Prihajajo še hladnejši dnevi: koliko časa bo še tako mrzlo? (ANIMACIJA)

Slovenija 20. Apr 202404:30 > 17:42 2 komentarja
vremeneska slika
@KeraunosObs/X

Napovedi vremenoslovcev za prihodnje dni niso prav obetavne. Vse hladneje bo, spet bo možna pozeba, sredi prihodnjega tedna pa bo tudi precej deževno. Kdaj se bo spet ogrelo?

Po izjemno topli prvi polovici aprila se je nad osrednjim delom Evrope vzpostavil dotok hladnega zraka s severa.

Za izrazito hladno fronto, ki je v Sloveniji poskrbela za rekorden padec temperatur – te so bile prej na rekordnih vrednostih – in aprilski sneg zanesla tudi v nižine, smo zdaj v obdobju hladnih juter z nevarnostjo pozebe in nestabilnimi popoldnevi.

Kot je lepo razvidno z animacije, ki so jo na omrežju X objavili francoski lovci na nevihte in tornade, obstaja možnost, da bo takšno vreme, ki je za april sicer bolj običajno kot nedavna vročina, vztrajalo še večji del prihodnjega tedna.

To nakazuje tudi napoved vremenoslovcev agencije za okolje (Arso) za naslednje dni. Do torka bodo najvišje dnevne temperature še dodatno padle in v večjem delu Slovenije ne bodo presegale desetih stopinj. Nekoliko topleje bo šele proti koncu naslednjega tedna.

Spet možnost pozebe

Ponoči se je delno zjasnilo. Marsikje, zlasti pa v severni polovici Slovenije, so najnižje jutranje temperature znova zdrsnile pod ledišče.

Nedelja bo delno jasna, občasno bo povečana spremenljiva oblačnost. Popoldne se bodo pojavljale posamezne plohe, ki bodo bolj verjetne v zahodni Sloveniji. Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13, na Primorskem do 16 stopinj Celzija.

Ponedeljek bo sprva precej jasen, zjutraj bo ponovno marsikje slana. Čez dan bo oblačnost naraščala. Zvečer bo na zahodu že začelo rahlo deževati. Čez dan bo zapihal okrepljen veter vzhodnih smeri, na Primorskem zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od minus štiri do ena, na Primorskem okoli štiri, najvišje dnevne od 9 do 13, ob morju do 15 stopinj Celzija.

Slana
Foto: PROFIMEDIA

V torek bo oblačno in deževno, meja sneženja bo ponoči in zjutraj precej nizko oziroma blizu nižin, čez dan pa se bo počasi dvigala. Hladno bo.

V sredo bo oblačno, občasno bo še deževalo. Od četrtka bo več sonca, a bo vreme spremenljivo. Občasno bodo še lahko nastajale posamezne plohe. Postopno bo topleje. Najnižje jutranje temperature bodo večinoma med nič in pet, najvišje dnevne pa od srede do petka med 10 in 15, nato pa okoli 20 stopinj Celzija.

Za podrobnejšo napoved za prvomajske praznike je za zdaj nekoliko prezgodaj, kaže pa, da bo še topleje, a spremenljivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje