Tudi geolog svetoval takojšnjo evakuacijo vseh krajanov iz Strug pri Lučah

Slovenija 26. Okt 202309:04 > 15:05 4 komentarji
Plaz v Strugah pri Lučah
Plaz v Strugah (Foto: Paul Orešnik)

Potem ko se je včeraj odtrgal del plazu v Strugah pri Lučah, se je ta ponoči premaknil še za deset metrov. Župan Luč Klavdij Strmčnik si je danes v družbi geologa ponovno ogledal grozeči plaz, geolog pa je svetoval takojšnjo evakuacijo vseh krajanov, ker plaz ni tako nedolžen.

Grozeči plaz v Strugah pri Lučah, katerega del je v sredo zgrmel v Savinjo, se je ponoči premaknil za še deset metrov, je za STA danes povedal župan Luč Klavdij Strmčnik. Plaz, ki je nastal po avgustovski vodni ujmi, je tako zdaj zožil celotno strugo reke Savinje. Danes si bodo plaz ponovno ogledali geologi, je dejal župan.

Še tri družine iz hiš, ki so od plazu oddaljene skoraj en kilometer, so v sredo obvestili, naj bodo pripravljene na morebitno evakuacijo, a ta do zdaj ni bila potrebna, je dejal Strmčnik. So pa dogajanje na plazu po njegovih besedah vso noč opazovali gasilci.

Strmčnik je spomnil, da so v sredo zvečer k evakuaciji že pozvali prebivalce štirih hiš. Z evakuacijo se je po županovih besedah strinjala tudi družina v neposredni bližini plazu, ki v sredo ni želela zapustiti svoje hiše, evakuirati pa morajo še okoli 16 krajanov. Največji problem bo nastal, če bo celoten plaz zgrmel v Savinjo, je opozoril Strmčnik.

Na vprašanje, kako velik je plaz, je župan odgovoril, da tega ne ve, ker še vedno nimajo podatka o globini usada. O sprožitvi dela plazu je bila obveščena tudi direkcija za vode, njeni predstavniki in geologi pa so že prisotni na mestu posutja.

poplave
Poplave avgusta letos v občini Luče. (Foto: Atlas voda)

Strokovnjaki v Strugah predvidoma v petek

Prizadeti krajani Strug v petek pričakujejo strokovnjake, da jim posamezno predstavijo, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače.

Novembra naj bi se skupaj s podbetonirjem hiš, da te ne bodo še bolj propadale in bi nastajala še večja škoda na objektih, ki že kažejo prve razpoke tudi v notranjosti, uredil tudi vodovod.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje