Humanitarna pomoč: Kje in kako lahko pomagate Ukrajincem

Slovenija 28. Feb 202215:41 > 16:0610 komentarjev
N1

Humanitarne organizacije in posamezniki zbirajo pomoč za Ukrajino. Zbrali smo informacije, kako lahko pomagate.

Več informacij, kakšno pomoč potrebujejo in kam jo lahko prinesete, dobite na spletni strani vlade.

Nastanitev beguncev

Če imate doma prostor, ki bi ga lahko ponudili beguncem, se lahko obrnete na posebno telefonsko številko, ki jo je vlada vzpostavila v ta namen: 040 853 421, ali elektronski naslov: [email protected] Ob tem sporočite svoje podatke in število oseb, ki ste jih pripravljeni sprejeti.

Obrnete se lahko tudi na Slovensko filantropijo na tej povezavi.

Denarna pomoč

Dobrodelne organizacije zbirajo denar za pomoči potrebne v Ukrajini in begunce, ki so se in se še bodo zatekli v druge države. “Rdeči križ Ukrajine in ekipe Mednarodnega odbora Rdečega križa so že na terenu in po svojih najboljših močeh, in kolikor to dopuščajo varnostne razmere, pomagajo prebivalstvu,” so zapisali pri slovenski izpostavi Rdečega križa. “Trenutno se odzivajo predvsem na hudo pomanjkanje vode, saj zaradi spopadov ne deluje več vodovodnih postaj in cevovodov, ki služijo več kot milijonu ljudi. Vse strani pozivamo, da omogočijo humanitarnim delavcem, da nadaljujejo svoje delo in pomagajo najranljivejšim.”

Slovenska karitas bo zbrana sredstva posredovala Caritas Ukrajini. “V osmih letih od začetka krize v Ukrajini je umrlo že 14.000 ljudi, 1,5 milijona jih je bilo razseljenih, več milijonov jih je že pred spopadom živelo v zelo težkih razmerah. Mednarodna mreža Karitas je zelo zaskrbljena zaradi posledic spopada za lokalno prebivalstvo v Ukrajini.” Ljudem, ki so jih prizadeli spopadi, bodo pomagali s hrano, pitno vodo, varno nastanitvijo in higienskimi pripomočki ter zagotovili varen prevoz ranljivih oseb do njihovih najbližjih in do varnih območij.

Transakcijski računi, ki so jih organizacije odprle prav za ta namen, oziroma druge povezave do možnosti doniranja so navedene na naslednjih povezavah (kliknite na ime organizacije): Rdeči križ, Karitas, Unicef Slovenija, Adra Slovenija.

Darujete lahko tudi s poslanim SMS-sporočilom:

  • na 1919 z besedo BEGUNCEM (prispevate 1 evro) ali BEGUNCEM5 (prispevate 5 evrov) – Rdeči križ;
  • na 1919 z besedo KARITAS5 (prispevate 5 evrov) – Karitas;
  • na 1919 z besedo LJUDJE5 (prispevate 5 evrov za odziv na terenu) – Adra Slovenija.
  • ukrajina
    Adra

Žal se v hudih časih najdejo tudi ljudje, ki želijo izkoristiti stisko drugih. Zato bodite previdni pri nakazovanju denarja organizacijam, ki jih ne poznate, opozarjajo v humanitarnih društvih.

Materialna pomoč

V Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) donatorjem svetujejo “darovanje organizacijam, ki dobro poznajo razmere na terenu in lahko poskrbijo, da bodo prebivalci prejeli pomoč, ki jo najbolj potrebujejo. Z doniranjem sredstev preverjenim organizacijam se lahko izognemo neprijetnim situacijam, kakršnim smo že bili priča v preteklosti: ko so bila humanitarna skladišča na primer (pre)polna oblačil, primanjkovalo pa je pitne vode.” Nekateri posamezniki, ki so se odločili organizirati akcijo zbiranja pomoči, so sporočili, da imajo hrane in oblačil že dovolj.

Dobrodelno akcijo je organizirala tudi Perutnina Ptuj, ki je v lasti ukrajinskega podjetja. Zbirajo oblačila, hrano in medicinske pripomočke, in sicer na treh lokacijah: na Letališki cesti 32a v Ljubljani, na Potrčevi 10 na Ptuju (lokaciji Perutnine Ptuj) in na  Minarikovi ulici 8 v Mariboru (lokacija podjetja Marifarm).

Med stvarmi, ki jih najbolj potrebujejo, naštevajo: termo oblačila (velike velikosti XXL), obutev velikosti 44 (evropska velikost) in večja, tople nogavice, topla oblačila večjih velikosti, oblačila iz flisa, ščitnike za kolena, rokavice, čelade, neprebojne jopiče, nosila, povoje, komplete prve pomoči, walkie talkie radie, drone, kvadkopterje, generatorje, spalne vreče, podloge, bakle.

Med nujno medicinskimi pripomočki pa tiste, ki so namenjeni oskrbi poškodb zaradi eksplozij, strelnih ran, poškodovanih kosti, odprtih zlomov: hemostatske povoje, medicinske opornice za poškodovane ude, preveze za zaustavljanje krvavitev, intraosealno pot, povoje, gaze, kompresijske povoje, nosila, Celox-A, okluzivne obloge, medicinske nahrbtnike.

Na Slovenski filantropiji dajejo za zdaj prednost nematerialni pomoči. Kljub temu lahko prinesete tudi materialno pomoč na naslov Cesta Dolomitskega odreda 11, Ljubljana. Zbirajo oblačila za ženske in otroke, higienske pripomočke (predvsem vlažilne robčke) ter nepokvarljivo hrano.

 

Komentari

Vaš komentar