“Holmec je simbol hrabrosti in požrtvovalnosti slovenskih policistov”

Slovenija 28. Jun 202121:16 > 21:38 0 komentarjev
policija
Nebojša Tejić/STA

Na mejnem prehodu Holmec je nocoj potekala osrednja slovesnost ob dnevu policije in ob 30. obletnici delovanja policije v samostojni Sloveniji. Prisotne so nagovorili predsednik republike Borut Pahor, generalni direktor policije Anton Olaj in minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Na slovesnosti so se spomnili v bojih za samostojno Slovenijo pred natanko 30. leti na Holmcu padlih takratnih rezervnih policistov Željka Ernoića in Bojana Štumbergerja. Padla sta v bojih z Jugoslovansko ljudsko armado, ki je dobila ukaz zavzeti mejni prehod na meji z Avstrijo, a ji to ni uspelo.

Konflikt na mejnem prehodu Holmec se je začel že dan prej, 27. junija 1991, zato so si slovenski policisti ta datum izbrali za svoj praznik, dan slovenske policije, ki so ga obeležili z današnjo slovesnostjo. Na njej so se spomnili tudi vseh drugih policistov, ki so drugje padli v bojih za samostojno Slovenijo ali so življenje izgubili v zadnjih treh desetletjih pri opravljanju službenih dolžnosti.

Pahor: Delamo z ljudmi za ljudi

Slavnostni govornik na prireditvi, predsednik republike Borut Pahor, je dejal, da je mejni prehod Holmec v našem spominu zaznamovan kot simbol odločnosti, hrabrosti in požrtvovalnosti slovenskih policistov, ki so skupaj s teritorialno obrambo branili in obranili mejni prehod. S tem so po Pahorjevih besedah simbolno in dejansko zavarovali nastajajočo suverenost in ohranili povezanost novonastale države s svetom.

Pahor je spomnil na dosedanji razvoj slovenske policije in dejal, da je to danes sodobna policija ter da je visoka stopnja varnosti, ki jo uživamo v Sloveniji, prepoznana in nam jo zavidajo mnogi.

“Zato smo dolžni storiti vse, da bo tako tudi v prihodnje. Pri tem pa imejmo vsi pred sabo dejstvo, da delamo z ljudmi in za ljudi. Ob tem, ko policija skrbi za našo varnost, brezpogojno spoštuje naše pravice in dostojanstvo slehernega posameznika ali skupine,” je zbranim policistom in drugim gostom dejal predsednik Pahor.

Hojs: Na Holmcu padle prve žrtve slovenske policije

Tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs je poudaril pomen dogodkov na Holmcu, kjer so padle prve žrtve na strani slovenske policije. “Holmec je na žalost bil tudi kraj, kjer se je prvič, nedolgo po naši osamosvojitvi poskušalo diskreditirati in omalovaževati naše osamosvojitelje. To jim ni uspelo,” je dejal minister.

Sprehodil se je skozi zgodovino slovenske policije, ki po njegovih besedah sega 170 let nazaj, danes pa je slovenska policija moderna, evropsko usmerjena in članica mednarodnih organizacij. Aktualna vlada želi in bo policiji omogočila kar največji in najmodernejši razvoj, je dejal minister in ocenil, da policija že veliko let ni bila deležna takšne podpore v materialnem smislu kot v zadnjih dveh letih, naložbe pa se še obetajo.

Pripravljen je že nov zakon o organiziranosti in delu policije, je spomnil Hojs in za jesen napovedal še nov zakon o pooblastilih slovenske policije. Povedal je, da bo v četrtek vlada razpravljala, minister pa verjame, da mu bo tudi dala mandat, da podpiše pogodbo, s katero bodo v naslednjih štirih letih zgradili in preselili policijo v samostojni kompleks.

dan policije
Nebojša Tejić/STA

Olaj: Pred zakonom smo vsi enaki

Generalni direktor policije Anton Olaj pa se je v nagovoru med drugim dotaknil aktualnega dogajanja in dejal, da je pred policijo nov izziv, to je zagotavljanje varnosti v okoliščinah predsedovanja Svetu EU, zaradi česar bodo nedvomno pod lupo evropske javnosti.

“Sprejmimo to kot priložnost, da bo Slovenija v prihodnje kot ena od najbolj varnih držav v svetu tudi bolj prepoznavna kot pravna država. Če hočemo to doseči, pa moramo v policijskih postopkih ravnati ne samo nepristrano, ampak tudi že na videz nepristrano. Pred zakonom smo vsi enaki. Pri varovanju javnih shodov moramo pod enakimi pogoji varovati pravice ljudi in skupin do svobodnega izražanja mnenj,” je dejal Olaj.

Slovesnosti s kulturnim programom so se udeležili tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, šolska ministrica Simona Kustec, predstavniki veteranskih organizacij in Slovenske vojske, župani občin Mežiške doline in nekateri drugi gosti.

Ob 30-letnici dogodkov na Holmcu je Koroško filatelistično društvo v sodelovanju z Občino Prevalje pripravilo tudi priložnostni poštni žig, ki je bil danes v uporabi na pošti 2391 Prevalje. Hkrati je izšla priložnostna poštna ovojnica, v prostorih Družbenega doma na Prevaljah je na ogled priložnostna filatelistična razstava Za Koroško zaslužni!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!