Vsak hitri test ni primeren za vstop na Hrvaško

Koronavirus 15. Jun 202122:15 > 24. Jun 2021 08:59 0 komentarjev
kontrola na meji
BOBO

Če potrebujete test za prehod meje s Hrvaško, to povejte na mestu testiranja. Vsi hitri testi, ki jih uporabljamo v Sloveniji, namreč niso na seznamu Evropske komisije, zato z njimi ne morete prestopati mej.

Kontaktirala nas je Ljubljančanka, ki je na začetku junija želela za krajši čas na hrvaško obalo. Ker je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejela le nekaj dni pred odhodom, je morala za vstop na Hrvaško opraviti tudi test. Le tako bi se lahko izognila obvezni karanteni.

Ker je za vstop na Hrvaško iz Slovenije dovolj tudi negativen hitri antigenski test (HAT), je dan pred odhodom obiskala eno od točk v Ljubljani, kjer opravljajo brezplačne hitre teste. Ob prihodu domov je ugotovila, da opravljeni test ni na seznamu tistih, s katerim bi lahko vstopila v državo, svoje počitnikovanje na Hrvaškem je zato odpovedala.

Test, ki ga je opravila, nosi oznako B035. Na slovenskem seznamu lahko vidimo, da test ustreza kriterijem slovenske strokovne skupine, ne najdemo pa ga na seznamu Evropske komisije.

rezultat testa

Na testiranju povejte, da želite na Hrvaško

Na ministrstvu za zdravje odgovarjajo, da je hitro testiranje prvenstveno namenjeno zagotavljanju varnega izvajanja dejavnosti, pri katerih se za preprečevanje epidemije v Sloveniji zahteva redno testiranje. “Če potrebujete test za prehod meje s Hrvaško, vam predlagamo, da to navedete na mestu testiranja,” svetujejo.

Evropski seznam testov, ki so priznani v EU.

Slovenski seznam hitrih antigenskih testov, ki ustrezajo kriterijem.

SMS-potrdilo ni ustrezno

Na hrvaškem notranjem ministrstvu pravijo, da mora biti na izvidu iz tujine viden proizvajalec in/ali ime testa, izdati pa ga mora tuja zdravstvena ustanova oziroma laboratorij. V nasprotnem primeru test ne bo veljaven za vstop na Hrvaško, dodajajo.

SMS-sporočila, ki jih testirani prejme na svoj mobilni telefon, niso ustrezna, ker ne vsebujejo podatka o osebi, na katero se test nanaša, pravijo na Hrvaškem.

koronavirus,
Žiga Živulovič Jr./BOBO

Od odvzema brisa do prehoda hrvaške meje v primeru PCR-testa ne sme miniti več kot 72 ur, v primeru hitrega testa pa 48 ur. Potniki iz Slovenije lahko izvid natisnejo tudi sami na portalu zVem. Ker pa je bil ta dokument še do nedavnega brez navedbe časa opravljanja testa in imena proizvajalca, so imeli nekateri potniki na mejah že težave s prehodom.

Vseh testov ne najdemo na evropskem seznamu

Na vprašanje, zakaj torej v Sloveniji testiramo tudi s hitrimi testi, ki niso na seznamu Evropske komisije, na slovenskem ministrstvu za zdravje pravijo, da je glavni namen uporabe hitrih antigenskih testov zagotavljanje ukrepov za preprečevanje epidemije v Sloveniji.

Nekaterih testov s slovenskega seznama pa ne najdemo niti na seznamu Evropske komisije niti na seznamu Nemškega zveznega inštituta za zdravila in medicinske pripomočke (BfArM) – tudi ta inštitut je v slovenskem dokumentu naveden kot referenčen. So pa taki testi na primer dobili zeleno luč strokovne skupine v Sloveniji.

Na ministrstvu pravijo, da so na slovenskem seznamu testov tisti, ki se uporabljajo v Sloveniji in po zagotovilih proizvajalca ustrezajo kriterijem strokovne skupine.

Preden se odpravite na Hrvaško, je priporočljivo, da izpolnite obrazec za vstop na Hrvaško, sicer boste to morali storiti na meji.

cena hitrih testov
N1

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!