“Hiše v Strugah propadajo, stiska prebivalcev se poglablja, a dom je vseeno dom”

Slovenija 13. Nov 202311:26 4 komentarji
Hiše v Strugah
Hiša v Strugah (Foto: Foto: N1)

Občina Luče naj bi ta teden začela gradnjo začasnega vodovoda do hiš v Strugah, ki so bile prizadete v vodni ujmi. Podbetoniranja poškodovanih objektov medtem ne bo, ker bi bilo to po mnenju stroke nesmiselno vlaganje, je povedal župan Luč Klavdij Strmčnik. Predvidena je namreč selitev, ki pa si je krajani ne želijo.

Na občini bi morali, če bi želeli porabiti državni denar za obnovo poškodovanih hiš, načrte za to pripraviti do srede. Ker obnove ne bo, bodo lahko sredstva namenili za druge potrebe. Občina ima veliko projektov, zato sredstev ne bo težko porabiti, je danes dejal Klavdij Strmčnik.

Kdaj bodo geologi pregledali nadomestne lokacije za preselitev prizadetih krajanov Strug, pa po njegovih besedah še ni določeno. Prav tako se še ne ve, ali bodo lokacije pregledali geologi iz tehnične pisarne na Ljubnem ob Savinji, ki je začela delovati danes, ali bo morala občina poiskati geološko podjetje, ki bi napisalo poročilo za posamezno nadomestno lokacijo.

Po županovih besedah je za preselitev trenutno opredeljenih 16 objektov, ker pa so nekateri od njih kmetije z gospodarskimi objekti, bodo novi objekti zgrajeni v okviru iste kmetije in na podlagi kmetijskih ukrepov.

Hiše v Strugah
Hiša v Strugah (Foto: N1)

Po besedah predstavnika prizadetih družin iz Strug Paula Orešnika si krajani selitve na druge lokacije sicer ne želijo. Kot je dejal za STA, so se ves čas borili za ohranitev naselja Struge, zato so prebivalci nad odločitvijo stroke razočarani. Noben krajan si ne želi zapustiti doma, je zatrdil.

Hiše v Strugah propadajo, stiska prebivalcev pa se poglablja, je opozoril. Izpostavil je, da jim je med prazniki v hišah zamrznila pitna voda, kar se je ponovilo tudi ta konec tedna. Da bi zmanjšali škodo, hiše čez dan ogrevajo. “V apartmajih, kjer sedaj živimo, nimamo pralnih strojev, zato gremo domov, da operemo perilo. Dom je vseeno dom,” je dodal Orešnik.

Izvajalci so medtem na odseku državne ceste proti Logarski dolini, ki vodi skozi Struge, minuli teden položili grobi asfalt. Takšen ukrep bo pred zimo izveden tudi na ostalih cestah po državi, ki so bile močno poškodovane ali jih je v celoti odneslo med avgustovskimi poplavami, je v četrtek na omrežju X zapisala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje