Pomoč za Ukrajino iz Ljubljane: včeraj telovadnica, danes zbirni center

Slovenija 28. Feb 202213:57 > 14:13 0 komentarjev

Jure Gubanc je svoje podjetje, ki se ukvarja s fitnesom, čez noč spremenil v zbirni center za humanitarno pomoč. Njegova žena je Ukrajinka. "Pri tem delu sva zelo strastna, saj želiva pomagati našim borcem za svobodo," pravi Gubanc. Odzvali so se številni, ki želijo pomagati Ukrajini v teh hudih časih. V dveh dneh so zbrali toliko, da zdaj bolj kot hrano in oblačila potrebujejo pridne roke, ki jim bodo pomagale pakirati.

“Preprosto, vzgib je prišel iz srca. V soboto smo začeli zbirati pomoč. Do danes smo zbrali že toliko robe, da ne vemo, kaj z njo. Zdaj je naš glavni problem logistika,” pove Jure Gubanc, vodja podjetja KinVital, ki se je čez noč prelevilo v zbirni center. “Potrebujemo ljudi, ki bodo pomagali pakirati, pa tudi škatle. Predvsem potrebujemo ljudi, da bomo škatle čim prej znosili na tovornjak.”

Tovornjake je za dobrodelni namen posodil Klemen Piškur, še pove Gubanc. “To robo bodo odpeljali na Poljsko in od tam naprej v prave roke.” Pravi, da imajo za zdaj dovolj hrane in oblačil, še vedno pa zbirajo zdravila. “Potrebujemo zdravila, ki jih ljudje potrebujejo v kriznih trenutkih, zato za pomoč prosimo zdravnike, farmacevte in druge. Med drugim potrebujemo inzulin, pripomočke za prvo pomoč in tako naprej.”

V dveh dneh so s pomočjo zapolnili 200 kvadratnih metrov telovadnice dva metra v višino. “Prihajajo Slovenci in tudi Ukrajinci, ki živijo tu,” pove Gubanc. “Od hrane smo zbrali konzervirano hrano, suho hrano, pa tudi sladkarije, visokokalorične izdelke, ki jih ljudje potrebujejo v takih trenutkih.”

“Pripeljal sem moko in druga osnovna živila. Moja punca je Ukrajinka in vsi pomagamo kakor lahko,” nam pojasni eden od tistih, ki so pomoč pripeljali v improvizirani zbirni center.

“Ljudje se v stiski najbolj najdemo. Od ljudi za ljudi,” pa o razlogih, zakaj pomaga, pove Diana, medtem ko je v kartonasto škatlo zlagala konzerve.

“Prinesla sem štiri odeje, ker mislim, da je to najbolj pametno, kar lahko trenutno dam,” pojasni gospa Nuša Furlan. “Zima je še, in ko ljudje bežijo, bežijo brez vsega. Tako se lahko vsaj ogrnejo v nekaj toplega, če drugega ne.” Ob tem doda, da je “grdo, da je en starček sposoben narediti kaj takega. Grozno je, da meče rakete kamorkoli, da padejo na otroško bolnišnico. Časi velikega imperija, velike Rusije so minili.”

Ukrajina zbiranje pomoči Ukrajina zbiranje pomoči
N1
N1
Ukrajina zbiranje pomoči Ukrajina zbiranje pomoči
N1
Ukrajina zbiranje pomoči Ukrajina zbiranje pomoči
N1

Pri pomoči bodite pozorni na prevarante

Pomoč zbirajo tudi Rdeči križ, Karitas, Slovenska filantropija, Unicef Slovenija in Adra Slovenija. Več informacij, kakšno pomoč potrebujejo in kam jo lahko prinesete, dobite na spletni strani vlade. O zbiranju pomoči pišemo tudi v članku Zbiranje pomoči za Ukrajino v Ljubljani, Mariboru in na Ptuju.
Žal se v hudih časih najdejo tudi ljudje, ki želijo izkoristiti stisko drugih. Zato bodite previdni pri nakazovanju denarja organizacijam, ki jih ne poznate, opozarjajo v humanitarnih društvih.

V Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS) so zapisali, da donatorjem svetujejo “darovanje organizacijam, ki dobro poznajo razmere na terenu in lahko poskrbijo, da bodo prebivalci prejeli pomoč, ki jo najbolj potrebujejo. Z doniranjem sredstev preverjenim organizacijam se lahko izognemo neprijetnim situacijam, kakršnim smo že bili priča v preteklosti: ko so bila humanitarna skladišča na primer (pre)polna oblačil, primanjkovalo pa je pitne vode.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!