Hudičev komet na nebu: naslednja priložnost bo šele čez 71 let

Magazin 20. Apr 202414:41 > 22:52 3 komentarji
komet, 12P/Pons-Brooks, hudičev komet
Komet 12P/Pons-Brooks nad Toledom, Španija, 9. aprila letos (Foto: PROFIMEDIA)

Če kometa letos ne boste uspeli videti, boste naslednjo možnost imeli šele čez 71 let. Pri nas bo najbolje viden kmalu po sončnem zahodu.

Kot gora velik komet, ki so mu zaradi “rogov”, ki sta bili v resnici eksploziji ledu in plina, nadeli ime Hudičev, bo v nedeljo dosegel perihelij.

To je točka, ko bo na svoji poti okoli Sonca naši zvezdi najbližje. To pa tudi pomeni, da bo na našem nebu najsvetlejši. Sicer bo od Sonca še vedno oddaljen približno 144 milijonov kilometrov, kar je približno toliko kot Zemlja, “le” šest milijonov kilometrov manj.

Uradno znan kot komet 12P/Pons-Brooks, premera približno 10,5 kilometra, bo iz naših krajev najbolje viden kmalu po sončnem zahodu. Če boste kakšne pol ure po zahodu sonca pogledali skoraj točno na zahod, boste komet lahko opazili nizko nad obzorjem, malce levo spodaj pod Jupitrom, ki ga lahko prepoznate po tem, da je precej svetlo nebesno telo oziroma precej velika “zvezda” na nočnem nebu.

komet, 12P/Pons-Brooks, hudičev komet
Položaj kometa danes ob 20:36 gledano iz Ljubljane (Foto Zajem zaslona/THESKYLIVE COM)

Sicer pa položaj kometa na nebu za vaš kraj lahko poiščete na spletnem portalu The Sky Live in sicer tako, da kot lokacijo (“observing from”) vpišete vaš kraj.

Slika zgoraj prikazuje položaj kometa danes ob 20:36 gledano iz Ljubljane oziroma osrednje Slovenije.

Seveda boste komet veliko bolje videli, če boste uporabili daljnogled ali teleskop. Tudi ti dve napravi pa vam seveda ne bosta prav nič pomagali, če bo oblačno. Komet bo sicer viden še naslednjih nekaj dni, potem pa bo njegova svetloba vse bolj šibka.

In če ga boste letos zamudili, nič hudega. Ponovno priložnost boste imeli čez 71 let.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje