Niso mogli verjeti, kaj je naredila turistka v Stonehengeu

Potovanja 19. Apr 202411:39 8 komentarjev
Stonehenge, predrzna turistka
Foto: Zajem zaslona/TIKTOK

Kljub jasnim omejitvam in prepovedim je obiskovalka svetovno znanega spomenika hodila po svoje in vidno ignorirala navodila varnostnika.

Svetovno znani spomenik iz prazgodovine, Stonehenge, je eden najbolj obiskanih krajev v Veliki Britaniji.

Za kaj točno so ga uporabljali ljudje, ki so ga pred tisočletji zgradili, ni natančno znano. Nekateri menijo, da so v krog postavljene velikanske skale bile svetišče ali nekakšen mavzolej, drugi, da gre za velikanski koledar, s pomočjo katerega so merili čas in določali poletni in zimski solsticij. Vsekakor gre za pomemben kraj, okoli katerega so se razvile tudi številne legende.

Danes je Stonehenge del britanske in svetovne dediščine, pa tudi kraj, ki ga mnogi vidijo kot “svetega”. Odkar je postal svetovno znan, so ga obiskali že milijoni turistov. Ti so se še pred nekaj leti lahko kamnom prosto približali, vendar so oblasti uvedle omejitve gibanja, potem ko se je izkazalo, da so mnogi obiskovalci v kamne poskušali vklesati svoje ime ali odnesti delčke spomenika domov. (Stonehenge na žalost ni edini spomenik, ki se mu to “dogaja”. Lani smo poročali o podobnem incidentu iz Rima.)

Obiskovalci tako zdaj lahko kamne opazujejo le od daleč, lahko pa se tudi sprehodijo okoli njih, a so na območju napeljane vrvi in postavljena opozorila, ki jim omejujejo gibanje in prepovedujejo, da bi se kamnom približali ali se jih dotikali.

Kljub temu se očitno zgodi, da nekateri turisti pravil ne upoštevajo. Uporabnik TikToka je pred kratkim objavil posnetek turistke, ki se je sprehodila čisto do kamnov in preprosto ignorirala varnostnika, ki jo je poskušal ustaviti in jo preusmeriti nazaj na označene poti. Še več, v nekem trenutku se je predrzno dotaknila kamna, čeprav je to prepovedano, in pri tem varnostnika pogledala s pogledom, ki je govoril: “Kaj pa mi moreš?”

Ljudje v komentarjih so se hitro odzvali na to potezo.

“Na takšnih krajih bi morala imeti varnostna služba pravico, da jih zadrži,” je zapisal eden od razjarjenih obiskovalcev. Drugi je dodal, da je treba kamne “zaščititi pred bedaki”, medtem ko je eden od domačinov pojasnil, da je bilo nekoč območje bolj odprto in si je bilo tam mogoče privoščiti celo piknik, “vendar so ljudje začeli risati po kamnih in jemati njihove dele, zato je zdaj ograjeno”.

Nekateri uporabniki so spraševali, zakaj je dotikanje spomenika problematično. Nekdo je na to odgovoril: “Ljudje, ki pravijo, da so to le kamni, ne vedo, kako umazane so človeške roke in kako lahko kožne maščobe sčasoma uničijo stvari,” poroča britanski Mirror.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje