nerazumljivo in je to pravzaprav vprašanje zanj in za pristojne organe. Zagotavljam pa vam, da nobena preiskava ne bo pokazala nikakršnih aktivnosti trenutne uprave, vezane na ta primer,” je še povedal Hajdinjak in izpostavil, da imajo na Darsu ničelno toleranco do nezakonitih in koruptivnih ravnanj.

V dogovoru z nadzornim svetom je uprava po njegovih besedah že pristopila k postopku natančnejšega pregleda in kritičnega ovrednotenja obstoječih procesov nabave in investicij v Darsu s poudarkom na obvladovanju korupcijskih in drugih integritetnih tveganj, da bodo te procese še izboljšali.

Dars
Denis Sadiković/N1

Ukrepe so pripravili tudi na Slovenskem državnem holdingu (SDH). Po pojasnilih predsednika uprave SDH Žige Debeljaka so med drugim namenjeni temu, da se ugotovi, ali je do kršitev zares prišlo in da se v tem primeru ustrezno ukrepa.

SDH namerava po Debeljakovih besedah izvesti tudi posebno revizijo in forenzični pregled različnih poslov za obdobje zadnjih petih let. “Takoj ko bo posebna revizija izvedena, bomo sprejeli morebitne nadaljnje potrebne ukrepe,” je zagotovil Debeljak.

Član uprave Darsa Andrej Ribič je med drugim izpostavil, da so na Darsu popolnoma prevetrili nabavno službo in postopke, ki določajo vstopne pogoje na razpisih. “Prepričan sem, da bomo imeli pri naslednjih razpisih bistveno več ponudnikov kot do sedaj in mislim, da je to, kar se zdaj dogaja, velika škoda za nas vse, za Dars,” je dejal.

“Zavedamo se, da smo z določenimi spremembami, ki jih uvajamo znotraj družbe Dars, marsikomu stopili na žulj in ga morda pregnali iz njegove cone udobja, a vendar smo kot uprava na Darsu za to, da nekaj naredimo, da nekaj izboljšamo, zato se ne bomo ustavili tudi pred poleni, ki nam bodo vržena pod noge,” je bil jasen tudi Hajdinjak.

“Rokom, Gašperjem in ostalim podobnim pa bi rad dejal, da na Darsu ne odpirate vrat, niste in ga ne boste ugrabili, nehajte zlorabljati ime Darsa, pustite nas pri miru, da lahko delamo to, kar od nas pričakujejo uporabniki slovenskega avtocestnega omrežja,” je dodal.

Rok Snežič naj bi prejemal podkupnine za posle na Darsu
Foto: Borut Živulović/BOBO

Jožef Horvat (NSi) je dejal, da je zanje ključna Darsova ničelna toleranca do kakršnekoli korupcije, ki jo je zagotovil Hajdinjak.

“Ne morem verjeti, da živimo v taki državi, kjer si preko enega največjih državnih podjetij nekdo baše denar v žepe v imenu politične stranke. Veseli me pa, da se z novo upravo, kot slišim, stvari spreminjajo,” pa je dejala Monika Pekošak (Svoboda).

“Dejstvo je, da smo vsi bili priča določenim posnetkom, ki so se pojavili na televiziji, vendar vsaj sam kot poslanec ne bi upal trditi oziroma dajati nekih sodb, kaj se je na tistem posnetku dogajalo,” pa je izpostavil Jani Prednik (SD).

“Mi nismo ne sodišče, ne sodniki, ne razsodniki. Prav je, da sprašujemo, prav je, da vi odgovarjate. Prav je, da zadeve pojasnjujete, prav je, da nadzorni svet opravlja svojo nalogo in prav je, da vse institucije opravljajo svojo nalogo. Ko bodo prišli zaključki, pa verjamem, da bodo temu primerne tudi sankcije,” je dejal poslanec SD.

Člani komisije so soglasno sprejeli predlagana sklepa NSi, s katerima so policijo, Komisijo za preprečevanje korupcije in javno agencijo za varstvo konkurence pozvali, da začete postopke preverjanja sumov nepravilnosti v Darsu vodijo prednostno in da skladno z zakonskimi pooblastili preverijo vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem družbe pojavili v javnosti.

SDH pa so pozvali, da v okviru svojih pristojnosti preveri vse očitke, ki so se v zvezi s poslovanjem Darsa pojavili v javnosti, o izsledkih in izvedenih ukrepih pa v sedmih dneh po sprejemu poročila obvesti komisijo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje